Kuruluşundan bugüne, tamamen kendi kaynaklarıyla geliştirdiği bilişim çözümlerini 19 ülkeye ihraç etmeyi başaran İnnova, önümüzdeki dönemde yurtdışındaki faaliyetlerini Çözüm Ortakları Programı’yla genişletmeyi hedefliyor. Bugün yapılan bir basın toplantısında, Innova Partner Program’ın detayları aktarıldı.
Fransa’dan Portekize, Lübnan’dan Suudi Arabistan’a kadar çeşitli ülkelerde ortak faaliyet yürüttüğü bilişim firmalarıyla imzaladığı anlaşmalarla Türkiye sınırları dışında kendi çözüm ortakları ağını kuran İnnova, bu yatırımla bölgedeki faaliyetlerini güçlendirmeyi ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda ürün yelpazesini geliştirmeyi hedefliyor.
“İnnova Partner Program” olarak adlandırılan bu program ile İnnova, çözüm ortaklarını Reseller, Advanced Partner, Premium Partner, Value Added Partner, Service Center şeklinde 5 kategoride isimlendiriyor.
Service Center olarak adlandırılan çözüm ortakları, satış dışında özellikle satış sonrası destek hizmetlerinin yurtdışındaki kalitesini artırmak üzere konumlandırılıyor.
Son yıllarda “Kiosk İnnova” ve “PayFlex İnnova” markalarıyla yurtdışındaki faaliyetlerine hız vererek birçok başarılı projeyeye imza atan İnnova, ayrıca 500 kişiye ulaşan kadrosu ile her sektörden kurumların tüm bilgi teknolojileri ihtiyaçlarına tek elden uçta uca çözüm verebilecek bir yapıya kavuşmuş durumda.
İnnova Uluslararası Çözüm Ortakları Koordinatörü Alpaslan Tomuş, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada çözüm ortakları vasıtası ile gerçekleştirilen açılımla birlikte İnnova’nın Türkiye sınırları dışında da söz sahibi bir bilişim şirketi olma hedefine bir adım daha yaklaştığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
Yurtdışındaki faaliyetlerimiz hızla büyüyor, çözüm ortaklarımızın sayısını her geçen gün artırıyoruz. Bugün Avrupa’dan Kafkaslar ve Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada çok sayıda çözüm ortağına sahibiz. Bu firmalarla beraber başarılı projelere imza atıyor, ortak ihtiyaçlar ve talepler çerçevesinde yeni çözümler geliştiriyoruz. Bizim yeni pazarlara girişimizde büyük önemi olan iş ortaklarımızla bundan sonraki dönemde işbirliğimizi daha da güçlendirmeyi ve çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Bu vizyonla oluşturduğumuz Çözüm Ortakları Programı ile İnnova’nın yakın coğrafyadaki proje sayısının hızla artacağına ve başarılı yeni projeler ile adından söz ettirmeye devam edeceğine inanıyorum.
Ersöz : Ortadoğu’ya Açılmak İstiyoruz, Ölçek Sorunumuzu Yavaş yavaş Aşıyoruz
Innova, 11 yıldır ismini ve çalışmalarını duyduğumuz başarılı bir firma ve en önemli özelliği “üreten” olması. Firma kendi ürettiği ürün ve hizmetleri satıyor.
Bu toplantıda gördüğümüz kadarıyla, büyümesi yolunda önemli bir adımı yani işortaklığı sistemini yapısal hale getirmesi olmuş. Nitekim Aydın Ersöz bu durumu :
Daha önce proje bazlı işortaklarımız olmuştu ama ilk defa yapısal bir sistem tanımladık.
şeklinde ifade etti. Ersöz’ün işaret ettiği diğer bir husus, ölçek sorunuydu ve şöyle ifade etti :
Ortadoğuya açılmak istiyoruz. Gelecek buralarda diye düşünüyoruz. Buralarda kurulacak yapılarla, ileride yepyeni ufuklar açılacak. Ülke olarak çeşitli kaynaklarımız var ama ölçek sorunumuz da var. Yavaş yavaş aşıyoruz.
Ersöz’den bu “ölçek sorunu” konusunu biraz daha açmasını istedik. Şunları belirtti :
Yurtdışında hizmet bazlı işler için büyük ekiplere ihtiyaç ve çeşitli anlamda kaynaklara, mesela parasal kaynağa ihtiyaç var.
Bizim (Türk) şirketlerinin hacimleri çok büyük değil. İş yapma kapasitesini kastediyoruz. Hindistan’a baktığınızda 10.000’leri bulan eleman kadroları var. Çok büyük işler yapabiliyorlar. Ama bizim şirketlerimiz küçük olduğundan, talip olduğumuz işler de küçük ya da orta ölçekli oluyor. Türk şirketlerinin güçlenmesi lazım.
Bu aşamada kendilerine Türk Telekom’un Innova’yı satın almasıyla bir etki olup olmadığını sorduk :
Çok önemli bir etki yaptı. Şirketimiz eleman açısından 3 kat büyüdü. 170 kişiydik, şimdi 500 kişi olduk. Kendi imkanları içinde olan bir şirkettik. Her işe talip olamıyorsunuz. Ama şimdi Türk Telekom’un verdiği cesaret ve teşvik var. Innova yine kendi imkanları ile büyüyor, kendi finansmanını kendisi sağlıyor ama cesur adımlar atıyor. Ölçeği yakalama, ancak iç pazardaki işlerle elverecek diye düşünüyoruz.
Son 1 yılda geliştirilen model ile 15 ülkede 20-22 kadar işortakları olduğunu not eden Innova yöneticileri, işortaklığı modelini geliştirmelerinin nedenini anlatırken, yurtdışında karşılaşılan en önemli sorunlardan birini şöyle ifade ettiler :
Ürünleri yurtdışı pazarlare götürdüğümüz zaman ilgi oluşuyor. Ama sorulan soru şu oluyor : “Peki diyelim ki aldık, daha sonra hizmeti nasıl alacağız? Burda ofisiniz var mı? Devamını nasıl getireceksiniz?
Çözüm ortakları ile bunu yerine getiriyoruz. Ama doğru çözüm ortağı bulmamız lazım. Bu nedenle de belli kategorizasyonlar yapıyoruz. Bunlara bakıldığında, satış uzmanı, hem satış, hem destek uzmanı ya da sadece servis uzmanı olan işortaklarımız var. Bunları belirli eğitim ve sertifikasyon süreçlerinden geçiriyoruz.
Innova yöneticileri, şimdiye kadar ürün satışı konusunda çalıştıklarını ama artık SaaS (yazılımın servis olarak sağlanması) modeli de dahil, hizmetlere yoğunlaşmak istediklerini belirttiler. Karşılaştıkları rekabet konusunda ise şunları belirttiler :
Türkiye’de geliştirip, yurtdışına verdiğimiz ürünlerin birebir aynısı yok. Bir ya da birkaç artımız var. Ama pazarda ABD ve Avrupa’dan gelenler, bir de Hint firmaları ile karşılaşıyoruz. Burda mevcut ölçeğimizde, hedeflediğimiz doğru çözüm ortakları ile, çok sorunla karşılaşmıyoruz. Short list yapılara kadar ulaşabiliyoruz. Son 10 aya bakıldığında talip olduğumuz işleri de alabildiğimizi görüyoruz.
Başka alanlara giriş planı olup olmadığı sorumuzu ise Aydın Ersöz şu şekilde cevapladı :
Ürünleri paketlemek kolay değil. 10 yıldır çalışıyoruz. Son birkaç yıldır, başka ülkelere satabilecek hale geldik. Ürünlerimiz değil hizmetleri de satmak istiyoruz yani proje yapmak, sistem entegrasyonu yapmak istiyoruz. Ürün varken rekabet kolay. çünkü ürün ortada. Hizmetle rekabet daha zor bir şey. Ama ilk hedefimiz hizmet alanına sıçrayabilmek..



Kaynak : 