ABD’nin dünyada resmi ya da gayriresmi savaştığı herhangi bir yerde, “insansız uçaklar (drone)” birilerini öldürdüğünde, cep telefonlarına bir pop-up ekran gönderen uygulama Apple tarafından reddedildi. Apple reddetme nedenini “sakıncalı ve çiğ” olarak verdi.
iOS geliştiriciler tarafından geliştirilen uygulamaların, App Store içine kabul edilmesi bir süreç. Burada uyulması gereken, teknik, içerik ve tasarım açısından sıkı kurallar var ve Apple değerlendirmelerle ilgili açıklama yapmıyor. Sadece Apple ekibinin haftada 10.000 kadar uygulamayı gözden geçirdiği biliniyor.
Aslında Apple bu uygulamayı 3cü defa reddediyormuş. Uygulamanın ceset göstermediğini, sadece bilgi verdiğini ve bu bilgilerin de zaten İngiltere’deki Araştırmacı Gazetecilik Bürosu[1] tarafından toplanan bilgiler olduğunu belirten uygulama geliştiricisi Josh Begley, ilk reddetmede Apple’ın “Pakistan, Yemen ve Somali’de süren insansız uçak operasyonları için yararlı değil” dediğini belirtiyor. Daha sonra kurumsal logo ile ilgili bir konu olduğu belirtiliyor. En son neden ise “çiğ içerik”.
Uygulama, insansız uçak operasyonu sonucunda bir ölüm meydana geldiğinde, harita üzerinde ye ile işaretliyor. Bu raptiye tıklandığında ise, Araştırmacı Gazetecilik Bürosunun ilgili haberi okunabiliyor.
New York Üniversitesi Interaktif Telekomünikasyon Programında öğrenci olduğu bildirilen Begley, uygulama sayesinde insansız uçakların operasyonları konusunda insanları bilinçlendirmek ve bu konuda bir tartışma başlatmak amacıyla geliştirdiğini belirtiyor.
Begley uygulamasının, Instagram’dan farklı olmayan bir uygulama olduğunu ve ABD’nin gizli, robotik savaşı konusunda bilgiler verdiğini belirtiyor.
[1] US SECRET WARS IN PAKISTAN, YEMEN AND SOMALIA




Kaynak : 