Dünyanın yanı sıra ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs ile birlikte iş hayatından sosyal hayatımıza kadar her alanda değişimler yaşamak zorunda kaldık. Apsiyon, 800.000’den fazla konut ve 1 buçuk milyonu aşkın kullanıcısından aldığı 01 Nisan ve 30 Haziran 2020 dönemine ait verileri analiz ederek hazırladığı “Yeni Normalin Toplu Yaşam Alanlarındaki Davranış Değişimleri Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre; yeni normalde, nisan ayına kıyasla sokağa çıkma oranları %332 oranında artış gösterdi.
Misafir ağırlama oranı %69 arttı
Yeni normalle birlikte taşınma oranlarında da %89’luk artışın görüldüğü araştırmada misafir ağırlama oranı ise %69 oranında arttı. Misafir ağırlama oranı bir önceki araştırmada %65’lik düşüş yaşamıştı.
Haziran ayında taşınma oranları %89 arttı
Nisan, mayıs ve yeni normalin başladığı haziran aylarını kapsayan araştırmanın rakamlarını değerlendiren Apsiyon CEO’su Kudret Türk, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu;
“Normalleşme sürecinin ilk ayını içeren verilere göre, yeni normal dönemle birlikte insanların hayatlarına kaldıkları yerden devam etmeye çalıştıklarını gözlemledik. Haziran ayında, nisan ayına kıyasla evlerden dışarı çıkmalarda %332’lik bir artış yaşandığını görüyoruz. Misafir ağırlamalarda %69’luk, taşınmalarda ise %89’luk artış söz konusu. Araştırmamızdaki veriler ışığında; İnsanların karantina dolayısıyla ertelediği planlarının kısıtlamaların kaldırılmasıyla yeniden gündeme getirdiğini söylemek mümkün”
Ortak kullanım alanlarında rekor artış
Türk, konuşmasına şöyle devam etti;
“Aidat tahsilatları da yine haziran ayında bir önceki aya göre %11 arttı. En fazla artışı bu dönemde ortak kullanım alanlarındaki rezervasyonlarda görüyoruz. Haziran ayında ortak kullanım alanlarındaki kullanım 14 kat arttı. Bu oran bize insanların evlerinde oturmaktan sıkıldıklarını ve vakit geçirmek için ortak kullanım alanlarına yöneldiklerini gösteriyor”
En çok matkaba ihtiyacımız oldu
Komşuların birbirleriyle yardımlaşmasını sağlayan “Komşum Var” özelliğinden komşuların en çok matkap talep ettiklerini belirten Türk, sözlerine şöyle devam etti,
“Komşuların market, eczane, günlük alışveriş gibi ihtiyaçlarında birbirlerine yardımcı olmaları için nisan ayında hayata geçirdiğimiz Komşum Var özelliğimizden, komşuların matkaptan sonra en çok; şarj aleti, yazıcı, merdiven ve kedi-köpek maması konusunda destek istediğini gördük. Bu verilerden yola çıkarak insanların yeni dönemin yanı sıra yaz aylarının gelmesiyle birlikte evlerini yenilemeye koyulduklarını anlıyoruz.”
“Türkiye’nin sınırlarını aştık”
Apsiyon olarak nisan ve haziran ayını kapsayan dönemde online etkinliklere devam ettiklerini, bu dönemde Yönetim Profesyonelleri Zirvesi’nin yanı sıra 9 adet webinar ile 1.242 kişiye ulaştıklarını vurgulayan Türk, şu ifadeleri kullandı;
“Biz Apsiyon’un canlı ve sürekli yaşayan bir uygulama olması için çalışıyoruz. Yeni normalin başladığı haziran ayını içeren verilerden elde ettiğimiz rakamlar da bizim için bu açıdan oldukça önemli. Buradan elde edilen verilerle ihtiyaç analizleri yapıyoruz ve odaklanmamız, geliştirmemiz gereken alanları belirliyoruz. İlk aşamadan itibaren uyguladığımız bu model sayesinde bugün Türkiye’nin de sınırlarını aşıp 800.000’den fazla konutta yaşayan bir buçuk milyon kullanıcıya hizmet veren bir uygulamaya dönüştük. Bu sayımızı artırmaya ve özelliklerimizi her geçen gün geliştirmeye devam edeceğiz. Apsiyon olarak kullanıcı verilerini gözlemlemeye ve analiz etmeye devam ediyoruz. Dönemsel olarak artan ya da düşen vaka sayılarının kişilerin ve toplumların davranışlarında nasıl değişikliklere yol açtığını önümüzdeki araştırmalarımızda daha net göreceğiz”
Apsiyon’un evden çıkmadan market alışverişi yapmaya imkan tanıyan Apsiyon Market özelliği üzerinden ise en çok su, maden suyu, salatalık, krema, Türk kahvesi alışverişi yapıldı.