İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul ve Edirne’de düzenledikleri eş zamanlı operasyonla fidyeci virüs yaydıkları ve bu yolla dolandırıcılık yaptıkları anlaşılan bir çeteyi yakaladı. Firma ve vatandaşların internet maillerine virüs gönderip hesap bilgilerini ele geçirerek 2 milyon TL vurgun yapan 16 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin çeteyi 5 aylık bir takibin arkasından yakaladığı ve gözaltıların artabileceği belirtiliyor. Operasyon sırasında, bu çetenin Bahçelievler’de tombala oynattıkları kumarhane de ortaya çıkarıldı.
Çetenin, “Zeus” ve “Zitmo” virüsleriyle, bazı şirketlerin ve vatandaşların bilgisayar ve cep telefonlarını ele geçirdikleri, banka hesap bilgilerini tespit ettikten sonra da 2 milyon TL’lik vurgun yaptıkları belirlendi. Rus hackerlar tarafından geliştirilen “Zeus” virüsü, mail veya girilen bir site üzerinden vatandaşların bilgisayarlarını ele geçiriyor. Daha sonra bilgisayar hackerlerin kölesi haline gelerek tamamen hackerların kontrolüne giriyor.
Zitmo virüsüyle de, vatandaşın akıllı cep telefonunun kontrolü tamamen hacker çetesinin eline geçiyor. Hesap boşaltma işlemleri sırasında bankaların müşterisinin cep telefonuna gönderdiği tek kullanımlık şifre de çetenin eline geçiyor.



Kaynak : 