Youtube sitesi 2,5 yılın sonunda açıldı. Açılma işlemi, “Admin” hakkı olan bir Alman firmanın ilgili 4 videoyu yayından kaldırılması üzerine, ilgili savcılık tarafından, tatil olmasına rağmen hemen başlatıldı.
İşlemin başlangıç noktası, İnternet Kurulu oldu. Kurulun Türk halkı adına sahiplendiği videoların telif haklarını, International Licencing Service adlı Alman firmasına vermesi sonucunda, admin yetkisine sahip olan firma Atatürk’e hakaret içeren 4 adet videoyu “telif haklarını ihlal” nedeni ile yayından kaldırdı.
Bu olaydan sonra da, ilgili savcılığın hafta sonu tatili olmasına rağmen işlemleri başlatması sonucunda, bugün öğleden sonra İnternet servis sağlayıcılara faksların çekilmekte olduğu ve açılma işleminin, tüm internet servis sağlayıcılar ve sunucularında yaklaşık 8-10 saat kadar süreceği bildiriliyor.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuyla ilgili olarak şunları söyledi :
Nihayet bu paylaşım sitesinin yöneticileri de bu yönde hareket etmeye karar verdiler. Hukukun izlenmesinden başka hiçbir yolun geçerli olmadığını gördüler zannediyorum. Bundan sonraki aşama, yargı kararı yerine getirildiğine göre, mahkemeye müracaat edip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılması aşamasıdır. Gördüğünüz gibi herkes yasalara uyunca hiçbir sorun çıkmıyor.
Bu Kadar Basitti de, Neden Daha Önce Uygulanmadı?
Aslında işlem “usülüne uydurma” olarak adlandırılabilir. Yani, olaydan karşılıklı bıkan Türk hükümeti ile Youtube arasında bir yaklaşım gösterilmiş oldu. Sakıncalı videoların telif hakkının Türk halkında olduğu ve bunun da temsilcisinin İnternet Kurulu olduğu kabulu ile yapılmış bir işlem oldu. İşlemin tüm süreçlerinden BTK ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bilgisi olduğu belirtildi.
Erişime engelleme hatırlanacağı üzere, telif haklarından değil, Atatürk’e hakaret nedeniyle yapılmıştı.
Yeniden Başka Atatürk’e Hakaret Videosu Olursa..
Halen YouTube konusunda bekleyen başka bir mahkeme kararı olmadığı öğrenildi. Tabi bu arada “Bundan sonraki benzer hakaret videoları olduğu takdirde aynı durum meydana gelecek mi?” sorusu hemen akla geliyor ama bir süredir 5651 sayılı kanunun ilgili maddesinde bir değişiklik hazırlığı mevcut.
Hazırlığı yapılan değişikliğe göre, benzer durumlarda, ilgili videonun yayından çıkarılması yerine, sadece Türkiye’den erişime engellenmesi durumunu yeterli kabul edilecek. Kanun değişikliği, bu videoların kaldırılmasından önce getirilmedi çünkü bu bir geri adım anlamına gelebileceği için bekletildi.
YouTube Neden Erişime Engellenmişti?
YouTube 5 mayıs 2008’de 10 adet Atatürk’e hakaret içeren video nedeniyle erişime engellenmişti[1]. YouTube bu videoların 6 tanesinin hakaret içerdiğini kabul etmiş. 4 tanesi için kendi ülkelerinde hakaret olmadığını iddia etmişti. Bu nedenle de, bu 4 video yayından kaldırılmamış, sadece Türkiye’den erişime engellenmişti. Ancak savcılık bunu yeterli bulmadığı için sitenin tamamı engellenmişti ve o günden bu yana da erişime engelli durumdaydı.
YouTube’den 30 Ekim 2010, Akşamüstü Yapılan Açıklama
YouTube yetkilileri yaptiklari aciklamada şunları belirttiler[2];
Türkiye’de bazı kullanıcıların YouTube’a tekrar erişebildikleri bilgisini aldık. Bu gelişmeleri inceliyoruz. Türkiye’de kapatmaya neden olan videoların siteden kaldırılması YouTube tarafından değil, üçüncü bir parti tarafından mevcut ‘otomatik telif hakları şikayet’ uygulamamızı kullanılarak kaldırılmıştır. Bu şikayetin telif hakları politikamıza uygun olup olmadığı ile ilgili araştırmalarımız devam etmektedir.
[2] Açıklamanın İngilizce aslı şu şekildedir :
We’ve received reports that some users in Turkey are once again able to access YouTube. We are monitoring these developments. We want to be clear that a third party, not You Tube, have apparently removed some of the videos that have caused the blocking of YouTube in Turkey using our automated copyright complaint process. We are investigating whether this action is valid in accordance with our copyright policy.

Kaynak : 