• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER ARGE - Inovasyon

Doç.Dr.Deniz Tunçalp : Türkiye’de Yatırımcı Merdiveninde Boşluklar var, Tübitak 10 VC ile Bunu Doldurmayı Planlıyor – III

Fusun S.Nebil-Fusun S.Nebil
4 Ocak 2019
-ARGE - Inovasyon, Devlet Teşvikleri, Eğitim, Teknopark, Yatırım / Yatırımcılar
0
Doç.Dr.Deniz Tunçalp : Türkiye’de Yatırımcı Merdiveninde Boşluklar var, Tübitak 10 VC ile Bunu Doldurmayı Planlıyor – III
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

İlk 2 bölümde startup girişimcisi ve yatırımcısı arasındaki ilişkiyi, bu sürecin nasıl olması gerektiğini konuştuk. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç.Dr.Deniz Tunçalp bu bölümde bize Türkiye’deki yatırımcı ortamındaki sorunları ve yeni bazı gelişmeleri anlattı.

Bu söyleşiyi 5 bölüm halinde okuyacaksınız;

  1. İlk bölümde girişimci alanında yatırımcılar ne yapıyor onu konuştuk
  2. Bu bölümde Girişimci-Yatırımcı ekosisteminde Oyun Teorisinin kullanılması
  3. 3cü bölümde Yatırımcı alanındaki Durum
  4. 4cü bölümde devletin Yaklaşımı
  5. 5ci bölümde Genç bir Girişimci Adayı Ne yapmalıdır?

konuları var. Üçüncü bölüm ile devam edelim;

turk-internet.com: Önceki bölümde de belirttiniz. Bazı eksiklikler var diye. Peki, Türkiye’deki şu söylediğiniz merdivendeki 4 grubu yani melek yatırımcıları, mikro vc’leri, VC’leri ve private equity’leri nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangisi ne durumda? Mesela melek yatırımcı var dediniz. Yeterince sayıda var mı? Yaptıkları yatırımlar akılcı mı?

Deniz Tunçalp : Şimdi şöyle diyelim: Türkiye’de zaten tarihsel bakarsak, geleneksel bir sermaye birikim sorunu var.

Bunu Cumhuriyet’in ilk yıllarında Osmanlı’ya yani uzun tarihsel perspektife yayabiliriz. Sermaye birikimi olunca kalkınıyorsunuz zaten. Sermaye birikince zengin oluyor ülke. Türkiye’nin kalkınması çerçevesinde oluşmuş bir sermaye birikimi de var. Yani zenginlerimiz var, Anadolu’da büyük şehirlerde. İşte bunların önemli bir kısmı ilgilenmiyor hâlâ girişimcilik yatırımıyla. Yani eskiye göre daha iyi melek yatırımcı var, hiç yok değil ama hâlâ diyemeyiz ki, geleneksel sermaye Türkiye’nin zenginleri – her şehirde. Aklımıza sadece 3-5 holding gelmesin-

turk-internet.com: Ama holding deyince ortaklarının “private equity”ye sahip olması daha doğru değil mi?

Deniz Tunçalp : Şimdi, her boy zengin var. Yani ben illa en büyük holdingleri kastetmiyorum.

Her boy sermaye birikimi sağlamış kişiler bu işten bir para kazanılacağına daha kanaat etmiş, o kültürü yaşamış, örnekleri görmüş değiller. Çok az miktar parası olan, emekli, beyaz yakalı veya işte değerli, kıymetli, biriktirilmiş para veya bir miktar zengin işte belli başlı birkaç yatırımcı yani hiç yok değil ama sayıları az Türkiye için. Hasan Aslanoba en büyük yatırımcılardan biri ama 5 tane daha Hasan Aslanoba’mız yok mesela.

İşte bu noktada soralım; Hasan Aslanova yatırımını kime satacak? Onun da satacağı birine ihtiyacı var ki parasını katlasın, geri alsın. Bu bir yatırım merdiveni. Melek yatırımcı daha büyüğe satacak, daha büyüğü, daha büyüğe satacak. Bu arada hisseler de el değiştirecek, her el değiştirmede değeri katlana katlana büyüyecek ki, kıymetli şirket olsun. Bu merdiven daha kurulmadı.

turk-internet.com: Amerika’da ya da Almanya’da çalışıyor mu bu sistem?

Deniz Tunçalp : Bu zaten kendiliğinden organik olarak San Francisco’da oldu. Onun için San Francisco, Silikon Vadisi dediğiniz şey bunun böyle biraz şans eseri, biraz doğal şartlar ile oluşması sonucunda bu zenginlik zinciri oluştu. Dünyanın diğer tarafları bunu yapay olarak kurmaya çalışıyor.

Avrupa’da da var sorunlar ama bize göre daha iyi durumdalar sermaye birikimi daha fazla olduğu için. İşe İsrail de yine Amerika ile eklemlenmek ile ilgili bir şey var, Çin’de çok hareket var.

Yani bizde de ana sorun şu an bir; geleneksel sermayenin bu işe az ilgi göstermesi, öğrenmemiş olması; iki; öğrenmiş olanların da takiben satacak unsur bulmakta yani yeni yatırımcı bulmakta zorlanmaları.

Şimdi yakın günlerde TÜBİTAK, 1514 çağrısı kapsamında güzel bir çağrı yaptı. İnşallah Hazine’nin de desteğiyle 10 yeni VC gelecek eğer amacına ulaşır ise çağrı. Şöyle oldu: teknokentler, teknoloji transfer ofisleri belli fonlara para yatırmaya söz verdiler. Kabaca anlatıyorum. Ne kadar bizler üniversiteler, teknokentler olarak söz verdiyse, TÜBİTAK dedi ki, sizin koyduğunuz kadar ben hibe veriyorum, para size dönmek üzere. Benim 2 TL oldu 4 TL. Bu arada fon şirketleri kendileri de özel yatırımcılardan paralar buldular, diyelim oldu 5 lira, şimdi o fon ile o proje ile Hazine ile önümüzdeki yılın ilk aylarında masaya oturacaklar ve diyelim Hazine de koyacak yaklaşık 5 TL, böylece benim koyduğum 2 TL’nin 10 TL’lik bir yatırım kaynağına katlandığı bir kurgu çalışılıyor şu an ve bu sayede de 10 fon TÜBİTAK ve teknokentler ile anlaştı, TÜBİTAK hibesinin niyetini aldı, şimdi önümüzdeki aylarda Hazine’nin kendisini davet etmesini bekliyor.

Bunlar 2019’da aşamalı olarak ekosisteme eklenince önemli bir boşluk dolmuş olacak. Teknoloji işlerine yatırım yapan 10 yeni VC gelecek Türkiye’ye. Bu çok önemli bir haber.

turk-internet.com: Bence de.

Deniz Tunçalp : Ama onların bir boy büyüğünde hâlâ boşluk var. Private equity ile bu VC’lerin arasında da bir daha böyle 100 milyon, 50 milyon, 20 milyon’luk yatırımlar yapacak, bir boy büyüğü… Çünkü private equity dediğimiz Mavi Jeans’i falan satın alıyor, Migros’u satın alıyor yani Türkven mesela o boy. Türkven, private equity’den küçük, bu vc’lerden büyük.

Hala bizim zincirimizde kopukluk var ama henüz oraya gelmiş firma sayısı da çok fazla değil. Onun için inşallah bu yeni kurulan VC’ler yatırımcıların da bu kazan-kazan müzakereyi anlamasıyla biraz ortam hareketlenirse, o zaman diyeceğiz ki, “vay, bizim büyük VC’lerimiz nerede olsunlar?” o zaman bu zincirin önemli bir halkasını daha konuşmaya vaktimiz olur. Şu an o VC olsa da bunun yapacağı yatırım sayısı çok az. Dolayısıyla o boya önce firma yetiştirmek lâzım.

Yarın 4cü bölümde “Devletin Yaklaşımı konusundaki düşünceleri okuyacaksınız..

Etiketler: Deniz TuncalpGirişimciHasan AslanobaİTÜ Çekirdek Kuluçka MerkeziManşetMelek YatırımcıPrivate EquityTübitakVenture Capital (VC)Yatırımcı

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
  • BTK, Haberleşme Sektörünü Depreme Hazırlamış mı?
  • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
  • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deprem Bölgesindeki Hakaret Davalarını Geri Çekti mi?

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.