Türkiye’nin en büyük perakende alışveriş zinciri Migros, 2000 Kasım’ında başlattığı ve 2001’in başında etkin olarak devreye soktuğu Türk perakende sektörünün en kapsamlı ve profesyonel B2B projesi ‘b2b.migros.com tr’ ile bir ‘ilk’e daha imza attı.
Türkiye’nin somut sonuçlar ve faydalar doğuran ilk kurumlararası sanal ticaret platformu olan Migros B2B Projesi, 26 Haziran 2001, Salı günü düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Migros Genel Müdürü Oktay Irsıdar
Toplantıda konuşan Migros Genel Müdürü Oktay Irsıdar, global ölçekte rekabet edebilen çağdaş bir kurum olma yolunda B2B projesine büyük önem verdiklerini kaydetti. Irsıdar, “2003 yılı sonunda B2B üzerinden verilen siparişlerin 1 milyar dolara ulaşmasını, ticaret hacmimizin %80’ini oluşturan tedarikçilerimizin B2B’ye katılımını hedefliyoruz. Sanırım bu rakamlar, projeye verdiğimiz önemin boyutları konusunda yeterli ölçüde bir kanıt oluşturuyor” dedi.
Bu yılın sonuna kadar ise Migros’un ticaret hacminin %35’ini gerçekleştiren tedarikçi firmaların B2B’ye katılımlarının gerçekleşeceğini vurgulayan Irsıdar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Henüz yılın ilk yarısındayken bu hedefe büyük ölçüde ulaşmış olmamız bizi, projenin başarısı konusunda cesaretlendirdi. 434 mağazası ile hizmet veren Migros’u, Türkiye’nin bilgiyi en iyi işleyebilen, maliyetlerinden en iyi tasarrufu sağlayabilen ve iş ortaklarına karşı en şeffaf ve en adil kurumuna dönüştürecek bu projenin, diğer kurumlar için de örnek teşkil edeceğine inanıyoruz. Migros olarak, birlikte çalıştığımız tedarikçi firmaları bu projeye dahil olma konusunda teşvik ederken, bu alanda edindiğimiz know-how’ı, İnternet üzerinde benzer tedarik süreci platformu kurmak isteyen diğer kurumlara da açıyor olacağız.”
Irsıdar, bir soru üzerine, Migros tedarik zincirinde 5 bin mal veren kuruluşun bulunduğunu belirterek “Migros, meyve ve sebze gibi mevsime göre değişen tedarikcilerle de çalışıyor. Ancak bunlar geçici olduğu için, B2B sistemine katmayı düşünmüyoruz. Şu an 100 önemli tedarikci B2B sistemine girdi. Bu sayı sürekli artıyor” dedi.
Migros Otomasyon Müdürü Cihan Esassolak
Toplantıda projenin detaylarına değinen Migros Otomasyon Müdürü Cihan Esassolak ise, Migros’un beşbin kadar tedarikçi firmayla çalıştığını belirterek, “Hedefimiz orta vadede tüm bu firmaları B2B sürecine dahil etmek” diye konuştu. Bunun için planlarında, bilgisayarı olmayan Migros tedarikçilerine bir kampanya ile bedava bilgisayar ve İnternet bağlantısı dağıtmanın bile olduğunu kaydeden Esassolak, “Migros olarak, böyle bir kampanya için harcayacağımız paranın katbekat fazlasını, bu firmaların B2B tedarik zincirimize katılmasından elde edeceğimiz maliyet düşüşlerinden kazanacağımızı hesaplıyoruz” dedi.
B2B projesi ile Türkiye’de gerçek bir misyon üstlendiklerini kaydeden Cihan Esassolak, şunları söyledi:
“Biz B2B’yi Türkiye’de sektör bağımsız olarak, firmaların tedarik süreçlerini yönetmek üzere kullanacakları vazgeçilmez bir platform olarak tasarladık. Migros’un burada elde ettiği ve edeceği başarılar, misyonumuzun somut bir örneğini oluşturacak. Bu projenin teknolojik altyapısının oluşturulmasında ve başarıya ulaşmasında önemli rol oynayan iş ortaklarımız Obase ve Koç.net’e katkılarından dolayı teşekkür ederim.”
‘Yok satmak’ ve ‘stok fazlası’ tarih oluyor…
Migros’un tedarikçileriyle olan tüm ilişkisini ve müşteri bilgilerini İnternet üzerine taşıyan B2B projesi, Migros ve tedarikçileri arasındaki sipariş verme, sevkiyat, faturalama ve stok yönetimi gibi uygulamaların elektronik platforma entegre edilmesi temeline dayanıyor. Uygulamanın ana hedefinde ise iş verimliliğinin artırılması, tedarik sürecinin kısaltılması ve maliyetlerin düşürülmesi yatıyor.
İşte Migros B2B Projesi’nin işleyişi ve somut getirileri:
Obase ve Koç.net
Türkiye’nin en kapsamlı B2B projesinin altyapısında, Obase ve Koç.net farkı
Migros B2B projesinin İnternet üzerindeki yazılımı, Obase’e ait. Türk mağazacılık sektörünün yanısıra karar destek sistemlerinin de kendi alanında lider kuruluşu Obase, bu uygulama içinde gerekli yazılımların geliştirilmesi, uygulanması ve destek hizmetlerinin verilmesi sorumluluklarını üstleniyor. Obase, distribütörü olduğu akıllı e-İş çözümlerinin dünya lideri MicroStrategy teknolojisiyle projenin raporlama ve aktif bilgi yayımı sistemini de kuruyor.
Kurumsal İnternet tabanlı hizmetlerin lider ismi Koç.net ise proje kapsamında Migros’a, network platformu sunma, hosting ve sistemin İnternet ortamına taşınması konularında hizmet verirken e-business enabler vizyonu ile de sistemin 7/24 çalışırlığını amaçlıyor. Tedarikçi firmalar ile merkez arasındaki uygulamaların sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için güvenlik, sistem odası hizmetleri, yedek hat tedariği, sunucuların kesintisiz işletimi, bakım yönetimi ve raporlama görevlerini üstlenen Koç.net, uzman kadrosu ile proje için gerekli önerileri ve iyileştirmeleri hazırlıyor ve uygulamaya koyuyor.