Global Game Jam’in 3’ncüsü 48 saatlik bir maratonun ardından 30 Ocak’ta tamamlandı. Ankara’da, ODTÜ Teknokent Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (METUTECH-ATOM) ile ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte 19 oyun geliştirildi.
Yenilikçi Oyun Geliştirme Dünya Maratonu ‘Global Game Jam 2011’e dair güncel bilgileri ODTÜ Teknopark Kurumsal Gelişim Direktörü İlknur İlkyaz Gül’den alıyoruz. Etkinliğin, 3 yıldan bu yana Türkiye’de de gerçekleştirildiğini anlatan İlknur İlkyaz Gül, senaristten görsel tasarımcıya, yazılımcıdan ses/müzik yapımcısına kadar pek çok farklı disiplinden geliştiricinin buraya katılabildiğini belirtiyor. Gül, Global Game Jam’in ana hedefini, katılımcıların 48 saatlik kısa bir zaman diliminde yaratıcılıklarını ve pratik zekalarını kullanarak, en eğlenceli ve oynanabilir oyunu hiç tanımadıkları kişilerle birlikte geliştirebilmeleri olarak açıklıyor.
turk-internet.com: Katılımda bir artış var mı?
İlknur İlkyaz Gül: Katılım başvuru sayısında ciddi bir artış var. Bu sene 134 başvuru aldık. Neredeyse geçen yılın 2 katı. GGj’ye oyun geliştirmeye gönül vermiş herkes katılabilir. Alan ya da yetenek kısıtımız yok. Katkı verebilecek herkese açık bir etkinlik.
turk-internet.com: Yarışma süreci nasıl gerçekleşiyor?
İlknur İlkyaz Gül: Yarışma Cuma günü saat 5’te temanın açıklanmasıyla beraber başladı. Tema global siteden açıklanıyor ve tüm dünya aynı tema üzerinden oyun yapıyor. Temanın açıklanmasından sonra gruplar oluşturuldu ve Pazar saat 15’e kadar oyun yapımları devam etti. Yaklaşık 46 saatlik maratonun sonunda oyunlar global siteye yüklendi ve sunumlara geçildi. (Bütün bu süreçler 48 saat içinde olması gerektiği için maratonu 48 saat sürüyor diye lanse ediyoruz.) Jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucu 3 oyun ödüle layık görüldü. Oyunlar global siteye yüklendi. Dünyanın her yerinden oynanabiliyor.
Temel kural belirli programlar haricinde dışarıdan oyunla ilgili her hangi bir teknoloji getirmelerini istemiyoruz. Her fikrin etkinlik sırasın geliştirilmesi gerekiyor. Hazır oyunla gelmeleri yasak. Değerlendirme süreci ise oyunun hem tematik uygunluğu, hem görsel başarısı hem de oynama kolaylığı gibi unsurlardan oluşuyor. Yaklaşık 40 kişilik bir jürimiz var. Jüri tim etkinlik boyunca bizlerle oluyor. Yapım süreçlerini izliyor. En son gün sunumlardan sonra nihai puanlamalarını yapıyor.
turk-internet.com: Etkinliğin Türkiye’ye ve geliştiricilere ne gibi bir katkısı var?
İlknur İlkyaz Gül: Bizim en çok yaratmak istediğimiz fayda oyun geliştiriciler arasındaki iletişimi ve bilgi paylaşımını artırmak. Sonuç olarak oyun işine gönül veren kişilerin tek başlarına hareket etmeleri zor. Böyle etkinlikler sayesinde hem çevre ediniyorlar, hem birlikten kuvvet doğar fikrini yerinde yaşıyorlar ve yeni bilgilere ulaşıyorlar. Katılımcılara en büyük katkısı bu. Ayrıca ATOM olarak biz buradaki yetenekleri ATOM bünyesinde destekler sağlamak istiyoruz.
turk-internet.com: Etkinlik, Türk geliştiricilerin yurt dışına açılmaları için de bir fırsat anlamına geliyor mu?
İlknur İlkyaz Gül: Esasen etkinliğin global anlamda sahibi olan IGDA’nın sayfasında oyunlarının yer alıyor olması katılımcılar açısından çok önemli. Ayrıca etkinliğin uluslararası fuarlardaki tanıtımlarında burada geliştirilen oyunlarda gösteriliyor. Bu bağlamda açılım sağlanıyor. Ayrıca Türkiye grubunun başarısı bu sektörde Türkiye’nin ne kadar güçlü beyinlere sahip olduğununda göstergesi anlamına geliyor.
turk-internet.com: Türkiye, oyun geliştirmede dünyada nerede bulunuyor?
İlknur İlkyaz Gül: Dijital oyun sektörü gerçekten hızla büyüyen bir sektör. Özellikle Facebook gibi sosyal iletişim kanallarının artmasıyla dünyada oyun sektörü resmen patladı. Türkiye’ bunun bir köşesinden tutmak istiyor. Henüz çok geniş bir sektör ve doldurulması gereken bir çok noktası var. Türk şirketleri için inanılmaz fırsatlar var. 2011 yılı içerisinde 50 milyar dolar hacme kavuşması beklenen bir sektör. İngiltere’de sadece bu sektörde çalışan 22 bin kişi var. Türkiye oyun geliştiriciliği anlamında çok yeni adımlar atıyor. Oyuncu anlamında ise Türkiye’de inanılmaz bir potansiyel var. On-line olarak oynanan oyunlarda Türkiye’den gelen katılımcı sayıları inanılmaz boyutlarda. Ancak, ne yazık ki bu konuda net bir istatistiki çalışma yok.
Ama dünyada aynı anda oynanan RPG’ler arasında en çok oynanan 17’nci Oyunu ODTÜ- Teknokent’te olan bir Türk firması yapıyor. Almanya’da 3 Türk kardeşin kurduğu Crytek firması Crysis 2 oyunlarıyla çok büyük başarılar elde ediyorlar.
Yani Türkiye’nin değerlendirilmesi gereken çok büyük bir potansiyeli var. Bu da bizi umutlandıran bir durum.
turk-internet.com: METUTECH-ATOM’dan kısaca bahsedebilir misiniz?
İlknur İlkyaz Gül: METUTECH-ATOM Türkiye’deki dijital tasarım, animasyon ve oyun geliştirme üzerine kurulan ilk ve tek ön kuluçka merkezidir. Esas amacımız, dijital oyun ve animasyon alanlarında girişimciliği teşvik etmek ve yeni teknoloji tabanlı şirketler yaratmak. Ayrıca bu alanlarda kalifiye insan kaynağı yaratmak.
Ayrıca üniversite içerisinde yer aldığı için METUTECH-ATOM yeni bir üniversite – sanayi işbirliği yapılanmasıdır. Farklı alanlarda eğitim görmüş veya görmekte olan bireylerin fikir ve projelerinin geliştirildiği, danışmanlık hizmetlerinin verildiği bir merkezdir. Akademisyenler, öğrenciler, mezunlar ve profesyonellerin oyun ve animasyon teknolojilerinde katma değer yaratacakları bir platform oluşturmak istiyoruz.
Bu merkeze kabul edilen gruplar şirketleşme aşamalarından geçmekte ve başarılı olan Teknokent firması haline gelmektedir.
Burada sunulan hizmetler arasında proje ve iş planı hazırlama desteği, danışmanlık ve finansal destek yönlendirmesi, iş fikirlerinin ticarileşmesine yönelik hizmetler, 800 m2’lik alanda ofis alanları ve bilgisayar destekleri benzeri destekler.
Oyunların, www.globalgamejam.org adresindeki METUTECH-ATOM sayfası üzerinden indirilebildiğini hatırlatmak istiyoruz.
Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?