Girişimcilik, son yıllarda daha çok duyduğumuz ve giderek daha çok önem verilen bir konu. Çağımız teknoloji ve internet çağı olduğu için de bu alanlarda başarılı girişimcilik hikayeleri tüm dünyada hızla artıyor. Peki ama bu alandaki en başarılı girişimcilerin kazançları ne oldu derseniz, pazar araştırmaları yapan Statista bu konuda ilginç bir infografik hazırlamış. Buna göre Google’ı kuran Larry Page ve Sergey Brin sırasıyla 31,2 ve 31 milyar $’lık kişisel servetleriyle listede ilk sıradalar.
Statista’nın hazırladığı ve Inc.com’da yer alan infografik, internet girişimcilerini kişisel servetlerini baz alarak ilk 10 isim şeklinde sıralıyor. Buna göre Google’ı kuran Larry Page ve Sergey Brin 31 milyar $’lık servetleriyle ilk 2 sıradalar. Bu 2’linin Forbes tarafından hazırlanan dünyanın en zengin kişileri listesinde de 17 ve 19. sıralarda olduklarını hatırlatmamız lazım. Yani 1998 yılında basit bir arama motoru olarak Google’ı kuran ve şimdi 40 yaşında olan bu 2’li sadece internet girişiminde zirvede yer almakla kalmıyor, diğer sektörlerdeki pek çok ünlü ismi ve holding sahiplerini de geride bırakıyorlar.
En zengin internet girişimcileri listesindeki 3. isimse, tahmin edebileceğiniz üzere Facebook kurucusu Mark Zuckerberg. Yaklaşık 29,7 milyar $ kişisel servete sahip olan Zuckerberg, sosyal paylaşım ağını arama motoru Google’dan 6 yıl sonra kurmuş olsa da Brin ve Page’i neredeyse yakalamış durumda. Bu başarıda şirketin oldukça geç (2 yıl önce) ilk halka arzını yapmış olmasının da önemli bir payı var. Facebook ilk halka arzını gerçekleştirdikten hemen sonra hisse senetleri borsada adeta çakılmış ve toparlanıp yeniden halka arz seviyesine çıkabilmesi 1,5 yıl sürmüştü.
Statista’nın hazırladığı infografikte geri kalan 7 ismin 3’ü Google ve Facebook’un Çinli rakipleri Baidu ve Tencent’in kurucularından oluşuyor. Google yönetim kurulu başkanı Eric Schmidt de her ne kadar arama devinin kuruluşunda yer almayıp firmaya 2001 yılında katılmış olsa da 8,3 milyar $’lık kişisel servetiyle göz kamaştırıyor. Listenin 10. ve son sırasında yaklaşık 1,8 milyar $’lık servetiyle Japon internet firması Gree’nin kurucusu Yoshikazu Tanaka bulunmakta.
[1]- 10 Richest Internet Entrepreneurs in the World (Infographic)




Kaynak : 