İnternetin önemli ve etkili sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Internet Society’nin 25ci yaşgünü çeşitli ülkelerdeki merkezlerinde ortak bir programla kutlandı ve “Paths to Our Digital Future” isimli rapor sunuldu. Türkiye’de, Beyrut ve Cenevre ile ortak etkinlik yapılırken, düzenlenen panelde Türkiye’de İnternetin geleceği konuşuldu.
Toplantı sırasında sunulan raporun bir özetini geçen yılın Turkiye başkanı ve bu yıl Avrupa ofisi yetkililerinden olan Ceren Ünal aşağıdaki gibi özetledi;
#ICOMM17‘nin TR’de İstanbul’daki ayağında @ISOC_TR Yöneticisi Av. @cerenunl Küresel İnternet Raporu’nu #dokuz8‘den @Obefintlig‘e özetledi. pic.twitter.com/dEf9AJ15E9
— dokuz8HABER (@dokuz8haber) September 19, 2017
Diğer yandan panelde “Türkiye’nin Altyapısı” başlıklı bir sunumun bir özetini aşağıdaki şekilde izleyebilirsiniz.
.@turkinternet‘ten @FusunNebil, #ICOMM17‘de TR’deki internet altyapısı sorununa değindi: “Devletin bir engellemesi olduğunu düşünüyoruz” pic.twitter.com/TYcDR22diJ
— dokuz8HABER (@dokuz8haber) September 19, 2017
Etkinlik sonrasında Ceren Ünal’a sorularımız oldu. Cevapları şöyleydi;
turk-internet.com: Ceren Hanım, bugün burada ISOC’un bir etkinliğine katıldık hep beraber. Sizi tanıyoruz ama yeniden kendinizi ISOC kapsamında tanıtır mısınız?
Ceren Ünal : Evet. Sizinle Internet Society Turkey Chapter ilk kurulduğu sıradan beri zaten tanışıyoruz. Internet Society Turkey Chapter’in Türkiye’deki kurumsal ev sahibi diyelim. Internet Society ile işbirliği içerisinde çok sayıda etkinlik yaptık. Ben de 6 aydan beridir Internet Society’nin Avrupa bürosunda çalışmaya başladım.
turk-internet.com: Çok gurur verici!
Ceren Ünal : Çok teşekkür ederim! Hem Avrupa çapındaki chapter’lardan sorumluyum, hem de Avrupa bürosundaki trust odaklı yani güvenlik, gizlilik, siber güvenlik konuları ile ilgileniyorum. Bizim bugün burada olmamızın sebebi aslında bir kutlama. Bugün internet Society’nin 25.yaş günü. Sizin bildiğiniz, belki bazı izleyicilerin bilmiyor olabileceği Internet Society Internet TCP/IP protokünü geliştiren Wint Cerf ve Bob Kahn tarafından 1992 senesinde kurulmuş. Internetin gelişimi için, herkes için özgür ve açık internet için bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulmuş. Bugün de 25. yaş günü çerçevesinde çeşitli etkinlikler var.
turk-internet.com: Ne tür etkinlikler bunlar?
Ceren Ünal : Bunlardan birincisi Los Angeles’ta, bizim saatimiz ile dün gece yapılmış olan Internet Hall of Fame, Internet gelişimine dünya çapında katkıda bulunan kişileri onurlandıran bir tören.
İkincisi de gençler: 25 yaşın altındaki 25 kişi; dünya genelinde yapılan bir araştırma sonucunda bulundu. Bu 25 kişiye bir ödül töreninde ödül verildi.
Onun dışında da bizim bugün parçası olduğumuz Inter Community etkinliği var. Bu 18 saatlik kesintisiz bir etkinlik. Los Angeles’ta başlayan – işte bahsettiğim dünkü ödül töreni ile birlikte başlayan- ve gene Los Angeles’ta bitecek olan dünya genelinde 18 tane merkezden yürütülecek olan bir etkinlik.
Dün gece Internet Society’nin global internet raporu, küresel internet raporu açıklandı. İnternet Society her sene böyle yıllık raporlar açıklıyor. Bu senekin teması – özellikle de 25.yaş günü ile bağlantılı olarak- geçmişte yaptıklarımızdan hareket ile internetin geleceğinde bizi neler bekliyor, neler değiştirici güç olacak ve bunlar hangi alanlara etki edecek sorularına odaklanan bir rapor yayınlandı. Bugün onunla ilgili sabah oturumunda bir sunum yaptık.
Arkasından internet engellemeler ile ilgili Internet Society’nin gene hazırlamış olduğu bu sene bir rapor genç arkadaşlarımız tarafından çevrilmişti; onlar bunun üzerine bir sunum yaptılar. Öğleden sonra da canlı yayınlanan oturumumuzda – sizin de panelistlerinden biri olduğunuz- Türkiye’de internetin geleceğini tartıştık.
Küresel İnternet Raporu’nun ortaya koyduğu 6 tane etki değiştirici güç öngörülmüş. Bunlardan bir tanesi, hükümetlerin etkisi yani devlet müdahalelerinin etkisi, bir tanesi dijital ekonomi, bir tanesi siber tehditler, bir tanesi yapay zekâ, bir tanesi nesnelerin interneti, bir tanesi de ağ işlerliği ve standartları. Bu etkenler çoğu zaman birbirleriyle de bağlantılı olarak 3 tane temel alana etki ediyorlar; bu belirlenmiş. Küresel bir araştırma yapıldı 18 ay boyunca çeşitli yöntemler ile. Hem internet kullanıcılarından, hem uzmanlardan, hem teknik kişilerden, hem hükümet temsilcilerinden, bütün paydaşlardan görüş alındı. Bunun sonucunda bu bahsettiğim değiştirici güçlerin 3 alana etki ettiği ortaya kondu. Bunlardan bir tanesi, medya ve toplum, diğeri temel haklar ve özgürlükler, bir diğeri ise dijital uçurum. Biz bugünkü tartışmamızda – sizin de panelist olduğunuz oturumda- hükümetlerin etkisi ve dijital ekonomi üzerine yoğunlaştık. Tabii ki temel haklar boyutunda ve dijital uçuruma da değinerek. Oldukça güzel bir tartışma oldu. Ümit ediyorum bunun devamı da zaten gelecektir.
turk-internet.com: Peki, başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Ceren Ünal : Bugün Internet Society’nin 25.yılı. Ülkemizde tabii problemler var ama ben bugün hani kutlama havasında olalım diye biraz daha umut duymak istiyorum. Bugün aramızda demin sizin ile de konuşan Aralık ayında Youth IGF- Gençlik İnternet Yönetişim Forumu’nu düzenleyecek genç arkadaşlar da vardı. Böyle genç arkadaşların bu konular ile ilgilendiğini görmek insana umut veriyor en kötü zamanlarda bile. O yüzden Internet Society’nin doğum gününü kutluyor, inşallah önümüzdeki senelerde Türkiye ile ilgili daha umut verici sunumlar yapabilmeyi umuyorum.
turk-internet.com: Çok teşekkür ederim!
Ceren Ünal : Ben çok teşekkür ederim!
[1] 2017 Internet Society Global Internet Report: Paths to Our Digital Future