Kimya ve plastik sektöründe, hammadde alım ve satım işlemlerini internet ortamına taşıyarak bu alanda bir devrim yaratan, sektörün ilk elektronik pazaryeri ChemOrbis hizmete girdi. Türkiye’nin bağımsız elektronik pazaryerleri merkezi TradeOrbis’in bu alandaki ilk girişimini oluşturan ChemOrbis, şimdiden kimya ve plastik sektöründe ulusal ve uluslararası kuruluşların gözdesi olmuş durumda.
Katılımcıları arasında Türkiye’nin tek entegre petrokimya üreticisi Petkim Petrokimya A.Ş gibi lider ulusal kuruluşların yanı sıra, Atofina, DSM, Marubeni gibi uluslararası kimya devlerinin yer aldığı ChemOrbis, Türkiye’nin yeni “ticaret yörüngesi” TradeOrbis bünyesinde faaliyet geçti. Kimya-Plastik sektöründe ticaretin çehresini değiştirecek ChemOrbis’te 365 gün 24 saat satış ve satın alma operasyonları gerçekleştirilebiliyor.
ChemOrbis’in sayıları sürekli artan üyeleri arasında Petkim, Arçelik, Beko, Korozo Ambalaj, Profilo, Vestel gibi lider kuruluşların yanı sıra, Atofina, DSMve Marubeni gibi önemli uluslararası şirketler de yer alıyor.
Kuruluşların mevcut ticari ilişkilerini, tercihlerini ve geleneksel iş anlayışlarını değiştirmeyi değil, bunları elektronik ortama taşıyarak pazarlama, satış, sipariş verme ve satın alma faaliyetlerinde verimliliği yükseltmeyi amaçlayan Chemorbis, geçtiğimiz şubat ayında bir iLab Holding kuruluşu olarak faaliyete geçen elektronik ticaret merkezi TradeOrbis’in ilk girişimi.
ChemOrbis’in hizmete açılması nedeniyle düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan iLab Holding Başkanı Mustafa Say, B2B (kurumlararası) elektronik ticaretin tüm dünyada geleceğin ticaret şekli olarak görüldüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Burada kuruluşunu duyurduğumuz ChemOrbis, TradeOrbis şemsiyesi altında faaliyet gösterecek elektronik pazaryerlerinin ilkini oluşturuyor. Kurmayı hedeflediğimiz elektronik pazaryerlerine ChemOrbis ile başlamamızın önemli nedenleri var.
Herşeyden önce kimya sektörü B2B dediğimiz kurumlararası elektronik ticarete en uygun sektörlerden birisi. Bu konuda araştırma yapan kurumların tahminlerine göre kimya sektörü 2004 yılı itibariyle tüm B2B ticaretinin %26’sını gerçekleştirerek ilk sırada yer alacak. Yine aynı araştırma kaynakları 2005 yılında kimya sektöründe 468 milyar $’lık B2B ticaret hacmi öngörüyor. Toplam e-business zincirinin dijitalleşmesi sonucunda maliyetlerin %15-20 arasında azalacağı tahmin ediliyor.
Kimya endüstrisi için global olarak bütün bu e-ticaret yaklaşımlarının birbiriyle nasıl etkileşeceğini şu şekilde göstermek mümkün:Üretici firmalar ya da konsorsiyumlar doğrudan satışlarını kendi özel siteleri üzerinden yapacaklar, geleneksel satış kanalları dijitalleşerek büyük ölçüde şirketlerin özel platformlarına entegre edilmiş olacak, üretici şirketler satışlarının bir kısmını kamuya açık e-pazaryerleri aracılığı ile yapacaklar, bu pazaryerlerine servis sağlayacak yatay platformlar bütün bu platformlara ve onların geleneksel satış kanallarına hizmet sağlayacak.
Yaklaşık iki hafta önce Chemical Week’in Amsterdam’da düzenlediği “Kimya Sektörü için e-pazaryerleri” seminerinde konuşmacılardan birinin gösterdiği bir şemaya göz atacak olursak, sayıları 2000 yılında 2000 kadar olan e-pazaryerlerinin 2001 yılında 5000’e kadar yükseleceği, fakat 2003 yılında sadece 100 tanesinin başarılı olarak hayatta kalacağını görüyoruz. Bu e-pazaryerlerinin ciddi bir işleve sahip oldukları da piyasa tarafından teyit edilmiş olacak.
Bugün sizlere, ChemOrbis’in bu 100’ün içinde olacağı sözünü veriyorum.Kendimize olan bu güvenimizin nedenlerini sizlerle paylaşmak isterim. Herşeyden önce bizim iş modellerimiz sizin kullanabileceğiniz modeller olacaktır. Bu modelleri geliştirirken sizin gereksinimlerinizi en ön planda tutarak geliştirdik ve geliştirmeye devam edeceğiz. Bu modelleri geliştirirken dünyayı takip etmekle birlikte, tamamen bağımsız ve orijinal düşünmeyi kendimize ilke edindik. Bu artı değeri muhtemel rakiplerimize göre çok daha rekabetçi olarak fiyatlandıracağız. Kullanmanızı istediğimiz bu platformun size ciddi artı değerler getirmesi kıstası sürekli ön planda olmuştur ve öyle olmaya da devam edecektir.
ChemOrbis’in, size bugün itibariyle sunduğumuz hali henüz bir başlangıcı ifade ediyor. Buna rağmen gerek içerik olarak, gerekse ihale modeli olarak şu anda hizmete sunduğumuz e-pazaryeri gösterdiğimiz yerli ve yabancı kullanıcıların tümünden son derece pozitif bir reaksiyon aldı. Bu özellikleriyle ChemOrbis gibi başka bir e-pazaryeri olmadığını söylersem abartmadığıma inanmanızı isterim. Bu bir başlangıç, ChemOrbis’i giderek daha mükemmelleştirmeye kararlıyız. Fiyat bilgileri daha da iyileşecek, yeni pazarlık yapma modelleri eklenecek. Bankacılık, nakliye, sigorta gibi fonksiyonları site üzerinden yapmaya imkan verecek modüller eklenecek. Daha ileriki aşamada da ERP’den ERP’ye bağlantıları mümkün olacaktır.”
ChemOrbis üyesi olan Türkiye’nin tek entegre petro-kimya üreticisi Petkim’in Genel Müdürü Turgut Bozkurt da yaptığı konuşmada, internetin iş yaşamına getirdiği yeniliklere değindi ve şu görüşlere yer verdi:
“ChemOrbis, gerçek bir pazaryeri yaratmak için gerekli en temel özelliklere sahip. Öncelikle Petrokimya Endüstrisi’ndeki kuruluşların birbirleriyle olan ticari ilişkilerini tam olarak yansıtıyor. Bizim için önemli bir özelliği de, Petkim’in pazarlama ve satış prosedürlerine uygun bir modele sahip olması. ChemOrbis’in sektörümüze getirdiği bir başka önemli avantaj da, iç piyasadaki müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verirken aynı zamanda onları, yurtdışındaki şirketlerle de buluşturması.“
ChemOrbis , Kimya ve Plastik Sektöründe Ticaretin Çehresini Değiştiriyor
TradeOrbis çatısı altında faaliyet gösterecek olan ChemOrbis, elektronik ortamda fiziksel sınırları ortadan kaldırarak girişimcilerin geniş bir yerel ve yabancı alıcı-satıcı kitlesine ulaşmasını sağlıyor. 365 gün 24 saat satış ve satın alma operasyonlarının sürdürülebildiği ChemOrbis’e ücretsiz üye olunabiliyor.
ChemOrbis’in alıcı şirketler cephesinde yer alan üyelerine sağladığı en önemli avantajlar, gelişkin ticaret modelinden kaynaklanan kullanım kolaylığı, mal alışlarındaki karar ve sipariş sürelerinin çok kısalması ve sistem içinde yer alan satıcı kuruluşların en güvenilir lider şirketlerden oluşması şeklinden sıralanıyor.
Satıcı konumundaki ChemOrbis üyelerine sağlanan avantajların başında ise Türkiye’de bir ilk olan, gerçekleşen işlemlerin fiyatlarının ilgili ürün bazında güncel olarak verilmesi geliyor. Ayrıca piyasa analiz ve beklentilerinin detaylı ve gerçekçi olarak üyeye sunulması ve sistemin gerçekten işlem yapacak alıcı kitlesini satıcılara sunması da kuruluşun yenilikçi hizmetleri arasında yer alıyor. Satıcı üyeler, özellikle Türkiye gibi spot mal satışının çok fazla yapıldığı bir pazarda tamamen bağımsız ve güvenilir bir e-pazaryerinin olmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurguluyorlar.
ChemOrbis Hakkında :
Türkiye’de kimya ve plastik sektörünün ilk elektronik pazaryeri ChemOrbis, ülkemizdeki elektronik pazaryerleri merkezini kurmayı hedefleyen TradeOrbis’in ilk girişimi. Internet odaklı yatırım şirketi olan iLab Holding tarafından desteklenen TradeOrbis Kasım 2000’de kuruldu.
Kurumlararası elektronik ticareti, mevcut ticaret yapısını kökten değiştirmek yerine ona destek olan yeni bir olanak olarak gören ChemOrbis, şirketlerin mevcut ticari ilişkilerini, tercihlerini ve geleneksel iş anlayışlarını internet ortamına aktararak teknolojiyle birleştirebilecekleri güvenilir bir platform sağlıyor.
ChemOrbis’te: Şirketler satış, sipariş verme ve satın alma işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebilecekler, sürekli güncellenen fiyat raporları ve sektör haberlerinden yararlanarak piyasayı daha iyi takip edebilecekler.
ChemOrbis, hizmetlerini 365 gün 24 saat hem Türkçe hem de İngilizce sunuyor. İş saati, saat farkı gibi engelleri ortadan kaldırıyor; sektördeki yerli ve yabancı kuruluşlara seslenerek global bir pazar oluşturuyor. Satın alma, sipariş ve satış işlemlerindeki süreçleri kısaltarak zamandan tasarruf sağlayan ChemOrbis, maliyetleri de en aza indirerek kârlılığı artırıyor.
Kuruluşlar, ChemOrbis’in web sitesindeki formu doldurarak ya da telefonla başvurarak üye olabiliyor ve pazaryerinin sunduğu hizmetlerden faydalanabiliyorlar.
Web Adresi : www.chemorbis.com
iLab Holding hakkında :
iLab Holding, Nisan 2000’de bir yatırım holding şirketi olarak kuruldu. Faaliyet alanının odağını internet olarak alan iLab Holding’in amacı, Türkiye’de 1999 yılında başlayan internet transformasyonunun bir parçası olmak. Kuruluş temel olarak, internette faaliyet gösteren şirketlere ya da yeni fikirlere yatırım yapıyor; başarılı girişimcilerle ortak internet projeleri geliştiriyor.
İştirak ettiği şirketler bünyesinde güvenilir, saygın ve eşit bir iş ortağı olmayı hedefleyen iLab Holding, ortağı olduğu kuruluşlara, sermaye yatırımlarının yanında yönetim, strateji ve pazarlama gibi alanlarda sahip olduğu birikim ve deneyimlerini de aktarıyor. Bunu yaparken de, kârlılığa giden yolu görmeyi, fikrin doğru ve güçlü bir model ile desteklenmesini, model ve fikri uygulayacak güçlü bir yönetim ekibi oluşturulmasını, yatırımlarda; eşit, uzun vadeli, gerçek bir ortak gibi davranmayı ve sürekli stratejik, operasyonel destek verilmesini, yatırım felsefesi olarak benimsiyor.
iLab Holding, internete yönelik olarak belli başlı üç alanda faaliyet gösteriyor. Kuruluş, yeni projeler geliştiriyor, büyüme potansiyeline sahip internet şirketlerine ya da mevcut projelere ortak olarak katılıyor. iLab: Ortaklık tekliflerini ön eleme, detaylı iş planı değerlendirme, ön karar ve detaylı operasyon analizi ve son karar olmak üzere dört aşamada değerlendiriyor.
“Bir şirkete yapılan yatırımda başarının anahtarı insandır” düşüncesinden hareketle, iştirak edeceği şirketlerde yönetim kabiliyeti ve fırsatı başarıya dönüştürecek üstün yeteneğin bulunmasına dikkat eden iLab Holding’in şu ana kadar üç yatırımı bulunuyor: Kariyer. Net, YTM (Yüksek Teknoloji Merkezi) ve Digilane. Bunun yanında iki yeni projeyi de hayata geçirmek üzere hazırlıklarda bulunuyor.
Web Adresi : www.ilab.com.tr