• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa INTERNET Online İçerik Akışık Yayın

Netflix Raporu, Hükümetlerin Talebiyle 9 Filmi Yayından Kaldırdığını Gösteriyor

Fusun S.Nebil-Fusun S.Nebil
9 Şubat 2020
-*ŞİRKET HABERLERİ, Akışık Yayın, Günlük Haberler
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş
Yayın akışlı medya ile ilgili inceleme ve haberleri burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Netflix “2019 Çevresel Sosyal Yönetişim Raporu” adını taşıyan ve dünya çapında 20 ülke ve 15 Amerikan eyaletinde toplam 167 milyon abonesi bulunduğunu bildiren bir rapor yayınladı[1]. Bu raporda çeşitli konulara değinilmiş.

Örneğin; Netflix 2019 yılında doğrudan 94.000 megawatt saat elektrik kullandığını kaydediyor. İçerik dağıtım amacıyla Amazon Web Servisleri ya da Google Cloud gibi servisler üzerinden kullanılan dolaylı elektrik kullanımı ise 2019 yılında 357 bin megawatt saat olmuş.

Netflix işgücünün % 49 kadın, % 7 siyah amerikalı, % 7 Latin kökenli, % 24 Asya kökenli kullanıcısı olduğunu raporluyor. Yönetimde ise, % 49 kadın, % 7 siyah Amerikalı, % 5 Latin ve % 15 Asyalı olduğunu ve üyelerine hizmeti daha verimli kılmak için işgücünde çeşitliliğe önem verdiğiniz söylüyor.

Yine bir başka bilgiye göre ise, 2019 yılında orjinal Amerika menşeli Netflix filmlerinin % 20’sini kadın yönetmenler çekmiş. İngilizce dışı seyredilme ise yıllık bazda % 23 yükselmiş. Zaten, raporda Netflix yeni ilk defa film çekenlere ve farklı ülkelerden farklı hikaye ve film çekicilerine önem verdiğini de –Türkiye’yi de belirterek– kaydediyor.

Telif Hakları Yanısıra, Ülkelerin Talepleri ile Yayından Kaldırılma Olmuş

Diğer yandan Şirket 2015-2020 arasında çeşitli hükümetlerin talebi üzerine 9 içeriği yayından kaldırmış. Bu filmler sadece ilgili ülkede yayından kaldırılıyor.

Netflix, yayın hakları dolan ya da yayıncısı tarafından geri çekilen filmleri yayından alıyor. Bu normal bir durum. Örneğin Disney+ kendi yayınına başlayacağı için Marvel gibi çeşitli dizilerini yayından çekmişti [2].

Ama bu sefer ki açıklama gösteri dünyasının kendi yayın kuralları ile ilgili değil. Hükümetlerin talebi doğrultusunda da yayından kaldırılan içerikleri gösteriyor.

Tabi Netflix’in hükümetlerin talebine uymadığı da olmuş. Örneğin yakın zamanda Brezilya hükümeti, ‘The First Temptation of Christ (İsa’nın İlk Günahı)’ isimli filmin yayından kaldırılmasını talep etti. Brezilyalı komedi kanalında Porta dos Fundos isimli grup tarafından yapılan ve Netflix’te 3 aralık 2019’da yayına alınan bu komedi filmde İsa Peygamber’in eşcinsel olarak gösterilmesi, Brezilyalı vatandaşları kızdırmıştı. Çok yoğun katılımlı protestolar oldu. Ama Brezilya Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Netflix davayı kazandı ve içerik platformda kalmaya devam ediyor [3].

Ancak bu grubun başka bir versiyonu, Singapur’un dinsel uyumluluk yasalarına takıldı ve yayından kaldırıldı. Singapur zaten 5 film kaldırma talebiyle Netflix listesinde 1. sırada.

9 Film Yayından Kaldırılmış

Netflix, raporda 2015-2020 yılları arasında, hükümetlerin isteği doğrultusunda 9 film ve program içeriğini platformdan kaldırdığını açıkladı.

Platformun yayından ilk kaldırdığı içerik, 2015 yılında Yeni Zelanda hükümetinin talebiyle “The Bridge” filmi olmuş.

Netflix, raporunda bu filmin kaldırılması konusunda Yeni Zelanda Film ve Video Etiketleme Kuruluşu’ndan yazılı bir talebe uyduğunu açıkladı. Bu, Netflix’in devletin yayından kaldırma talebine uygun ilk örneği oldu. Köprü; San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü ve intiharlardaki artışlarla ilişkisi hakkında bir belgesel film. Yeni Zelanda’da medyada intihar bildirimi konusunda katı yasalar olduğu için yayından kaldırma yükümlülüğü vardı. Ülkemizde de 5651 sayılı kanun, internet üzerinde “intihara yönlendirici içeriği” yasaklıyor.

Full Metal Jacket

Yayından kaldırılan 2. film, Stanley Kubrick’in Vietnam savaşı ile ilgili filmi olan Full Metal Jacket.

Vietnamlıların bu filmin yayından kaldırılmasını istemelerinin nedeni, efsanevi liderleri Ho Chi Minh’in filmde tasvir edilme şekli. Ho Chi Minh ABD’nin Vietnam’daki savaşı kazanamamasının arkasındaki güçlerden birisi ama asker değil fikir adamı [4]. 2017’de Vietnam Yayın ve Elektronik Bilgi Otoritesinden (ABEI) yazılı bir talep üzerine film Vietnam’da yayından kaldırılmış. O da şu sahne;

1987 tarihli film, ABD’de adeta bir dönüm noktası olan ve çok eleştirilen Vietnam savaşını üzerinden etik değerler, kişilikler ve özgür irade üzerine felsefe yapıyor. Bir grup acemi deniz piyadesinin Vietnam’a gönderilmeden önce temel eğitim almaları ve sonra Vietnam’da savaşta yaşadıkları anlatıyor.

Yaşayan Ölülerin Gecesi

Bu tüm zamanların en önemli Zombie filmi. Daha doğrusu Zombie’lerle ilgili bir film serisinin başı. George A.Romero’nun ilk kez 1968’de başlattığı 6 filmlik bir diziden bahsediyoruz. Romero’nun Zombie filmleri neden çektiği ile ilgili ilginç bir söyleşisi var. Okumak lazım. Bugünkü dünyayı anlamak açısından yararlı.

Bu filmin telif hakkı olmadığı için çok sayıda kopyası üretilmiş. Orjinali ise ABD’de Modern Sanatlar Müzesi ve Film Vakfı tarafından, 2015’de eldeki negatifler ve ses elemanları kullanılarak 4K dijital restore edilmiş. YouTube’de filmin tamamı bulunuyor. Yukarıdaki de zaten bu video.

Alman Gençleri Koruma Komisyonu (KJM) George Romero’nun zombi klasiğinin bir versiyonunun kaldırılmasını istedi. Çünkü film Almanya’da 50 yıldır yasak. Netflix 2017’de yazılı talebe uydu ve hizmetten kaldırdı.

Hasan Minhaj ile Vatanseverlik Yasası (Patriot Act):

Bunu daha önce yazmıştık. 2019 yılında Suudi İletişim ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu’nun talebiyle bu film yayından kaldırıldı [5]. Hasan Minhaj bir standup’cı. Yani komedyen.

Suudilerin kaldırttığı bölüm ise gazeteci Jamal Khashoggi cinayeti sonrasında Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ı eleştirdiği bölüm. Bu hareketi ile Netflix “ifade özgürlüğü”ne çok da aldırmıyor izlenimi verdi. Demokrasiye de pek aldırmadığı görüldü.

Singapur’un Kaldırttıkları

Netflix raporuna göre devletten kaldırma talebinin en fazla olduğu ülke, 5 ayrı film ile Singapur.

2018 yılında Singapur Infocomm Media Development Authority (IMDA) yazılı talebi ile yayından uyuşturucu kullanımını özendiriyor ve teşvik ediyor gerekçesi ile 3 film yani 420 efsanesi, Tutarsız ve Yüksek Pişirme isimli filmler kaldırılmış.

Yine IMDA talebiyle 2019 yılında kaldırılan diğer bir film “İsa’nın Son Günahı” adını taşıyor. Film İsa Mesih’in Meryem Magdalene ile ilişkisi olduğunu tasvir ettiği konusunda tartışmalar yaratmıştı. Tahmin edeceğiniz üzere dini gerekçelerle kaldırtılmış.

2020’de ise Brezilya’da mahkeme kararı ile yayında kalan “İsa’nın İlk Günahı (Last Hangover)” Yine IMDA talebiyle Singapur’da yayından kaldırılmış. The Last Hangover, Brezilyalı komedi topluluğu Porta dos Fundos tarafından üretilen bir film. Yukarıda anlattığımız Brezilya’da protestolara neden olan grubun yapımı. Netflix tarafından 21 Aralık 2018’de yayınlandı.

Hükümetler Kullanıcı İçerikli Sosyal Medya Platformlarını Zorluyor

Hükümetlerin “yayından kaldırılma” talepleri sosyal medyanın yükselmesi ile birlikte ortaya çıkan bir gelişme oldu. Twitter başta olmak üzere Facebook, YouTube ve ülkemizde olduğu üzere Wikipedia ve EkşiSözlük gibi içeriğini kullanıcıların oluşturduğu platformlara genellikle devlet kurumlarından bu tür talepler geliyor. Bu tür taleplerin nedenleri belirli türdeki içeriği yasaklayan yerel yasalardan, telif haklı materyallerin engellenmesine ve tabi ki sansür girişimlerine kadar uzanıyor.

Sosyal platformlar ise buna karşılık olarak “şeffaflık raporu” ismi verilen ve içinde hükümetlerin kendilerine kaç tane başvuruda bulunduğunu ve kendilerinin bunun ne kadarını gerçekleştirdiklerini gösteren raporlar yayınlıyorlar. Bunlara bir tür “kendini aklama” raporu da denilebilir. Ancak bu platformlar arka planda, Snowden’in açıkladığı Amerikan hükümetinin sınırsız erişiminden bahsetmez.

Netflix raporunda şunları belirtiyor;

“İçerik oluşturuculara tüm dünyadaki kitlelere ulaşma olanağı sunuyoruz. Ancak kataloğumuz, telif hakları da dahil olmak üzere ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazı durumlarda, devletin yayından kaldırma talepleri nedeniyle belirli ülkelerdeki belirli başlıkları veya başlık bölümlerini de kaldırmak zorunda kaldık. ”

Netflix, bundan sonraki yıllık şeffaflık raporunda yayından kaldırma taleplerini her yıl bildirmeye devam edeceklerini söyledi.

[1] Netflix – Environmental Social Governance / 2019 Sustainability Accounting / Standards Board (SASB) Report

[2] Netflix Çok Sayıda Diziyi Yayından Çekiyor

[3] Brazilian supreme court rules Netflix allowed to show gay Jesus film

[4] Ho Chi Minh

[5] Netflix Patriot Act’in Cemal Kaşıkçı ve Yemen Konularının Yer Aldığı Bölümü Suudi Arabistan’da Sansürledi

Etiketler: Akışık MedyaAlmanyaBrezilyaEngellemeFilm İncelemeManşetNetflixSansürSingapurVietnamYeni Zelanda

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Dassault Systèmes İle 3D Tasarım ve Mühendislik Yazılımları Hakkında Sohbet
blank
Fusun S.Nebil
  • Türkiye’de plastik atık ithalatı son 15 yılda 173 kat arttı
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Rusya-Ukrayna Çatışması Avrupa’ya Siber Güvenlik Açısından Neler Öğretebilir?
blank
Mehmet Taşnikli
  • Peter Thiel: Merkez Bankaları İflas Ediyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • “Bağlantınız Gizli Değil” Uyarısı Nedir, Karşılaşıldığında Ne Yapmalı?
blank
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Türk Telekom 5,8 Milyar Kar Etmişse, Neden İnternete Zam Yapıyor?
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?
  • Siber Güvenlik : Kız çocuklarının Erken Yaşlardan İtibaren Sektöre Kanalize Edilmesi Gerekiyor
  • AB Milletvekilleri Kripto Cüzdan Sahiplerinin Belli Olmasını Oyladı
  • Doğan Holding, Karel’e Ortak Oluyor

HAFTANIN KELİMESİ

TERSİNE MÜHENDİSLİK

Tersine mühendislik (reverse engineering), bir makinayı, bir yazılımı, askeri bir teknolojiyi nasıl çalıştığını görmek için sökme eylemidir.

Nasıl çalıştığını tersinden anlamaya çalışmak, bilgi edinmek ve analiz etmek için yapılır. Genellikle nesneyi çoğaltmak (kopyalamak) veya geliştirmek için kullanılır.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1
  • Paylaşılan İnternet ve Özel İnternet Erişimi Arasındaki Fark Nedir? için Halil Teberci
  • Rusya, Sosyal Medya Şirketlerine Sunucularını Taşımaları için Süre Verdi için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.