1920’li yıllarda, bir fabrikada tuvalete gidiş sayısını hesaplamak için konulan kameralar, başka bir sonuç vermiş. Firma yöneticileri, kameraların konulması sonrasında üretimin yani verimliliğin arttığını farketmişler. Gözlendiğini bilen kişilerin daha kontrollü davrandıkları ortaya çıkmış. Galiba İzmir polisi de bunu yapmaya çalışıyor. İzmir’de trafik polislerinin, Twitter’da oluşturulan ve zamanla kullanıcısı 10.000 üzerine çıkan “İzmir Çevirme Radar (#izmircevirme)” adlı hesap üzerinden, bazı yönlendirici mesajlar yayınladıkları bildiriliyor.
Geçtiğimiz nisan ayında Twitter’da oluşturulduğu belirtilen ve takipçi sayısı şu anda 11,500 civarı olan Twitter hesabı ile kullanıcılar da İzmir’deki trafik polislerinin uygulama noktaları ve radar bölgeleri paylaşmaya başladılar. Twitter hesabının açıklamasında
Bu hesap tamamen bir hayal ürünüdür yazılan ve retweet edilenleri dikkate almayınız. Alkollü araç kullanmayınız.
Yazıyor. Zamanla 11,500 civarında takipçi yakalayan hesapta, bazı trafik polislerinin, uygulama olmayan noktalarda da uygulama varmış gibi tweet attığı ve sürücülerin sürekli olarak trafik kurallarına uymalarının sağlandığı görüldü. Bir emniyet yetkilisi, amaçlarının ceza yazmaktan ziyade, özellikle kör noktalarda meydana gelen kazalarda ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek olduğunu belirtti.
Twitter’daki hesabı kendilerinin de takip ettiğini belirten yetkili, sürücülerin birbirlerini uyarmasında bir sakınca görmediklerini aksine bu durumun sürücülerin daha dikkatli olmalarını sağladığını belirtirken, hesabı takip eden sürücülerin her an uygulama noktasıyla karşılaşabileceklerini düşünüp, kemer, kask kullanımı ve sınır limiti gibi kurallara uymya dikkat ettikleri, bir süre sonra da sürücülerin bunları alışkanlık haline getirip, kurallara her zaman uyar hale geldiğini ve sürüşün daha kaliteli yapıldığını söyledi.

Kaynak : 