Haziran ayında yayımlanan bir araştırmaya göre, LinkedIn üzerinde iş arayanlar yaşı büyük insanlar, gençlere göre daha az iş teklifli alıyor. Ama kullandığı resim gençlik resmi olursa, bu olumsuz etki azalıyor [1].
İsviçre ve ABD’den araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, Linkedin kullanıcısı olan birisi daha yaşlı, diğeri gençlerden oluşan 2 grup incelenmiş. 110 kişilik genç grubun yaş ortalaması 28 ve 88 kişilik yaşlı grubun yaş ortalaması ise 55. Katılımcıların yaklaşık yarısı lisans, dörtte biri yüksek lisans ve dörtte biri de lise mezunu. Katılımcılar bilişim, perakende, finans ve sağlık hizmetleri gibi çeşitli sektörlerde iş arayanlar.
Araştırmacılar, her katılımcı için kaç tane LinkedIn bağlantısına sahip olduklarını, becerilerinin ne olduğunu, kaç tane tavsiye aldıklarını ve diğer faktörleri kaydetti. Ek olarak, kullanıcıların profil fotoğraflarındaki yüzlerinin ne kadar belirgin olduğunu not ettiler. Ayrıca katılımcılardan fotoğraf çekildiğinde kaç yaşında olduklarını belirtmelerini istediler.
Yaşlı İş Arayanlar Profillerini Tanıtmakta Aynı Düzeyde Başarılı
Araştırmacılar, iki grubun profillerini karşılaştırırken, onların “izlenim yönetimi” becerilerinde büyük bir fark bulamadılar. Her iki grup da iş deneyimlerini, teknik becerilerini ve daha fazlasını belirgin bir şekilde listeledi. Bu ar araştırmacılara göre, sürpriz bir şeydi. Çünkü, önceki araştırmalara dayanarak, daha yaşlı ve daha az “dijital olarak yerli” iş arayanların cazip olmayan profillere sahip olacağını varsaymışlardı.
Ama aslında tam tersi doğruydu: daha yaşlı iş arayanların detaylardan daha fazla bahsederken, yüzlerinin daha belirgin olan “etkili” profil fotoğrafları kullandıkları görüldü.
Araştırmacılar bunu şöyle ifade etti:
“Sonuçlarımız, daha yaşlı iş arayanların profillerini tanıtma konusunda aynı derecede yetkin ve bir bakıma daha da yetkin olduğunu gösteriyor”.
İş Teklifleri Gençlere Gidiyor
Ancak iş teklifleri söz konusu olduğunda, teknik olarak üstün profilleri olsa bile, daha yaşlı iş arayanlar genç iş arayanlara göre önemli ölçüde daha az iş teklifi aldı. Araştırmacılar şöyle yorumladı:
“Karşılaştırılabilir – veya bazı açılardan daha iyi – çevrimiçi profillere rağmen, daha yaşlı iş arayanlar, aynı oranda iş teklifi alamadılar”
Genç Profil Fotoğrafı Durumu Değiştiriyor
Ancak bu fark, daha yaşlı iş arayanlar profillerinde daha genç bir fotoğraf kullandığında önemli ölçüde azaldı. Genç hallerinin bir fotoğrafını kullanmak, daha yaşlı iş arayanlar için daha fazla iş teklifi almakla olumlu bir şekilde ilişkiliydi. Genç arayanlar için durum böyle değildi.
Diğer yandan, “genç resim” faktörünün ötesinde, incelenen diğer faktörlerin hiçbiri bu etkinin azaltılmasında önemli bir rol oynamadı. Bu diğer faktörler, listelenen becerilerin, onayların, bağlantıların veya önerilerin sayısını içeriyordu.
Araştırmacılar bunun yanlış bir önyargıya dayandığı düşüncesinde; o da yaşlı kişilerin özellikle yeni teknolojilerin kullanılması söz konusu olduğunda, daha az yetkin oldukları yorumu. Araştırmacılar şöyle diyor;
“Yaşlı iş arayanlar bu olumsuz klişelerin farkındalar ve onları yok etmek için çalışıyorlar”
Bu önyargıyı azaltmaya yardımcı olan tek araç, daha genç bir profil resminin kullanılması gibi gözüküyor. Bu bulgu, geçmiş çalışmalarda da gösterilen daha genç görünümün avantajlarını doğruluyor.
Araştırmacılar şöyle yazıyor :
“Daha genç görünen bir yüz, daha yüksek fiziksel ve zihinsel zindelik izlenimi yaratır. Sonuçlarımız, bu izlenimlerin gerçekten de olumlu istihdam sonuçlarının güçlü bir itici gücü olabileceğini gösteriyor.”
Fotoğrafsız özgeçmişlere geri dönüş mü?
Araştırmacılar, bir yandan da bu sonuçların fotoğrafların neden geleneksel özgeçmişlerde veya özgeçmişlerde genellikle bulunmadığını yeniden doğruladığını söylüyorlar. Bu nedenle, LinkedIn’den fotoğrafları kaldırmanın iş aramayı daha adil hale getirebileceğini öne sürüyorlar. Fotoğraf eksikliği, işe alım görevlilerinin işle daha alakalı bilgilere daha fazla odaklanmasına neden olabilir.
Online İşe Alım, Yaşlı Gruplar için Haksızlık Yaratmıyor
Daha olumlu bir sonuç ise, daha yaşlı iş arayanların “profesyonel çevrimiçi kişiliklerini oluşturmada aynı derecede yetkin” olduğu bulgusu cesaret verici. Bu, çevrimiçi işe almanın “kendi başına bir engel olmadığı ve dolayısıyla daha yaşlı gruplar için haksız bir dezavantaj yaratmadığı” anlamına geliyor.
[1] Older and Younger Job Seekers’ Impression Management on LinkedIn