Geçtiğimiz günlerde, Strategis Group (www.strategisgroup.com) tarafından yayınlanan rapora göre, yüksek hızlı servislerin agresif bir şekilde yerleştiriminin artması, mobil verilerin ABD’de hızla yayılmasına neden olacak. Rapora göre, mobil veri ABD’de yüzde 2’den 2007 yılında yüzde 60 civarında bir penetrasyon oranı yakalayacak.
“US Mobile Data Marketplace – ABD Mobil Veri Pazaryeri” adı verilen çalışmada, Strategis Group; hücresel/PCS, çift yönlü mesajlaşma, mesajlaşma ve mobil uydu gibi teknolojileri ve bunların mobil veri pazarına nasıl bir etki yaratacaklarını incelemiş.
Rapora göre, pazarda büyük bir patlama olacak. 2000 yılında 5 milyon olan kullanıcı sayısı 2007 yılında 172 milyona ulaşacak. En önemli büyüme hücresel/PCS ağları üzerinden paket veri aktarımında olacak. Hücresel/PCS ağları üzerinden veri aktarımı, 2007 yılında mobil veri pazarının yüzde 67’sini oluşturacak.
Strategis Group, Kuzey Amerika Kablosuz Direktörü ve Başkan Yardımcısı Naqi Jaffery, “AT&T’nin GSM/GPRS ağı planlarını duyurmasıyla birlikte, mobil veri treni harekete hazır hale geldi. Bunu Nextel’in yüksek hızlı paket veri ağını hayata geçirmesi, PocketNet servisini başlatması, devre anahtarlamalı CDMA ağını yerleştirmesi ve TDMA ve CDMA ağlarında çift yönlü kısa mesaj servisini vermeye başlaması izledi. Tüm bu faktörler gözönüne alındığında, mobil veri treninin yola çıkmaması için hiçbir neden kalmadı” diyor.
Cahners In-Stat Group’a (www.instat.com) göre, arasında avuçiçi bilgisayarlar, kablosuz modemler ve çift yönlü mesajlaşma aygıtlarının (Pager) bulunduğu kablosuz İnternet erişim araçlarında, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde büyük bir patlama yaşanacak. Bu araçlar, İnternet’e erişim konusunda er geç tercih edilen araçlar haline gelerek, bu konuda PC’lerin yerini alacak. Cahners In-Stat Group, 2004 yılına kadar kablosuz İnternet erişim araçlarının iki, hatta üç rakamlı büyüme hızına ulaşacaklarını tahmin ediyor.
İnternet’e hazır, kablosuz telefonlar en popüler mobil erişim araçları olacaklar ve 2002 yılının sonuna doğru, hemen hemen tüm cep telefonları, İnternet ve mini tarayıcı destekli olacaklar. Bununla birlikte, şimdilik, tüm kullanıcılar Web’e kablosuz olarak erişemeyecekler.
In-Stat Kablosuz Endüstri analistlerinden Ken Hyers, “Dünyada kablosuz servis sağlayıcılar farklı hızlarda İnternet erişim hizmeti sunacaklar. Çok az sayıda servis sağlayıcı, veri aktarım hizmeti sağlamayacak” diyor.
In-Stat kablosuz İnternet erişim araçları, ilgili tüm pazarların güçlü bir büyümeye sahip olacağına inanıyor. Başlangıçta araçlar en çok kurumsal alanda kullanılacak, fakat erişim hızı, ekranlar ve arayüzler geliştikçe tüketici pazarında da popüler olmaya başlayacaklar.
In-Stat’ın diğer bulguları şöyle:
·İnternet’e hazır çift yönlü mesajlaşma araçlarının sayısı 2004 yılında 10 milyonu aşacak.
·Kablosuz modem pazarındaki en önemli büyüme pazarın kablosuz yeteneklerine sahip olmayan mobil bilgisayarlara geçmesiyle yaşanacak.
·Kullanıcılar ses ve veri aktarımı için farklı cihazlar yerine, hem ses hem de veri aktarımı sağlayan, tek bir aracı kullanmayı tercih edecekler.
Mobil ticarete olan ilgiyi araştırdığı çalışmasında Telephia, (www.telephia.com) kablosuz araçları, İnternet’e erişim için kullananların neredeyse dörtte birinin, bu araç üzerinden benzer ürünler ya da hizmetler satın aldığını bulmuş. Sadece, satın almanın dışında, kullanıcıların büyük çoğunluğu satın alma, online borsa, online bankacılık ve diğer aktivitelerini güvenli olarak kablosuz araçları üzerinden yapmaya ihtiyaç duyuyorlar. Telephia’nın, ülke genelinde, kablosuz veri kullanıcıları arasında yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 75’inin kablosuz araçlarını, bu tarz işlemler için kullanmayı amaçladığı ortaya çıkmış.
Araştırmada, İnternet’e erişim için kablosuz araçları kullananların yüzde 22’sinin m-ticaret aktivitesinde bulunduğu da araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor. Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının yüzde 50’si, araçları üzerinden mobil ticaret aktivitesinde bulunurken, bu oran avuçiçi bilgisayar kullanıcılarında yüzde 17; kablosuz telefon kullanıcılarında ise, yüzde 12 olmuş.
Hangi cihazdan bağlanırsa, bağlansınlar herhangi bir satın alma aktivitesinde bulunmayan kullanıcılar, bunun çeşitli nedenleri olduğunu belirtiyorlar. Telefon kullanıcıları, karmaşık navigasyonun (yüzde 24) m-ticaretin önündeki en önemli engel olduğunu belirtirken; avuçiçi bilgisayar kullanıcıları bağlantı hızlarının (yüzde 19) ve güvenlik sorunlarının (yüzde 18) en önemli engeller olduğunu belirtmişler. Herhangi bir satın alma aktivitesinde bulunmayan, dizüstü bilgisayar kullanıcıları ise, en önemli engelin güvenlik sorunları (yüzde 37) olduğunu belirtmişler.