Samsung Electronics’teki en büyük işçi sendikası olan Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU), ücret artışı ve daha yüksek teşvikler konusunda anlaşma sağlamadığı takdirde şirketin çip üretim hatlarını aksatmakla tehdit etmiş ve 3 günlük grev yapacaklarını açıklamıştı. Bu, teknoloji devinin 55 yıllık tarihindeki ilk grev olma özelliğini taşıyor.
Samsung’un Gyeonggi Eyaletindeki Hwaseong Kampüsünde yapılan mitinge, Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) yetkililerine göre, Samsung’un ülke çapındaki fabrikalarından toplam 6.540 üye gereve katılma niyetindeydi, ancak yaklaşık 4.000 sendikalı işçi katıldı. Polis ise bu sayıyı 3.000 olarak belirledi. Greve 5.000 ve üstü işçinin katılımı durumunda üretimin aksayabileceği yorumu yapılıyor. Gerçi üretim hatlarının çoğu otomasyon ile çalışıyor.
NSEU’nun yaklaşık 30.000 üyesi var ve bu da tüm Samsung çalışanlarının %24’ünü oluşturuyor. Sendika üyeleri arasında yaklaşık %80’i yarı iletken üreten cihaz çözümleri bölümünde çalışıyor.
Sendika, yönetimin talebine yanıt vermemesi halinde belirsiz bir süre için daha büyük grev başlatabileceğini bildirdi.
Ocak ayından bu yana sendika, yönetime tüm üyeler için daha yüksek bir ücret artışı oranı, ücretli izinle ilgili vaatlerin yerine getirilmesi ve teşvik kriterlerinde iyileştirmeler için baskı yapıyor. Müzakereler çıkmaza girdiğinde, sendika 29 Mayıs’ta greve başlayacağını duyurdu.


Kaynak : 