• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER Yeni Ekonomi Finans & Ekonomi Bankacılık

CHP’li Adıgüzel, Bakan Nebati’ye 16 Milyar TL’lik Banka Vurgununu Sordu

turk-internet.com Haber Merkezi-turk-internet.com Haber Merkezi
24 Mart 2022
-*İNSAN KAYNAKLARI, Bankacılık, Hacker - Siber Saldırı
0
CHP’li Adıgüzel, Bakan Nebati’ye 16 Milyar TL’lik Banka Vurgununu Sordu
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir olay şaşkınlık verdi. Özel bir bankanın müşterisi olan ve Samsun’da bir akaryakıt istasyonunda çalışan 26 yaşındaki Recep Gezek, ağabeyi Emre Gezek ile ortak kullandığı banka hesabına, bankanın yatırım hesabından 16 milyar TL geçirdiği duyuldu. 2 günde 70’e yakın işlem ile toplam 16 milyar lirayı hesaplarına aktaran iki kardeş paralarla bir çok şey aldı ve yakınlarının taleplerini karşıladı ama sonra yakalandılar. Şimdi dijital güvenlik uzmanları ve finans müfettişlerinden oluşan bir ekip milyarlarca liralık bu olayı araştırıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile gündemdeki 16 milyar TL’lik banka vurgununu sordu. CHP’li Adıgüzel, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde vurguna konu olan bankanın bir kamu bankası olduğu yönündeki iddiaların açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı. “Bir takım haberlerde iddia edildiği üzere söz konusu banka bir kamu bankası mıdır?” diye soran Adıgüzel, yaşanan olayın yasal düzenlemelerde var olan eksikliklerin ve devletin sorumlu kurumlarının zafiyetinin bir sonucu olduğunu belirtti.

“Türkiye Yine Bir Vurgun Haberi ile Gündemde”

CHP’li Onursal Adıgüzel, yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

“Ne yazık ki ülkemiz yine büyük bir vurgun haberiyle dünya gündemine girdi. Daha Thodex, Çiftlik Bank dolandırıcılıklarını sindirememişken, Samsun’da gerçekleşen 16 milyar liralık vurgun siber güvenlik ve altyapıya dair tehditleri bir kez daha su yüzüne çıkardı.

Bu durum başta devlet kurumları olmak üzere, Türkiye’deki kurum ve şirketlerin dijitalleşmeyle beraber sayıları günden güne artan bu tip dolandırıcılıklarla başa çıkma konusundaki eksikliklerini göstermektedir. Samsun’daki olay, basit bir dolandırıcılık olarak geçiştirilemeyecek kadar ciddi bir olaydır. Eğer iddia edildiği gibi mevzu sistemsel bir açıksa, böylesi bir açığın milyonlarca vatandaşı ilgilendirdiği ortadadır. Bugün bir bankanın kendi mevduatından gerçekleşen aktarım, yarın yurttaşlarımızın hesabından da gerçekleşebilir. Veri altyapısından kaynaklı oluşabilecek zafiyetlerin engellenmesi hususunda başta BDDK olmak üzere ilgili kurumların bu işi ciddiyetle soruşturması ve kamuoyunu aydınlatması lazım.”

“78 Milyon Dijital Banka Kullanıcısının Güvenliği Söz Konusu”

“Öte yandan dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital bankacılığın önemi her geçen gün artıyor. Ekim-Aralık 2021 dönemi içinde toplam (bireysel ve kurumsal) aktif dijital bankacılık müşteri sayısının 77 milyon 932 bin kişiye ulaştığı belirtiliyor. Yine aynı dönemde internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 123 milyon, tutarı ise yaklaşık 3 trilyon TL olarak öne çıkıyor. Tüm bu veriler ışığında, yaşanan olayın münferit bir hadise olarak değerlendirilemeyeceği ortada. Halihazırda iktidarın akıldışı uygulamaları ile sarsılan ekonomik güven ortamında, kamuoyunda bankacılık sektörüne yönelik yaşanılacak bir güven kaybının faturası ağır olur.”

“Benzer Sistemsel Açıklara Yönelik İnceleme Başlatıldı mı?

Önergenin gerekçesinde, kamuoyunun konu hakkında detaylı bir şekilde aydınlatılması gerektiğini belirten CHP’li Adıgüzel, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  1. Bir takım haberlerde iddia edildiği üzere söz konusu banka bir kamu bankası mıdır?
  2. Soruşturma hangi aşamadadır?
  3. Söz konusu bankaya ilişkin olarak BDDK tarafından herhangi bir soruşturma / teftiş başlatılmış mıdır?
  4. Sistemdeki söz konusu açığın neden kaynaklandığına ilişkin teknik tespit yapılmış mıdır?
  5. Söz konusu açığın ne zamandan beri var olduğu, bu ve benzeri sistemsel açıkların başka bankalarda bulunup bulunmadığı, bu veya benzeri açıklardan kamuya yansıyan bir kişi dışında faydalanan olup olmadığı konularında bir inceleme başlatmayı düşünüyor musunuz?
  6. Önerge tarihi itibariyle konuya ilişkin görevden alınan, hakkında adli veya idari soruşturma başlatılan kaç kişi vardır? Bu kişilerin görev ve unvanları nelerdir?
Etiketler: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)ManşetNureddin NebatiOnursal Adıgüzel

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Dassault Systèmes İle 3D Tasarım ve Mühendislik Yazılımları Hakkında Sohbet
blank
Fusun S.Nebil
  • Türkiye’de plastik atık ithalatı son 15 yılda 173 kat arttı
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Rusya-Ukrayna Çatışması Avrupa’ya Siber Güvenlik Açısından Neler Öğretebilir?
blank
Mehmet Taşnikli
  • Peter Thiel: Merkez Bankaları İflas Ediyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • “Bağlantınız Gizli Değil” Uyarısı Nedir, Karşılaşıldığında Ne Yapmalı?
blank
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Türk Telekom 5,8 Milyar Kar Etmişse, Neden İnternete Zam Yapıyor?
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?
  • Siber Güvenlik : Kız çocuklarının Erken Yaşlardan İtibaren Sektöre Kanalize Edilmesi Gerekiyor
  • AB Milletvekilleri Kripto Cüzdan Sahiplerinin Belli Olmasını Oyladı
  • Doğan Holding, Karel’e Ortak Oluyor

HAFTANIN KELİMESİ

TERSİNE MÜHENDİSLİK

Tersine mühendislik (reverse engineering), bir makinayı, bir yazılımı, askeri bir teknolojiyi nasıl çalıştığını görmek için sökme eylemidir.

Nasıl çalıştığını tersinden anlamaya çalışmak, bilgi edinmek ve analiz etmek için yapılır. Genellikle nesneyi çoğaltmak (kopyalamak) veya geliştirmek için kullanılır.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1
  • Paylaşılan İnternet ve Özel İnternet Erişimi Arasındaki Fark Nedir? için Halil Teberci
  • Rusya, Sosyal Medya Şirketlerine Sunucularını Taşımaları için Süre Verdi için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.