• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

IBM PC’nin 20. Doğum Günü

20’nci yüzyılın en önemli icatlarından olan ve bir devrim etkisi yaratan IBM PC, 20 yaşında. İlk kez 12 Ağustos 1981’de duyurulan IBM PC, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 20’nci yılını kutluyor. IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, teknolojinin gelişmesinde her zaman öncülük yapmış olan IBM’in, geleceğin teknolojilerinin geliştirilmesinde de bu misyonunu sürdürdüğünü belirtti.

Türk-İnternet Haber Merkezi-Türk-İnternet Haber Merkezi
21 Ağustos 2001
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Yaşamımıza gireli yalnızca 20 yıl oldu ama başlangıçta tahmin edilemeyecek bir devrimin temelini attı. Yaşamımızın her alanına damgasını vurdu. Önce işyerlerimize, oradan evlerimize taşındı ve pek çoğumuzun evinde başköşeye kuruldu. Yaşamımıza o kadar girdiler ki, “bilgisayarların olmadığı” dönemleri pek çoğumuz hatırlamaz olduk.

Evet… Kişisel bilgisayarlardan (Personel Computer-PC) söz ediyoruz. IBM tarafından geliştirilen, 1982 yılında Time dergisi tarafından “Yılın Adamı” seçilen PC, 20 yaşında. 20 yıl önce, 12 Ağustos 1981 tarihinde IBM PC’nin dünyaya tanıtımıyla başlayan devrim, insanların iş yapış biçimlerini ve pek çok alışkanlığı değiştirdi. IBM PC, insanlığın hızlı ilerleyişinde son 20 yıla damgasını vuran en önemli gelişmelerden biri oldu. Pek çok alanda ilk’lere imza atan teknoloji lideri IBM, kişisel ve toplumsal yaşamımızda çok önemli bir yere sahip PC’yi yaratarak, insanlığın ilerlemesine ciddi bir katkı sağladı.

IBM PC’nin doğuş öyküsü

Öykü Temmuz 1980’de başladı ve görev Ağustos 1981’de tamamlandı. Eylül 1980’de William C. Lowe başkanlığında 12 IBM mühendisinden oluşan bir çekirdek ekip, bir yıl içinde böylesi bir makine yaratacaklarını taahhüt etmişlerdi. Ve dünya 20. yüzyılın en önemli icatlarından birisiyle tanıştı. IBM tam 20 yıl önce Ağustos 1981’de, ilk ticari PC’yi duyurdu ve bundan iki ay sonra da sevkiyatına başladı.

Ağustos 1981’de dünyaya tanıtılan şey bir bilgisayardı. IBM, onu IBM PC olarak adlandırdı; “Kişisel Bilgisayar”. O tarihten sonra bütün masaüstü bilgisayarlar bu kısaltmayla anılır oldular. IBM’in vizyonu kısa bir süre içinde endüstri standardı haline geldi. İlk IBM PC, günümüzdekilerle karşılaştırılamayacak bir konfigürasyona sahipti: 4.77 MHz Intel 8088 işlemci, 256 KB’a genişletilebilir 16 KB bellek ve DOS 1.0 işletim sistemi.

Bu kadar hızlı yayılacağı beklenmiyordu

Başlangıçta bu kadar hızlı yaygınlaşacakları beklenmiyordu. 1980’lerin başında analistler, geçen yüzyılın sonuna, yani 2000 yılına kadar dünya üzerinde kurulu PC sayısının ancak 80 milyona ulaşacağını tahmin etmişlerdi. Bu rakam yıllar önce aşıldı ve 2000 yılının sonunda tüm dünyada 500 milyonu aşkın PC bulunuyor.

Bilgisayarlar tahmin edilenden çok daha hızlı geliştiler ve çok daha güçlü bir hale geldiler. 20 yıl önce hayal bile edilemeyecek gelişmeler yaşandı. Bilgiye erişimi ve bilginin kullanımını kolaylaştıran, bu konuda insanlığın gelişimine büyük katkı sunan bilgisayarların, kişisel bilgisayarlar sayesinde gündelik yaşamın her alanına girmesi, gelişmelerin temelini oluşturdu. Bugün ekonomik ve toplumsal gelişmenin en önemli unsurlarından birisi halini aldı.

Bilgisayar teknolojisinde hızlı ilerleme

Bilgisayar teknolojisindeki hızlı ilerleme sayesinde öyle bir noktaya gelindi ki, bugün evlerimizde kullandığımız ortalama bir PC’nin teknolojik gücü, Ay’a ilk gönderilen Apollo 11 uzay aracının taşıdığı teknolojik güçten daha fazla. Hatta, bilgisayar teknolojisinin temelini oluşturan çip teknolojisindeki gelişmelerle, bugün evlerimizde kullanılan cihazların pek çoğu 20 yıl önceki PC’den çok daha fazla bilgi işlem gücüne sahip. Örneğin, günümüzde yaygın olarak kullanılmaya başlanan bir elektrikli diş fırçasında bile, ilk PC’den daha fazla kod satırı bulunuyor.

IBM Türk’den 20’nci yıl kutlaması

IBM, PC’nin 20’nci yılını tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutluyor. Bu çerçevede bir basın açıklaması yapan IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay, IBM PC’nin, insanlık tarihindeki hızlı ilerlemede gerçek bir devrim etkisi yarattığını belirterek, PC’lerin, gündelik yaşamımızın vazgeçilemez bir parçası haline dönüştüğünü ve internet’le birlikte bu etkinin daha da büyüdüğünü söyledi. “IBM’in PC’si bir bilgi devrimine yol açtı; insanları, iş ve özel hayatında olduğu gibi düşünce şekillerinde de radikal bir değişime sürükledi” diyen Kızıltay, IBM’in teknolojik gelişmelerdeki öncülük misyonuna dikkat çektiği açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“PC’nin yaratıcısı IBM, teknolojik gelişmelerdeki öncülük misyonunu dünden yarınlara taşıyor. Gelecekteki yenilikleri yönlendirecek teknolojileri; donanımları, yazılımları ve servisleri geliştiriyor. Teknolojik trend, ağ cihazlarına ve yaygın bilgi işleme doğru kayıyor. Mobil araçlarla, her yerden, her zaman bilgiye erişime dayalı bir altyapıya geçiliyor. IBM, bu alanda da öncülüğünü devam ettirmektedir. Kişi ve kurumların iş yapışlarını kolaylaştıran hemen her alanda IBM’in imzasını görmek mümkün. IBM, kullanımı kolay, güvenli ve iş verimliliğini artıran ve dahası saydam olarak bağlanabilen ağ erişim cihazları aracılığıyla e-iş altyapısını olanaklı hale getiriyor.”

Rüyamızda bile göremeyeceğimiz yeni cihazlar

Günümüzde, masaüstü bilgisayarlardan yeni gelişmekte olan telsiz cihazlara geçişin yaşandığını ifade eden Kızıltay, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bundan 20 yıl evvel rüyamızda bile göremeyeceğimiz bir sürü yeni cihaz, akıllı sistemlerle donatılarak internet bağlantısını sunar hale geldi bile. Bu, ‘yaygın bilgi işlem’ anlamına geliyor. IBM bu kavramı bundan bir kaç yıl evvel ortaya koymuştu. Bu geniş kapsamlı kavram, gelecekte etrafımızda bulunan tüm cihazların bir gün bilgi işlem gücüne sahip olacağı anlamına geliyor. IBM için son derece heyecan verici olan bu tanıma göre cep telefonlarından avuç içi cihazlara, oyuncaklara, alet edavata, arabalara ve beyaz eşyaya kadar milyarlarca cihaz yeni çip ve yazılımlar sayesinde birer bilgisayara dönüşebilecek. Günümüzün beyaz eşyaları bile 20 yıl öncesinin bilgisayarlarıyla kıyaslandığında daha fazla bilgi işlem gücüne sahip.

Beyaz eşya gelecekte sadece asli görevini yerine getirmekle kalmayıp, birer bilgi işlem cihazına dönüşecek. Nasıl ki, bugün, 20 yıl öncesinden çok farklıysa, geleceğin iş dünyası ve çalışma şekli de bugünden çok farklı olacak. IBM son derece geniş bir yelpazede yer alan teknolojik yeniliklerini iş dünyasının ihtiyaçlarıyla eşleştirerek, belirli amaçlara yönelik cihazlar sunarak bu sürece de damgasını vuruyor, iş dünyası ve tüketicilerin gelecekte teknolojiyle olan etkileşimini bugünden belirliyor.”

IBM Türk Kişisel Sistemler Müdürü Cüneyt Türen

IBM Türk Kişisel Sistemler Müdürü Cüneyt Türen de, sanayi devrimini çok geriden takip eden Türkiye’nin bilişim devriminde aynı hataya düşmediğini belirttiği açıklamasında, ilk bilgisayarın üretilmesinden yalnızca 10 yıl sonra Karayolları Bilgi İşlem Merkezi’ne IBM 650’yi getiren Türkiye’nin sonraki yıllarda da bilişim teknolojilerine ilgisini sürdürdüğünü söyledi. Türkiye’yi bilgisayarla tanıştıran IBM’in aynı zamanda PC ile de tanıştıran şirket olduğunu hatırlatan Türen, “Türkiye, PC ve internet dönüşümlerinin gerisinde kalmadı. 1981’de piyasaya sunulan PC’ler, aynı yıl Türkiye’de de kullanılmaya başlandı” dedi.

Bilgisayarların, önce ticari kuruluşlarda yaygınlık kazandığını ve özellikle finans sektörünün bu alanda öncülük yaptığını vurgulayan Türen, bilgisayarın yaygınlaşmasının, bir tercih veya istek olmanın çok ötesinde bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çektiği açıklamasına şöyle devam etti:

“PC’nin yaratıcısı olan IBM, ilerleyen yıllarda kazandığı yüzlerce ödülle kalite ve tasarımdaki başarısını da kanıtlamıştır. IBM’i yıllardır teknolojinin lideri ve en büyük şirketi yapan da kullanıcının ihtiyacına en uygun çözümleri geliştirmesi ve endüstri standartlarını belirleyen teknolojik üstünlüğüdür. IBM Türk olarak, IBM’in üstün teknolojisini ve çözümlerini Türkiye’ye de taşıdık ve bugüne kadar yüzbinlerce bilgisayar kullanıcısı IBM ürünlerinin kullanıcısı oldu. Masaüstü bilgisayarlardan dizüstü ve avuçiçi bilgisayarlara kadar kişisel bilgisayar pazarının her alanındaki başarısının temelinde yatan da IBM’in bu üstünlükleridir.”

İnternetin büyük etkisi oldu

PC’lerin ülkemizde asıl yaygınlaşmasının ve evlerde yaygın bir şekilde kullanılır hale gelmesinde internetin büyük etkisi olduğuna dikkat çeken Türen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün masaüstlerinden defter bilgisayarlara, oradan da avuçiçine kadar uzanan PC teknolojisi, askeri alandan akademik dünyaya, sağlıktan ticari yaşama, sanattan medyaya, uzay araştırmalarından okullara, hemen her alanda gündelik hayatımızın vazgeçilmez birer parçası haline geldiler; tıpkı TV, radyo ya da kalem gibi. Gazeteyi hazırlayıp basarken, beste yaparken, karikatür çizerken, alışveriş yaparken, eğitimde, bürokratik işlemlerde, bankacılık işlemlerinde, e-ticarette, araştırmalarda, bir bilgiye ihtiyacımız olduğunda ve sayılamayacak pek çok alanda PC’ler en önemli araç durumundalar. İnanıyoruz ki, IBM’in yaratıp insanlığa sunduğu PC devrimi, hayatımızda daha pek çok değişikliği de beraberinde getirecek.”

Etiketler: HaberPC & Laptop

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

DEPREMDE HABERLEŞME SIKINTISI

6 Şubat 2023 - Kahramanmaraş Merkezli Deprem Sırasında Yaşanan Haberleşme Sıkıntısına Dair Bilgiler

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • Moore Kanunu’nun Yaratıcısı Gordon Moore 94 Yaşında Öldü
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Çip Dünyasının Devi ARM, Halka Arz Öncesi Fiyatları Yükseltmeye Uğraşıyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • “Yeni Ek Vergi Uygulamasının Türk Teknoloji Şirketlerine, Girişim Ve Yatırım Ekosistemine Yıkıcı Etkileri Olacaktır”
  • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
  • Meta’nın Güvenlik Yöneticisi, Yunanlılar Tarafından Hacklendi ve 1 Yıl Takip Edildi
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
  • Bilişim Uzmanlarının Büyüyen Sorunu Tükenmişlik Sendromu

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.