Pew Internet ve American Life Project tarafından yapılan bir araştırmaya göre[1], Online erişkin Amerikalıların 2/3’ü yani % 67’si Facebook üzerinde bulunuyor ama bu erişkinler Facebook’dan anlaşılan bıkmaya başladılar. Çünkü “Bir süre herkesten kurtulmak istiyorum. Sitede arkadaşlarım ne yapmış diye bakarken gereğinden fazla zaman harcıyorum.” diyenler var. Üstelik bunu söyleyenlerin sayısı % 61. Pew araştırması 18 yaş üstü 1,006 Amerika’lıyla telefon üzerinden gerçekleştirilmiş.
Araştırma sonuçlarına göre;
- % 61 Facebook’dan şimdi ya da geçmişte belli bir süre Facebook’dan ayrıldığını söylüyor
- Tüm online kullanıcıların % 20’si Facebook kullanmıyor ama geçmişte kullanmışlar.
- Tüm online kullanıcıların Facebook kullanmayan % 8’i, ileride Facebook kullanabileceğini söylüyor.
Peki bu bıkmanın ya da ara vermenin nedeni nedir? Pew bu konuda çok çeşitli cevaplar olduğunu belirtiyor. Ara veren % 61 online Amerika’lının % 21’i “buna zamanım yok, çok zaman alıyor” diyor. % 8 boşa harcanan zaman olarak değerlendirme yapıyor. % 9 arkadaşlarından çok fazla dram, dedikodu ve negatiflik duyduğu yorumu yapıyor. % 10 genel olarak ilgisi kalmadığını, % 20 ise bir zamanlar Facebook kullanıcısı olduklarını ama artık kullanmadıklarını, bıktıklarını söylüyor.
Bu arada % 27 de, ayrılmıyor ama Facebook üzerinde daha az zaman harcama kararı vermiş.% 69 ise aynı süreyi harcamayı düşünüyor. Sadece % 3, Facebook üzerinde eskisine nazaran daha çok vakit harcamayı düşünüyor.
Sonuçta Pew araştırması, Facebook üzerinde harcadığı zaman konusunda bir şeyler yapmayı planladığını gösteriyor. Yani eski Facebook çılgınlığı sona ermiş gibi duruyor. Pew araştırma sonuçlarına bakarak, kullanıcıların yeni sosyal medya araçlarını da denedikleri belirtiliyor.
[1] Coming and Going on Facebook

Kaynak : 