Bilge Adam, BT sektöründeki tecrübe ve saygınlıklarını tescil eden CCIE unvanını elde etti. Halen tüm dünyada etkin olarak 14.177 kişinin sahip olduğu CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) unvanını, Türkiye’de Bilge Adam Network Birim Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Kemal Haydar Yıldırım’a verildi.
Network Profesyonellerinin en saygın unvanı
Dünya’da son derece az sayıda olan CCIE’ler network konusunda dünyaca tanınmış otoritelerdir. CCIE 10 yılı aşkın bir süredir network profesyonellerini, bu alanda ulaşabilecek en yüksek uzmanlık seviyesi ile tanımlanmaktadır. Cisco sertifikalı uzmanların sadece %3’ten az bir bölümü CCIE unvanına sahip olabilmektedir. CCIE laboratuvar sınavında başarılı olabilmek için en önemli etken ise deneyim.
Nasıl CCIE olunuyor?
Tüm dünyada toplam 16.450 kişi CCIE unvanını kazandı, ancak bunların yaklaşık 14.177’si etkin olarak görevine devam etmekte. Tüm dünya üzerinde son katılımla birlikte bu unvana sahip olan toplam 40 Türk bulunmaktadır. CCIE unvanına sahip Türk’lerin 20’si halenTürkiye’de çeşitli firmalarda çalışmaya devam etmektedir.
Ön sertifikasyona gerek duyulmayan CCIE unvanı için, bilgisayar ortamındaki “CCIE written” olarak adlandırılan yazılı sınavdan geçilmesi gerekiyor. Sınav ile 2-3 yıl süre için CCIE LAB’a giriş hakkı kazanılıyor. Bu sürenin sonunda halen CCIE unvanına hak kazanılmamışsa yazılı sınavın tekrar alınması gerekiyor.
Yazılı sınavın akabinde başlayan çalışmalar ise kişiye ve çalışılan işe göre değişiklik gösterebiliyor. Bilge Adam Network Birim Müdür Yardımcısı Kemal Haydar Yıldırım CCIE unvanını, yaklaşık 14 ay süreyle, günde 8-15 saat çalışarak elde etti. Hazırlık süresince evinde kendi labaratuvarını kuran Yıldırım, gerekli cihazlar ve kitaplar ile de çalışmasına destek verdi.
CCIE sertifikası, sınavının çok iyi bir şekilde korunması nedeniyle diğer bütün IT sertifikaları içinde alınması en zor olan sertifika olarak kabul ediliyor.
CCIE sertifikası sahibi olabilmek için teorik bilginin yanında tecrübe de test ediliyor. 8 saat süren zorlu sınav sonunda başarılı olmak için tam ve doğru çözüm sunmak gerekiyor. Verilen tüm ‘task’ların ayrı ayrı % 99 oranında tamamlanması durumunda bile puan alınması mümkün olmuyor.

Kaynak : 