645 milyon üyesi olan ve 2016 yılında Microsoft tarafından satın alınan Linkedin “kullanıcı profillerine erişim hakkına yönelik olarak başvurduğu Amerikan temyiz mahkemesinden red cevabı aldı.
9. ABD Temyiz Mahkemesi, Ağustos 2017’de LinkedIn’in, hiQ Labs firmasının herkese açık kullanıcı profillerine erişimi hakkı verilmesine karşı bir önlem almıştı. Çünkü, hiQ Lab, işverenlerin çalışanlarının kalacağını ya da istifa edip etmeyeceklerini belirlemelerine yardımcı olacak bir yazılımdı. Çalışanlar açısından zarara yol açabileceği öngörülmüştü.
Mahkeme, LinkedIn gibi şirketlere, halka açık kullanıcı verilerini kimlerin kullanabileceğini karar verecek bir “serbest tekel” olma hakkı vermenin, halkın çıkarına zarar veren “bilgi tekelleri” oluşturma riskini taşıdığına karar verdi.
Temyiz mahkemesinin oybirliği ile aldığı karar, büyük internet devlerinin ellerindeki verileri satmasına yönelik engelleme. Başka deyişle, kişisel verilerin korunması operasyonu. Linkedin’deki profiller, ücretsiz erişime açık ama toplu olarak verilerin biz yazılım içinde ve kullanıcıların aleyhine kullanılması engellenmiş oldu.
LinkedIn ise, karardan ötürü hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti ve “üyelerimizi ve emanet ettikleri bilgileri korumak için mücadele edeceğiz” dedi.