Pazar, Nisan 18, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ Telekomünikasyon Üreticileri

Ren Zhengfei : ABD Bizim Gücümüzü Hafife Alıyor

Fusun S.Nebil - Fusun S.Nebil
21 Mayıs 2019
- 3G / 4G / 5G Gelişmeleri, Cep Telefonu, Günlük Haberler, Regülasyon, Savunma Sanayi, Telekomünikasyon Üreticileri
0
Kurucu Ren Zhengfei, Huawei’in Çin Adına Casusluk Yaptığı Yönündeki Suçlamaları Reddetti

Kurucu Ren Zhengfei, Huawei'in Çin Adına Casusluk Yaptığı Yönündeki Suçlamaları Reddetti

Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Donald Trump Huawei konusunda baktı, 2ci dünya savaşından bu yana istihbarat müttefiki olan İngiltere bile kendisini tabiri caiz ise “iplemiyor”[1], “5 Kaplan gücündeki”[2] Başkanlık kararnamesini yayınladı[3]. Arkasından da Amerikan Dışişleri Bakanlığının “entity list”i devreye girdi. Bir anda Huawei dışlanmış oldu…… MU?

Huawei’nin kurucusu ve patronu Ren Zhengfei, ABD’nin firmasını kara listeye alması konusunda “Bizim gücümüzü hafife alıyorlar” dedi ve şöyle devam etti : “Huawei’nin 5G’si kesinlikle bu karardan etkilenmeyecek. 5G teknolojisi açısından bakıldığında, rakiplerimiz Huawei’ye iki ya da üç yıl içinde yetişmeyi başaramayacak. Kendimizi ve ailelerimizi, dünyanın tepesinde olma idealimiz için feda ettik”. Sanırım bununla kendi kızının aralık başından bu yana Kanada’da tutuklu olmasını da kastediyor [4].

Açıklamanın nedeni, ilk paragrafta bahsettiğimiz ABD Başkanı Donald Trump’ın, Amerikalı firmaların yabancı telekomünikasyon şirketlerinin teknolojilerini kullanmasını, “ulusal güvenlik” nedeniyle yasakladığı başkanlık kararnamesi. Arkasından da Amerikan Ticaret Bakanlığı “entity list” yayınlamıştı.

ABD Ticaret Bakanlığı Huawei Yasağını Bir Miktar Hafifletti

Bütün bunların arkasından, ABD Ticaret Bakanlığı, ABD’li şirketlere getirilen Huawei ile ticaret yasağını lisanslı olmayan ürünlerle sınırlandırdı. Lisanslı ürünlerde ticaret serbest bırakıldı

Amerikan Ticaret Bakanlığı, kara listeye alınan Çinli Huawei şirketine uygulanan ticari kısıtlamaların kimilerini 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı. Geçiş süreci boyunca Çinli şirket, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi için ABD’de üretilen kimi ürünleri satın almaya devam edebilecek.

Böylece Huawei’nin kullanmakta olduğu ağlardan yararlanmaya devam etmesi ve Huawei marka telefonlar için yazılım güncellemesinin sağlanabilmesi amaçlanıyor. Ancak şirket halen yeni ürünler hayata geçirmek için Amerikan malzemesi almaktan men edilmiş vaziyette.

‘Huawei Çiplerin Yarısını ABD’den Alıyor’

Kararın 90 günlüğüne askıya alınmasının bir nedeni, Amerikan işlemci endüstrisinin hisse fiyatlarının, haber sonrasında düşmesi olabilir. Trump’ın kararı ve Amerikan Dışişlerinin listesinden sonra, önce Google (android başta olmak üzere) [5] sonra Quallcomm, Broadcom, Intel ve Xilinx firmaları [6] Huawei ile iş yapmayı durdurmuşlardı.

Bu firmaların en büyük müşterilerinden birisi Huawei. Geçen ağustos ayında, Apple’ı (iPhone) geçerek en çok satan 2ci cep telefonu markası [7] haline gelen firma yılda yaklaşık 20 milyar $’Lık işlemci satın alıyor. Şimdi bu rakamın aniden yok olabileceği fikri, Amerikalı işlemcilerin yılsonu satış tahminlerinin tutmayacağı anlamına geliyor. Bu da çeşitli firmaların hisse fiyatlarını % 5-12,5 oranında düşürdü.

Ancak Huawei cihazlarında kullanılan mikroçiplerin yarısının ABD’den alındığını diğer yarısının ise Çinli bir firma tarafından üretildiğini söyleyen Zhengfei [8], “Dünyadan izole olamayız. ABD’nin çiplerinin aynısını da yapabiliriz, ama bu onları artık almayacağımız anlamına gelmez” diye konuştu. Huawei geçtiğimiz günlerde de İngiltere’de Çip firması açacağını açıklamıştı [9].

Bu arada not edelim; Huawei için şu anda cep telefonlarını konuşuyoruz ve halk da bu markayı artık öğrendi. Ancak Huawei’in esas gücü görünmeyen tarafta yani operatörlere sattığı altyapıda. Trump da, cep telefonu markasının öne geçmesinden çok (ki Samsung da önde), istihbarat taşıması mümkün olan telekom altyapısına (yani 5G’ye) yapılacak yatırımdan rahatsız.

Çin, ABD’nin Huawei kararına misilleme yapabilir 

Diğer yandan Çin’in Avrupa Birliği’ndeki büyükelçisi Zhang Ming, Çin’in ABD’nin Huawei Technologies’i kara listeye almasına misillemede bulunabileceğini açıkladı. Bloomberg News’a yaptığı açıklamada, “ABD’nin yaptığı yanlış bir davranış ve buna bir yanıt elbette olacak” diye konuşan Zhang, “Çinli şirketlerin meşru hakları ve çıkarları baltalandı, Çin hükümeti buna kayıtsız kalamaz” dedi.

Çin’in Çinli şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını savunmak için mümkün olan en iyi çabayı göstereceğini belirten Zhang, “Washington bu yanlış yolda ilerlemeye devam etmemeli, ABD-Çin ilişkilerine daha fazla zarar vermekten kaçınmalı” dedi ve yanıtın ne olduğuna dair bir ipucu vermedi.

Sistemlerin çökmesini engellemek için

Diğer yandan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, 19 ağustosa kadar gidecek olan bu geçiş süreci boyunca Huawei teknolojisine dayanan telekomünikasyon şirketlerine başka anlaşmalar yapmaları için imkan tanınmış olacağını söyledi. Bu kararın internet, bilgisayar ve cep telefonu sistemlerinin çökmesini engellemek amacıyla alındığı kaydedildi.

ABD’nin geçen hafta aldığı karar Huawei’nin tedarik zincirine ve müşterilerine hızlıca ve öngörülemeyen zararlara yol açabilir.

Google’ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmanın kapsamını daralttığını duyurdu. Alphabet’in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi güncellenemeyecek.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından ise henüz Google cephesinden bir açıklama gelmedi.

Pazartesi günü yayımlanan bir rapora göre bu kısıtlamalar kapsamında Amerikan şirketleri 56,3 milyar dolar bir kayıba uğrayabilir. Aynı zamanda ABD’deki 74 bin iş tehlikeye girmiş vaziyette.

[1] Huawei, İngiliz Siyasetini Karıştırdı

[2] Eski çizgi roman maceralardan birisi olan “Zagor”un gücü için bu tanım kullanılıyordu.

[3] Trump Bilgi Güvenliği Ulusal Acil Durum Emri Yayınladı; Huawei Engellenecek

[4] Huawei CFO Tutuklamasının Tercümesi

[5] Trump Kararı Sonrasında Google, Huawei ile İşlerini Askıya Aldı

[6] Google’dan Sonra İşlemci Firmaları Çinli Huawei’e Satışı Durdurdu

[7] Cep Telefonunda 2.liği 2018’de Ele Geçiren Huawei, 2020’de Lider Olmayı Hedefliyor

[8] Apple Huawei’nin 5G Çip Setini Kullanmaya Başlayabilir

[9] Huawei’nin Cambridge Yakınında Bir Çip Tesisi Açacağı Belirtiliyor

 

 

Etiketler: 5GBroadcomDonald TrumpEntity ListGoogleHisse FiyatlarıHuaweiInteliPhoneManşetQuallcommRen ZhengfeiXilinxYasaklamaZhang Ming

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Fusun S.Nebil

Fusun S.Nebil

Detaylı bilgi için aşağıdaki dünya işaretini tıklayınız.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Can Erginkurban / ESET Ürün ve Pazarlama Müdürü
  • Eavesdropping (Telekulak) Nedir? Nasıl Tespit Edilir? Önlenebilir mi?
Fusun S.Nebil
  • Gece Yarısı Yayınlanan Kripto Para Yönetmeliği, Ödemelerde Kullanılmasını Yasakladı
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • AB Komisyonu ‘Yüksek Riskli’ Yapay Zekayı Durduracak Düzenleme Getiriyor
Melike Beykoz
  • Koronaya İnat Teknolojiyle Ömür Uzuyor

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Türk Kripto Borsaları, Bakanlığın Haciz Taleplerini Yerine Getiriyor
  • 533 Milyon Facebook Kullanıcı Bilgileri 30 Bin $’a Satılmış
  • Neuralink, Beynine İşlemci Takılmış Maymunun Videosunu Yayınladı
  • Trendyol (Alibaba), Rekabet Kurumu’ndan Yönetici mi Transfer Ediyor?
  • Facebook, Geri Kalmış Ülkelerdeki Liderlerin Manipülasyon Yapmasına İzin mi Veriyor?

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

HAFTANIN KELİMESİ

YAZILIM

(İng. Software, Fra. Logiciel)

Bir bilgi işlem dizgesinin işleyişi ile ilgili bilgisayar izlencelerinin, yordamların, kuralların ve gerektiğinde belgelemenin tümü.

İngilizce “Software” sözcüğü “hardware” sözcüğünün karşıtı olarak türetilmiştir. “Hardware” yani hırdavat ya da donanım olarak bilinen fiziksel cisimlerin değişmezliğinin aksine yazılım değişkenlik gösteren esnek yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

1950’lerin sonundaki ilk bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar bilgisayarın komut, veri ve işlem panellerindeki yuvalara takılıp çıkarılan kablolarla hazırlanmaktaydı. Lehimlenmeden, yani sabitlenmeden yapılan programlardan (izlencelerden) dolayı “software” olarak adlandırılmıştır. 1966 yılında “software” karşılığında Aydın Köksal tarafından Türkçe “yazılım” sözcüğü kullanılmıştır. Bu sözcük dünyada “software” karşılığında İngilizce dışında kendi ana dilinde (Türkçe’de) kullanılan ilk sözcüktür. Türkçe’den 8 yıl sonra 1974 yılında Fransızlar da kendi dillerinde “logiciel” karşılığını kullanan ikinci ulus olmuştur.

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.3k Takipçis
  • 390.5M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT