Hon Hai Precision Industry Co. ya da bizim bildiğimiz adıyla Foxconn 2.çeyrek sonuçlarını açıkladı. Haziran ayında biten çeyrekte 40 milyar $ civarı gelir ve 778 milyon $ kar raporladı.
iPhone’dan çeşitli PC markalarına, Nintendo cihazlara kadar pek çok elektroniğin taşeron ana üreticisi Tayvanlı Foxconn, çeyrek sonuçlarını açıkladığı toplantıda, tedarik zincirini 2’ye ayıracağını ve sadece Çin için üretim yapacak ayrı bir şirketi planladığı duyurdu. Şirketin üretiminin yarısını Apple için yapıyor.
ABD-Çin arasındaki diplomasi ve ticaret savaşında gelinen noktada, ABD kendi teknolojilerinin Çinli firmalara verilmesini kısıtlıyor. Dolayısıyla Foxconn gibi tedarikçi taşeron firmalar açısından sorun yaşanıyor. Foxconn’un bunu Çin pazarı için yalnızca Çin emeğini, malzemelerini ve fikri mülkiyetini kullanan ve ABD ve dünyanın geri kalanı için Çince hiçbir şey kullanmayan ayrı 2 şirket kurarak aşmayı planlıyor. Yani 2 büyük pazar için 2 ayrı tedarik hattı.
Elektronik üretiminin çoğu, 1980’lerden itibaren UzakDoğu’da ve özellikle Çin’de yapılıyor. Çünkü burada malzeme de, işçilik de ucuz. Ancak artık sorun var. ABD bu konuyu 2-3 yıldır yüksek sesle konuşuyor. Sonuçta dünyanın en büyük taşeron üreticisi olan Foxconn, üretim kapasitesinin % 30’unu Çin dışına çıkarmış durumda. Firma üretiminin bir kısmını Güneydoğu Asya’ya kaydırıyor [1].
Foxconn Başkanı Young Liu son durumu şöyle ifade ediyor ;
“Hindistan, Güneydoğu Asya veya Amerika için, her birinde bir üretim ekosistemi olacak. Çin’in dünya fabrikası olduğu günleri bitti”
Trump hükümetinin politikası, küresel teknoloji ekosistemindeki paydaşları ABD ve Çin arasında seçim yapmaya zorladı. Şu anda bu strateji ABD’nin lehine işliyor, ancak Çin’in ABD başkanlık seçimleri sonrasına kadar bekliyor olabileceği konuşuluyor. Trump ile anlaşamayan Çin, demokratlar seçildiği takdirde daha uyumlu bir çalışma yapacaklarını düşünüyor.
[1]Foxconn, Vietnam’da İşçilerine 319 milyon $’lık Konut Alanı Yaratacak