Biliyorsunuz Rekabet Kurumu’nun Google’a Android İşletim Sistemi ile ilgili olarak “sözleşmelerini değiştir” kararı var[1]. Google Android’deki “Google Play” uygulama marketine güvenerek, bu sözleşmeleri yapıyor. Buna karşılık Çinli üreticiler mobil uygulama (ya da üretici) geliştiricileri destekliyorlar.
Bu kapsamda Huawei bu hafta Londra’da bir kampanya başlattı. İngiltere ve İrlandalı geliştiricileri, Google’ın Android Play Store’a alternatif olarak sunduğu Huawei Mobil Hizmetler (HMS) platformu için yeni uygulamalar oluşturmaya davet ediyor.
Telefon üreticisi, ilk geliştirici konferansı sırasında geliştiricilerin HMS uygulamaları üzerinde çalışması için bir teşvik olarak 20 milyon £ (26 milyon $) ayırdığını açıkladı. Bu teşvik, bu ayın sonuna kadar platforma uygulama koyan ekipleri ödüllendirmeye yönelik olacak.
Bu geliştiricilere daha fazla ilham vermek için Huawei, konum izleme, sağlık veya dil hizmetleri gibi çeşitli işlevleri kapsayan 24 geliştirici açık erişim kitini piyasaya sürdü.
Huawei’i bu duruma iten gerekçe, Huawei’in ABD tarafından kara listeye alınması nedeniyle gelecekteki cihazlarında Play Store, Haritalar veya YouTube gibi bazı Android hizmetlerini kullanamayacak olması. Huawei bu nedenle Google’ın ana uygulamaları olmadan çalışan Google’ın Android işletim sisteminin açık kaynaklı bir sürümünü kullanıyor.
Android’in hemen hemen tekel olması nedeniyle Google Play hizmetlerinde sözleşme yaparken bazı şartları ileri sürebilmesine olanak tanıyor. Dolayısıyla bu kampanya aynı zamanda sadece Huawei değil, bir çok cihaz üreticisi için de yol gösterici bir hareket.
Mobil işletim sistemi pazarında yukarıdaki grafikten görebileceğiniz üzere Android ve Apple’ın iOS’u arasındaki yarışma var. Pazara çeşitli tarihlerde çıkan Windows 10 Mobile, Blackberry QNX, Samsung’un Tizen OS, Symbian gibi çeşitli mobil işletim sistemleri oldu. Ancak hiçbiri tutunamadı. Yukarıda Android’in % 74,13 ve iOS % 24,79 olmak üzere pazarın % 98,92 oranında 2 işletim sistemine bağımlı olduğu görülüyor.
Android kullanmak isteyen cihaz üreticileri, açık kaynak olduğu için bunu katma değersiz olarak alabiliyor. Ama o zaman Google Play olmadan kullanılmış oluyor.
Huawei’in yeni kampanyası bu alandaki boşluğu hedefliyor. 2019’da 7 milyon cihaz sattı. Ama ABD’nin engellemesine karşı iç pazardaki çabalarını arttırdı. Bu sene Çin dışı satışların düşmemesi ve istenen oranda gerçekleştirebilmesi için mobil uygulamaları temin etmesi lazım. Avrupalı geliştiricilerden yine Avrupalı müşteriler için uygulama isteniyor.
[1] Rekabet Kurumu’nun Android Kararı ve Google’un Şark Kurnazlıkları