Facebook’un, Asia Pacific Gateway (APG) adıyla bilinen denizaltı kablo sistemine yatırım yaptığı açıklandı. Yatırım Malezya’da borsaya Time dotCom firması tarafından verilen belgelerle ortaya çıktı. Daha önce de Google Pasifik’teki Unity denizaltı kablo sistemine yatırım yapmıştı.
APG projesindeki konsorsiyumun diğer üyeleri arasında, China Mobile, China Telecom, China Unicom, Chunghwa Telecom, KT, LG Uplus, NTT Com, StarHub, Viettel ve VPNT var. APG kabloları, Kore, Japonya, Çin, Hong Kong, Tayvan, Vietnam, Singapur ve Malezya’yı birbirine bağlayacak ve 100 G’ye yükseltilebilen 40G’lik kablolarla 54 Tbps taşıyacak şekilde projelendirildi.
Facebook konuyla ilgili fazla açıklama yapmadı. Ama zaten network yatırımları konusunda fazla bilgi vermiyor. Daha önce de, TeliaSonera’nın İsveç’teki veri merkezini besleyen terabit kapasiteli networküne yatırım yaptığı açıklanmıştı.
APG yatırımı ise Facebook’un Asya’ya açılabileceğinin işareti olarak değerlendiriliyor. Çünkü Google da Unity’ye yatırım yaptıktan hemen sonra, Asya’da 3 veri merkezi açmıştı. Gerçi bir süre önce Tayvan’da yeni bir veri merkezi açacağı iddialarını reddetmişti ama Facebook’un 850 milyonluk abone portföyünün 194 milyonunun Asya’dan olduğu biliniyor.



Kaynak : 