Haziran 2012’de kurulan TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), görece yeni bir meslek örgütü olmasından ötürü bir yandan kurumsallaşma ve örgütlenme çalışmalarını yürütmekte, diğer yandan meslek alanına ilişkin düzenlemeler için uğraş vermektedir. 2019 yılında da üye ve meslektaşlarımızın iş yaşamlarındaki hakları, bilgisayar mühendisliği eğitiminin koşulları öncelikli konularımız oldu; mesleki denetim bağlamında ise meslek alanlarını tanımlamak ve mühendislik süreçlerinde üretilip meslektaşlarımızca imza altına alınabilecek çıktıları belirlemek için çalışmalar gerçekleştirdik. Üyelerimizin ve öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla pek çok teknik eğitim ve seminer düzenledik. Kamusal sorumluluğumuzun bilinciyle meslek alanımızla ilgili konularda kamuoyunu aydınlatmak, olumsuzluklara tepkilerimizi seslendirmek üzere açıklamalar yayımladık, etkinlikler gerçekleştirdik; BMO açısından özellikle ülkemizin İnternet altyapısı, bilişim güvenliği, Wikipedia’ya erişim engeli ve yerel yönetimler seçimleri, bu yılın öne çıkan konularıydı.
Üye ve Meslektaş Hakları
Üye ve meslektaşlarımızın en az ücretlerinin hesaplanmasında izlenecek yöntemi tanımlayan “BMO En Az Ücret Yönergesi” ile “Bilgisayar Mühendisleri Odası En Az Ücret Tanımları-2019” 18 Şubat 2019’da yayımlandı. Meslektaşlarımızın yaptıkları işleri ve mesleki deneyimlerini belgelemeleri bakımından SGK Hizmet Dökümlerinde doğru meslek kodunun bulunması önem taşımaktadır; bilişim alanındaki görevlerde uygulanabilecek meslek kodlarını derleyerek üyelerimize duyurduk.
27 Haziran 2019’da kamu kurumlarına yazı göndererek bilişim sistemi geliştirme süreçlerinin bilgisayar mühendislerinin uzmanlık alanına girdiğini, kamu bilişim sistemlerinin geliştirilmesinde bilgisayar mühendislerinin istihdam edilmesi gerektiğini vurguladık. 96 kamu kurumuna gönderilen yazıda, meslektaşlarımızın ücretlerinin ve meslek kodlarının belirlenmesinde BMO’nun yayınlarının dikkate alınması istendi.
4 yıldır süren üyelerimize yönelik ücretsiz hukuksal danışmanlık desteğimizin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığının, ücret gelirlerinin “gelir vergisi beyannamesi”ne yansıtılması için gönderdiği yazılar konusunda bilgilenmek isteyen üyelerimize yardımcı olmak amacıyla ücretsiz mali müşavirlik desteğini de başlattık.
Mesleki Düzenlemeler
BMO Eğitim Komisyonu, Odamızın kapsamına giren mühendislik dallarındaki eğitimin niteliğini ve koşullarını ortaya koyan “Bilgisayar Mühendisliği Lisans Eğitimi Durum Saptama Raporu”nun taslağını oluşturarak akademik çevrelerin ve meslektaşlarımızın görüşlerine sundu. Mühendislik bölümlerindeki kontenjanları, kadro ve laboratuvar eksiklerini belgeleyen rapor, büyük ilgi gördü. Komisyon, bölüm adlandırmasına ilişkin önerilerini de hazırlayarak YÖK’e gönderilmek üzere TMMOB’ye iletti.
Meslek alanı tanımlarının taslakları ise BMO Meslek Tanımları ve Mesleki Denetim Komisyonunca oluşturuldu. Bu tanımlarda, evrensel standartlarda yer verilen, bilgisayar mühendislerinin imza altına alabileceği mühendislik süreçleri çıktıları da kapsandı. Meslek alanı tanımları ve mühendislik süreçlerinin mesleki denetiminde izlenecek yönteme ilişkin öneriler, Bilgisayar Mühendisleri Kurultayında 24 Kasım 2019’da yapılan sunuyla katılımcılara aktarıldı.
BMO-Genç Çalışmalarımız
Odamızın üyesi olan öğrenciler (BMO-Genç) için İstanbul’da 18-31 Ağustos 2019’da Kadıköy Belediyesiyle birlikte 14 günlük “Yapay Zekâ Yaz Atölyesi” düzenledik. Artık gelenekselleşen “BMO-Genç Yaz Kampı”nın üçüncüsünü 25-31 Ağustos 2019’da İzmir-Seferihisar’da yaptık.
Gençlerimizin en büyük sorunu olan stajlara çözüm getirebilmek amacıyla 2017’de başlattığımız StajYeri Destek Programı çerçevesinde Mart-Nisan 2019’da staj yeri eşleştirmeleri yapıldı. 2018-2019 döneminde 200 kadar BMO-Genç üyesine staj olanağı sağlandı.
Genel merkez ve temsilciliklerimizde düzenlediğimiz BMO-Genç Buluşmalarında öğrencilerle bir araya gelirken Ulusal Bağımsızlık Savaşımızın 100. yılını, 17 Mayıs 2019’da Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde öğrenci topluluklarıyla gerçekleştirdiğimiz “Kurtuluştan Kuruluşa 100. Yıl BMO-Genç Buluşması”yla kutladık.
Kamuoyuna Açıklamalarımız, Tepkilerimiz
Adil Kullanım Noktası/Kotasının 2019 başında kaldırılmasıyla birlikte İnternet erişim tarifelerinde yaşanan artışa ve fiyat artışlarının nedenlerine dikkat çekmek amacıyla 31 Ocak 2019’da Bursa’da “İnternet Altyapısı ve AKK/AKN” oturumunu gerçekleştirdik. 22 Şubat 2019’da “AKN ve Kota Uygulamaları İnsan Hakkı İhlalidir” açıklamasını yayımladık. AKN uygulamaları ve İnternet tarifelerindeki düzenlemeler için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK’ye) 25 Ocak 2019’da sorular gönderdik; bu soruları ve kurumun yanıtlarını, 25 Şubat 2019’da “BTK’ye Sorularımız ve Yanıtları” haberimizle kamuoyuyla paylaştık. 4 Mart 2019’da ise BMO ve EMO’nun birlikte yaptıkları basın toplantısında “Ucuz, Hızlı, Kotasız, Sansürsüz İnternet İstiyoruz” başlıklı bildiri duyuruldu.
İnternet ortamındaki erişim engellemelerine tepkilerimizi, 22. İnternet Haftasında Ankara’da 13 Nisan 2019’da kitle örgütleriyle birlikte düzenlediğimiz “Türkiye İnternet’i 26 Yaşında” etkinliğindeki basın açıklamasıyla ve “İnternet Yaşamdır” Bildirgesi ile dile getirdik.
31 Mart 2019 Yerel Yönetimler Genel Seçimleri öncesinde 13 Kasım 2018’de Yüksek Seçim Kuruluna (YSK’ye) gönderdiğimiz, alınmasını önerdiğimiz önlemlere ilişkin yazımızı 11 Şubat 2019’da “YSK’ye ve Siyasi Partilere Önerilerimiz” başlığıyla duyurduk; YSK’nin 4 Mart 2019’da Odamıza ulaşan yanıtını ise 10 Mart 2019’da “YSK’nin Önerilerimize Yanıtları” haberiyle paylaştık.
460.00’i aşkın kredi kartı kullanıcısının bilgilerinin çalınmasının ortaya çıkması üzerine 12 Aralık 2019’da “Kredi Kartı Bilgilerinin Çalınması Hakkında Bir An Önce Açıklama Yapılmalı ve Önlemler Alınmalıdır” başlıklı açıklamayı yayımladık; bu durumun nedenlerine ve yaratacağı sonuçlara dikkat çekerek yetkili kurumlardan açıklama beklediğimizi belirttik.
Wikipedia’nın Türkiye’de 2 yıldır yasaklı olmasına tepkimizi, kitle örgütleriyle birlikte 29 Nisan 2019’da yayımladığımız “Wikipedia’yı Özgür Bırak” açıklamasıyla dillendirdik. AYM’nin 26 Aralık 2019’da verdiği “hak ihlali” kararının ardından “Wikipedia tam 971 gündür yasaklı!… 972. günü beklemeyin, bir an önce kararı uygulayın,” paylaşımlarıyla sesimizi yükselttik.
Etkinliklerimiz
2019 yılında yapay zekâ, nesnelerin İnterneti, akıllı kentler, öbekzinciri (blokzinciri) gibi konulara ağırlık vererek teknolojideki gelişmeler ve toplumsal etkilerinin işlendiği çok sayıda etkinlik düzenledik. Yılın son çeyreğinde ise üç büyük etkinlik yaptık: EMO Ankara Şubesi ve TED Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ile Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümleriyle birlikte 5-6 Ekim 2019’da Sinyal ve Görüntü İşleme Konferansı’nın ikincisini, 23-24 Kasım 2019’da Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüyle birlikte Bilgisayar Mühendisleri Kurultayı’nın ikincisini ve 7-8 Aralık 2019’da İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesiyle birlikte Siber Güvenlik ve KVKK Zirvesi’ni gerçekleştirdik.
Örgütlenmemizi, Dayanışmamızı Büyüterek Yürüyoruz
2019, Odamızda örgütlenme açısından da dolu dolu bir yıldı. BMO İstanbul ve İzmir İl Temsilciliklerine, Temmuz 2019’da kurduğumuz Adana ve Samsun İl Temsilcilikleri eklendi; Gaziantep’te de İl Temsilcimiz görevlendirildi, böylece Bursa ve Antalya’yla birlikte üç ilde temsilcimiz oldu.
2020’ye örgütlenmemizi, dayanışmamızı büyütmek; mesleki denetim ve meslektaş haklarına yönelik çıktılar üretmek için belirlediğimiz somut hedeflerle giriyoruz. Oda çalışmalarına emek veren tüm üye ve meslektaşlarımıza; etkinliklerimizi birlikte düzenlediğimiz, güçbirliği yaptığımız bütün kuruluşlara; varlıklarıyla, destekleriyle bize güç katan öğretmenlerimize, dostlarımıza yürek dolusu teşekkürler…
Özgürlük, demokrasi ve adaletin “hedef” değil “gerçek” olduğu bir ülkede yaşama umudumuzu diri tutan dayanışmamızdan aldığımız güçle, en içten dileklerimizle yeni yılınızı kutlarız.
BMO’da 2019: https://dergi.bmo.org.tr/bmo-tmmob/bmoda-2019