Sosyal medya üzerine tartışmalar hiç bitmeyecek. Yeni bir araştırma, sosyal medya kullanımı konusunda, gelişmiş ülkelerle, gelişmekte olan ülkeler arasında fark olduğunu gösterdi. Şöyle ki, gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlar sosyal networkte sadece bildikleri ve kendisine benzeyen insanlarla temas kuruyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise insanlar sosyal medyada her türlü insanla, kendisinden farklı düşünenlerle de temasa geçiyor.
Ancak bu temasa geçme, fikirlerin zenginleşmesi anlamını taşıyor mu? Ya da gelişmiş ülkelerdeki insanlar kendilerini neden filtre balonuna sıkıştırıyor (izole ediyor)?
Pew Araştırma Merkezi’nin son araştırması[1], 11 ülkedeki mobil telefon kullanıcılarına eğilmiş. Kişisel görüşmelere dayanıyor ve sonuçlar ulusal örneklemeler şeklinde verilmiş. Meksika, Venezuela, Kolombiya, Güney Afrika, Kenya, Hindistan, Vietnam, Filipinler, Tunus, Ürdün ve Lübnanlı akıllı telefon ve özellikle de sosyal medyayı kullanıcıları, farklı ırksal ve etnik kökenleri, farklı dini tercihleri, farklı siyasi partileri ve farklı gelir düzeyleri olan insanlarla da görüşüyorlar.
Bu fenomen, aynı ülkede mobil telefonu olan ile olmayan ya da sosyal medyada yer alanla, almayan kişiler arasında da farklılık yaratıyor. Sosyal medya kullanmayan ya da cep telefonu olmayanlar, bu kadar farklı görüşlerle karşılaşmıyor.
Örneğin Meksika’da, akıllı telefon sahiplerinin% 57’si düzenli olarak diğer dinlerin insanlarıyla etkileşime girerken, akıllı telefona sahip olmayanların yalnızca % 38’i böyle. Ve yarıdan fazlası (% 54) farklı siyasi partileri destekleyen insanlarla etkileşime giriyor. Ayrıca,% 24’ü farklı gelir düzeyindeki insanlarla görüşebiliyor ve % 17’si farklı etnik veya ırksal kökenli insanlarla iletişim yapabiliyor.
Pew, araştırmaya katılanların % 66’sının farklı gelir düzeylerine sahip insanlarla etkileşime girebildiğini, % 51’inin farklı ırk veya etnik kökenlilerle etkileşime girdiğini, % 50’sinin farklı dini görüşlerle etkileşime girdiğini söylediğini belirtti. % 44 ise, farklı bir siyasi partiyi destekleyenlerle etkileşime girdiklerini söylemiş.
Bu İnsanlar Daha Fazla Kaynağa Sahip
Rapordan diğer önemli bir not; bu insanların çeşitliliğe meraklı olmalarının tek nedeni akıllı telefon sahibi ve sosyal medya kullanımı olmayabilirmiş. Bu insanların genel olarak daha fazla kaynağa ve paraya sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Bir başka deyişle daha açık insanlar.
Ankete katılan ülkelerin çoğunda bulunan kişilerin yarısından fazlası, sosyal medyadaki kişilerin ya da yazılı mesajların sadece yarısını ya da daha azını gördüğünü söyledi. % 93’ü çok uzak temaslarla görüşmekte olduğunu söyledi. Ve % 46’lık bir grup ise az sayıdaki Facebook arkadaşını düzenli olarak gördüklerini ya da hiç kimseyle görüşmediklerini söyledi.
Çeşitliliğe Maruz Kalmak ve Fikirleri Kabul Etmek Farklı Konular
Bununla birlikte, bu kadar bağlantı sayısı anlamlı mı? Yani çeşitlilik fikirleri de geliştiriyor mu?
Daha önceki bir Pew raporunda[2], bu 11 ülkedeki kullanıcıların, internet ve sosyal medyadaki insanların görüşlerine daha fazla zaman ayırdıklarını tekrarlıyordu. Ama farklı görüşleri ancak bazen kabul ettiklerini bulmuş. Yani çeşitliliğe maruz kalmak ve kabul etmek farklı şeyler.
Yeni rapor aynı zamanda akıllı telefonların nasıl kullanıldığını da ele alıyor. Örneğin,% 82 mesaj attığını, % 69’u fotoğraf veya video çektiğini, % 61’i sağlık bilgisini aradığını, % 47’s haber ve siyasi bilgilere baktığını ve % 37’si devlet kaynakları hakkında bilgi aradığını söylemiş.
Ayrıca, akıllı telefonların dijital uçurum üzerindeki etkilerini de incelenmiş. Daha yüksek eğitim seviyesi ve erkek olanlar, sosyal medya ve cep telefonlarından, diğerlerine nazaran daha fazla yarar sağladığını söylemiş.
[1] In Emerging Economies SmartPhone and Social Media Users Haver Broader Social Network