Cuma, Şubat 22, 2019
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa Bilişim Teknolojileri BT Merkez ve Yöneticileri

Pelin Pehlivan : ISACA Global Olarak Teknolojide Kadın Liderliği Programı Başlattı

turk-internet.com Haber Merkezi - turk-internet.com Haber Merkezi
17 Kasım 2018
- BT Merkez ve Yöneticileri, Güvenlik, İNSAN KAYNAKLARI, Sivil Toplum Örgütleri
0
Pelin Pehlivan : Son Yıllarda İş Birimleri Daha Mobil, Daha Hızlı Projeler Talep Ediyorlar
2.9k
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Teknoloji ve Kadın başlığı uzun zamandır hayatımızda ama genellikle, firmaların pazarlama kampanyaları çerçevesinde yapılan etkinlikler şeklinde gözüküyor. Bilişim sektöründe ISACA’nın başlattığı kampanya bu nedenle farklı. Kadınların doğrudan birey olarak ele alan kampanyanın ilk toplantısını 1 hafta kadar önce yayınlamıştık [1][2].

turk-internet.com : ISACA’nın teknolojide kadın liderliğine ayrı bir bölüm ayırdığını görüyoruz. Bu konu neden bu kadar önemli? ISACA İstanbul olarak son dönemde teknolojide kadın ile ilgili yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Pelin Pehlivan : Bildiğiniz gibi ISACA, dünyada BT yönetişimi, siber güvenlik ve bilgi teknolojileri alanında standartları oluşturmak ve bunları yaygınlaştırmak üzere çalışan kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Dolayısıyla bilimsel anlamda da toplumlara katkı veren birçok çalışması mevcut.

Kadınların erkeklere oranla çalışma ortamlarına katılımı sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada daha az. Teknoloji sektörü özelinde baktığınızda ise, aradaki farkın daha da açıldığını görüyorsunuz. Frost and Sullivan’ın, 2017’de 170 ülkeden 20.000’den fazla kişiyle yaptığı araştırma sonucuna göre dünyadaki siber güvenlik çalışanlarının sadece %11’i kadın. BM’nin öngörüsüne göre teknolojide orta – üst kademede kadın – erkek sayısının eşitlenmesi ancak 2030’lu yılları bulabilecek.

Kadınların toplumdaki yeri ve önemi bakımından, kadınların çalışma dünyasına ve teknoloji sektöründe teknoloji üretimine katkı sağlamaları çok önemli.. En son ABD’de gerçekleştirilen IDC araştırmasına göre bir araştırmaya göre işgücünün yüzde 47’si kadın. Üniversite mezunu kadınların oranı yüzde 57, sağlık sektöründe çalışanların oranı yüzde 75’ken BT sektöründe ise bu oran yalnızca yüzde 25. Bu nedenle ISACA global olarak “Teknolojide Kadın Liderliği”

Bu nedenle ISACA global olarak “Teknolojide Kadın Liderliği” programını başlattı ve dünyadaki tüm temsilciliklerinde bu konuya özel bir lider olmasını sağladı.

ISACA İstanbul’un ilk Teknolojide Kadın Lideri olma şerefine de ben nail oldum.

8 Mart 2018 Dünya Kadınlar Günü’nde ISACA İstanbul Chapter Kadınları olarak ilk toplantımızı yaptık ve bu konudaki hedeflerimizi ve stratejik ortak olarak bizlere destek olabilecek kurumları belirledik.

Bu konudaki yol haritamızda:

  • Okullarda, konularında lider olan kadınlarımızla öğrencilerin buluşması ve liderlerimizin onlara rol model olarak teknoloji sektöründe çalışmanın faydalarını aktaracağı toplantılar düzenlenmesi,
  • Teknoloji alanında çalışan kadınlarımızı bir araya getireceğimiz toplantılarla, kadınlar arasında bir iletişim ağının kurulması ve kadınların karşılaştığı engeller nedeniyle motivasyon düşüklüğü yaşayıp sektörden ayrılmasının önüne geçilmesi,
  • Kadınların teknoloji dahil tüm alanlarda çalışmasına destek olmak için, bu alanda çalışan kişi, kurum ve kuruluşlara destek vererek, kadınların eğitim ve iş gücüne katılım oranlarının artırılması yer alıyor.

turk-internet.com : İstatistiklere baktığımızda teknoloji sektöründe erkek egemenliğini görmek mümkün. Bunun sebebinin ne olduğunu düşünüyorsunuz? Durumu nasıl değerlendirirsiniz?

Pelin Pehlivan : Evet, istatistiklere baktığımızda erkek egemenliğini görüyoruz. Bunun sebebi toplumsal önyargılar ve toplumsal cinsiyet normlarının içselleştirilememesi.

Pelin Pehlivan :Teknoloji daha çok teknik konuları içerdiğinden dolayı erkeklerin daha çok tercihi olup kadınların tercihi olmuyor. Kadınlar aynı zamanda teknoloji sektöründe iş-özel yaşam dengesini kurmanın zor olduğu önyargısıyla bu alandan uzak duruyorlar. Mesela kadınlar özel hayatlarına daha çok vakit ayırabilme düşüncesi ile en çok eğitim sektörünü tercih ediyorlar. Fakat günümüzde algılar değişiyor ve kadınlar kariyerlerini en az özel hayatları kadar önemli görüp kendilerini geliştirebilecekleri, uluslararası geçerliliği olan alanları tercih etmek istiyorlar. Teknoloji de dinamik ve sürekli değişen bir yapıya sahip olduğu için kadınların hedef noktasında oluyor ve teknoloji sektörüne ilgi artıyor. Tabi bu konuda kadın liderler ve kurumlara da görevler düşüyor. Kadın liderlerin ve kurumların, kadınları bu sektöre çekmek için istihdam sağlamaları gerekiyor. Henüz üniversite hatta lise dönemine gelmemiş genç kadınlarımız için teknoloji sektörü hakkında farkındalık yaratacak istihdamı sağlamamız gerekiyor. 1980’li yıllarda bilgisayar mühendisliği bölümünde okuyanların yüzde 37’si kadınken günümüzde bu oran yüzde 18’e kadar düştü.

turk-internet.com : SheLeadsTech, bu sektörde kadın istihdam oranını artırmak için herhangi bir hedef belirledi mi, varsa projeleriniz neler? Ve ilk adımınız ne olacak?

Pelin Pehlivan : Tabi ki hedeflerimiz var. Bilgisayar teknolojilerinin geleceğimizi şekillendireceğinin farkına varmış ve bu gelecekte kadınların da söz sahibi olması için çaba harcayan bir sivil toplum örgütü olan Girls Who Code’un kurucusu Reshma Saujani’nin bir sözü var: “Kız çocuklarına mükemmel olmayı değil, cesur olmayı öğretin.” Türkiye’de teknoloji sektöründeki 128.000 çalışanın yalnızca yüzde 27’si kadın. Bizim amacımız da kadınlarımızı bu sektöre girmek konusunda cesaretlendirmek. Sektörde yönetici ve yönetici adayı olan tüm kadınlar bir araya gelerek, hemcinslerimizi teknoloji sektörüne çekmek için programlar hazırlıyoruz. SheLeadsTech olarak, teknolojide kadın liderlerin oranında artış olması adına, çalışanlar için rol model olabilecek kadın liderlerin görünürlüğünü artırmaya çalışıyoruz. Ayrıca üniversiteler ile işbirliği yaparak teknoloji bölümlerinde eğitim gören veya teknoloji alanında ilerlemek isteyen kadın öğrencilerimizi bu sektöre çekmek adına çalışmalar düzenliyoruz. Öğrenci arkadaşlarımızı kadın yöneticilerimiz ile bir araya getirerek, onlarda bu sektörü neden tercih etmeleri hakkında farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

turk-internet.com : Peki teknoloji sektöründe kadın yöneticinin farkı nedir?

Pelin Pehlivan : Kadınların ve erkeklerin özellikleri birbirinden farklı ve her iki cinsiyetin de avantaj ve dezavantaj oluşturabilecek özellikleri var. Biz kadınların daha detaycı ve yaratıcı olmamız, organizasyon becerilerimizin yüksek olması, sosyal ve duygusal zekalarımızın baskınlığı, değişime çok kısa sürede ayak uydurabilmemiz bizleri farklı kılıyor. Sadece teknoloji değil her sektörde, kadın liderlerin olduğu yerde, farklılıklar gözlemlenir. Örneğin yapılan bir araştırmada kadın yöneticilerin arttığı yerlerde yolsuzlukların azaldığı gözlemlenmiş. Bizleri farklı kılan özelliklerimizi en doğru şekilde yönetime aktardığımız sürece kadın liderler farklarını gösterecek ve sektördeki sayımız da artacaktır.

turk-internet.com : Sektörde kadın dayanışmasını nasıl buluyorsunuz?

Pelin Pehlivan : Sektörde kadın dayanışması oldukça az. Hem kurum içinde hem kurum dışında kadın destek gruplarının artması gerekiyor. SheLeadsTech bu dayanışmaya destek amaçlı kurulmuş bir çalışma grubu. Tecrübelerimizi birbirimize, gelecek nesile aktarabildiğimiz bir platform. Türkiye’de ve dünyada bu tür grupları daha çok görmeyi umut ediyoruz.

 

[1] Kadınsız Teknoloji Olmaz

[2] STEM Eğitimleri ve Teknoloji Lideri Kadınlar

Etiketler: Bilişim STKCinsiyet AyrımcılığıISACAPelin PehlivanSheLeadsTechSöyleşi - RöportajTeknolojide Kadın

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
turk-internet.com Haber Merkezi

turk-internet.com Haber Merkezi

Turk-internet.com Haber Merkezi Türk Internet Endüstrisi Portalı, turk-internet.com, 1 Eylül 2000’de resmi yayına geçerek, iş ve Internet dünyası profesyonelleriyle buluşmuştur. Editör icin [email protected] ya da [email protected]

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Trend
  • Yorum
  • En son
PTT Sebze Satmaya Başladı

PTT Sebze Satmaya Başladı

13 Şubat 2019
KVKK Uyumu Kapsamında KOBİ’lerin Yapacakları

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Veri Sızıntılarını Duyuruyor

30 Ocak 2019
Bağören : Ülkelerin 5G Stratejileri, Cumhurbaşkanlığı Seviyesinde Yapılıyor

Bağören : Ülkelerin 5G Stratejileri, Cumhurbaşkanlığı Seviyesinde Yapılıyor

17 Şubat 2019
HIV Virüsü Taşıyan 14.200 Kişinin Verileri Sızdırıldı

HIV Virüsü Taşıyan 14.200 Kişinin Verileri Sızdırıldı

14 Şubat 2019
Huawei CEO’su Eric Xu: Aklımız 6G’de

Huawei CEO’su Eric Xu: Aklımız 6G’de

22 Şubat 2019
Gürer Sordu, Bakan Varank “Dereceli Bilimsel Projeleri” Açıkladı

Gürer Sordu, Bakan Varank “Dereceli Bilimsel Projeleri” Açıkladı

22 Şubat 2019
Esas Ventures Yatırımı Alto Pharmacy,  Geleceğin 50 Unicorn Girişimi Arasında

Esas Ventures Yatırımı Alto Pharmacy, Geleceğin 50 Unicorn Girişimi Arasında

22 Şubat 2019
Bilgisayar Mühendisleri Odası “En Az Ücret Tanımları”nı Yayınladı

Bilgisayar Mühendisleri Odası “En Az Ücret Tanımları”nı Yayınladı

21 Şubat 2019

YAZARLAR

Fusun S.Nebil
  • Bülent Vural : Bankalar Kredi Vermeye İstekli Değiller, Bu Durumda KGF Kredilerine Ulaşmak da Güç Oluyor
Melike Beykoz
  • Liderler 2019 Yılında Yapay Zekâ Yatırım Kararları ile Sınanacak

GLOBALTELCONEWS.COM

Şu anda çalıyor

Mehmethan Şişik : Veri Merkezi Sektöründe Engeller Var

Mehmethan Şişik : Veri Merkezi Sektöründe Engeller Var

00:14:19

Orçun Özalp : Bulutistan Türkiye'de Katma Değer Üretiyor

00:13:51

SAP S/4HANA Cloud Tanıtımı

00:03:44

BİZİ TAKİP EDİN

  • 5.7k Takipçis
  • 281.5M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com Haber Merkezi Türk Internet Endüstrisi Portalı, turk-internet.com, 1 Eylül 2000’de resmi yayına geçerek, iş ve Internet dünyası profesyonelleriyle buluşmuştur.

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2018 Türk İnternet - Bu sitenin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2018 Türk İnternet - Bu sitenin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.

Gizlilik Tercihleri

      Consent Management

      Necessary

      Advertising

      Analytics

      Other