Donald Trump Huawei konusunda baktı, 2ci dünya savaşından bu yana istihbarat müttefiki olan İngiltere bile kendisini tabiri caiz ise “iplemiyor”[1], “5 Kaplan gücündeki”[2] Başkanlık kararnamesini yayınladı[3]. Arkasından da Amerikan Dışişleri Bakanlığının “entity list”i devreye girdi. Bir anda Huawei dışlanmış oldu…… MU?
Huawei’nin kurucusu ve patronu Ren Zhengfei, ABD’nin firmasını kara listeye alması konusunda “Bizim gücümüzü hafife alıyorlar” dedi ve şöyle devam etti : “Huawei’nin 5G’si kesinlikle bu karardan etkilenmeyecek. 5G teknolojisi açısından bakıldığında, rakiplerimiz Huawei’ye iki ya da üç yıl içinde yetişmeyi başaramayacak. Kendimizi ve ailelerimizi, dünyanın tepesinde olma idealimiz için feda ettik”. Sanırım bununla kendi kızının aralık başından bu yana Kanada’da tutuklu olmasını da kastediyor [4].
Açıklamanın nedeni, ilk paragrafta bahsettiğimiz ABD Başkanı Donald Trump’ın, Amerikalı firmaların yabancı telekomünikasyon şirketlerinin teknolojilerini kullanmasını, “ulusal güvenlik” nedeniyle yasakladığı başkanlık kararnamesi. Arkasından da Amerikan Ticaret Bakanlığı “entity list” yayınlamıştı.
ABD Ticaret Bakanlığı Huawei Yasağını Bir Miktar Hafifletti
Bütün bunların arkasından, ABD Ticaret Bakanlığı, ABD’li şirketlere getirilen Huawei ile ticaret yasağını lisanslı olmayan ürünlerle sınırlandırdı. Lisanslı ürünlerde ticaret serbest bırakıldı
Amerikan Ticaret Bakanlığı, kara listeye alınan Çinli Huawei şirketine uygulanan ticari kısıtlamaların kimilerini 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı. Geçiş süreci boyunca Çinli şirket, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi için ABD’de üretilen kimi ürünleri satın almaya devam edebilecek.
Böylece Huawei’nin kullanmakta olduğu ağlardan yararlanmaya devam etmesi ve Huawei marka telefonlar için yazılım güncellemesinin sağlanabilmesi amaçlanıyor. Ancak şirket halen yeni ürünler hayata geçirmek için Amerikan malzemesi almaktan men edilmiş vaziyette.
‘Huawei Çiplerin Yarısını ABD’den Alıyor’
Kararın 90 günlüğüne askıya alınmasının bir nedeni, Amerikan işlemci endüstrisinin hisse fiyatlarının, haber sonrasında düşmesi olabilir. Trump’ın kararı ve Amerikan Dışişlerinin listesinden sonra, önce Google (android başta olmak üzere) [5] sonra Quallcomm, Broadcom, Intel ve Xilinx firmaları [6] Huawei ile iş yapmayı durdurmuşlardı.
Bu firmaların en büyük müşterilerinden birisi Huawei. Geçen ağustos ayında, Apple’ı (iPhone) geçerek en çok satan 2ci cep telefonu markası [7] haline gelen firma yılda yaklaşık 20 milyar $’Lık işlemci satın alıyor. Şimdi bu rakamın aniden yok olabileceği fikri, Amerikalı işlemcilerin yılsonu satış tahminlerinin tutmayacağı anlamına geliyor. Bu da çeşitli firmaların hisse fiyatlarını % 5-12,5 oranında düşürdü.
Ancak Huawei cihazlarında kullanılan mikroçiplerin yarısının ABD’den alındığını diğer yarısının ise Çinli bir firma tarafından üretildiğini söyleyen Zhengfei [8], “Dünyadan izole olamayız. ABD’nin çiplerinin aynısını da yapabiliriz, ama bu onları artık almayacağımız anlamına gelmez” diye konuştu. Huawei geçtiğimiz günlerde de İngiltere’de Çip firması açacağını açıklamıştı [9].
Bu arada not edelim; Huawei için şu anda cep telefonlarını konuşuyoruz ve halk da bu markayı artık öğrendi. Ancak Huawei’in esas gücü görünmeyen tarafta yani operatörlere sattığı altyapıda. Trump da, cep telefonu markasının öne geçmesinden çok (ki Samsung da önde), istihbarat taşıması mümkün olan telekom altyapısına (yani 5G’ye) yapılacak yatırımdan rahatsız.
Çin, ABD’nin Huawei kararına misilleme yapabilir
Diğer yandan Çin’in Avrupa Birliği’ndeki büyükelçisi Zhang Ming, Çin’in ABD’nin Huawei Technologies’i kara listeye almasına misillemede bulunabileceğini açıkladı. Bloomberg News’a yaptığı açıklamada, “ABD’nin yaptığı yanlış bir davranış ve buna bir yanıt elbette olacak” diye konuşan Zhang, “Çinli şirketlerin meşru hakları ve çıkarları baltalandı, Çin hükümeti buna kayıtsız kalamaz” dedi.
Çin’in Çinli şirketlerin meşru haklarını ve çıkarlarını savunmak için mümkün olan en iyi çabayı göstereceğini belirten Zhang, “Washington bu yanlış yolda ilerlemeye devam etmemeli, ABD-Çin ilişkilerine daha fazla zarar vermekten kaçınmalı” dedi ve yanıtın ne olduğuna dair bir ipucu vermedi.
Sistemlerin çökmesini engellemek için
Diğer yandan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, 19 ağustosa kadar gidecek olan bu geçiş süreci boyunca Huawei teknolojisine dayanan telekomünikasyon şirketlerine başka anlaşmalar yapmaları için imkan tanınmış olacağını söyledi. Bu kararın internet, bilgisayar ve cep telefonu sistemlerinin çökmesini engellemek amacıyla alındığı kaydedildi.
ABD’nin geçen hafta aldığı karar Huawei’nin tedarik zincirine ve müşterilerine hızlıca ve öngörülemeyen zararlara yol açabilir.
Google’ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmanın kapsamını daralttığını duyurdu. Alphabet’in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi güncellenemeyecek.
ABD Ticaret Bakanlığı’nın kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından ise henüz Google cephesinden bir açıklama gelmedi.
Pazartesi günü yayımlanan bir rapora göre bu kısıtlamalar kapsamında Amerikan şirketleri 56,3 milyar dolar bir kayıba uğrayabilir. Aynı zamanda ABD’deki 74 bin iş tehlikeye girmiş vaziyette.
[1] Huawei, İngiliz Siyasetini Karıştırdı
[2] Eski çizgi roman maceralardan birisi olan “Zagor”un gücü için bu tanım kullanılıyordu.
[3] Trump Bilgi Güvenliği Ulusal Acil Durum Emri Yayınladı; Huawei Engellenecek
[4] Huawei CFO Tutuklamasının Tercümesi
[5] Trump Kararı Sonrasında Google, Huawei ile İşlerini Askıya Aldı
[6] Google’dan Sonra İşlemci Firmaları Çinli Huawei’e Satışı Durdurdu
[7] Cep Telefonunda 2.liği 2018’de Ele Geçiren Huawei, 2020’de Lider Olmayı Hedefliyor
[8] Apple Huawei’nin 5G Çip Setini Kullanmaya Başlayabilir
[9] Huawei’nin Cambridge Yakınında Bir Çip Tesisi Açacağı Belirtiliyor
Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?