Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2016 değerlendirmesi ve 2017 hedeflerini açıkladığı toplantı sırasında, BTK’nın eylül ayında kamuoyu görüşüne açtığı [1] “Adil Kullanım Kotası (AKK)” konusunda, 2018 yılında tamamen kaldıracakları bilgisini verdi.
ABD [2] ya da Avrupa Birliğinde [3], kaldırılan Adil Kullanım Kotası, İnternet Servis Sağlayıcının yetersiz yatırım yapması durumunda, az olan internet varlığını paylaştırmaya çalışması anlamına geliyor. Aynen bu yıl sonunda yaşadığımız elektrik kısıntılarında, paylaşımlı elektrik kesintisi yaşamamız gibi.
Türkiye’de de, özelleştirme sırasında (2005’de) 30 milyon km.lerdeki bakır kablolar yerine, bugüne kadar geçen sürede 3-4 milyon km’lerde fiber kablo olmalıydı ama sadece 270 bin km fiber var. Dolayısıyla da Adil Kullanım Kotası uygulanıyor.
Wikipedia’ya bakarsanız, “Adil Kullanım Kotası (AKK)” için şöyle diyor; İnternet Servis Sağlayıcı (ISS), eğer rekabet yoksa, kullanıcı da servislerden ya da teknolojiden anlamıyorsa AKK uygular [4].
İnternette istek dışı aboneliklerin sona ermesine ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Arslan, Adil Kullanım Kotası ve Noktası’na ilişkin önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini, 2018’de tamamen bunu kaldıracaklarını söyledi. Ama altyapı konusunda bir bilgi vermedi.
Arslan, siber güvenliğin çok önemli olduğunu, bu konuda gerekli tedbirleri almak adına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) yaptırım yetkileri verdiklerini söyledi. BTK’nın tüm kurum ve kuruluşları 7/24 takip ederek, uyarıda bulunduğunu anlatan Arslan, “Ancak karşı taraf buna ilişkin işlem yapmadığında BTK’nın yaptırım yetkisi yoktu. Bu anlamda sıkıntılar yaşayabiliyorduk. BTK’ya yasal yetki vererek, bu yaptırım hakkını verdik.” diye konuştu.
BTK’nın siber güvenlik alanında destek verdiğini anlatan Arslan, kurumun siber güvenliğe ilişin eleman alımı yapacağını, aynı zamanda da bu konuda yetişen kişileri bir platformda toplayarak, onların bilgilerinden yararlanacağını söyledi.
[1] BTK, 2018’de Kaldırmayı Hedeflediği Adil Kullanım Noktası (AKN) Çalışmasını Kamuoyu Görüşüne Açtı