Üretken olmak ve ürettiklerinin karşılığını almak isteyen herkes için Software AG’den büyük bir fırsat geliyor. XML teknolojisinin lider kuruluşu Software AG, elektronik iş için geliştirilmiş XML Platformu olan “Tamino XML Starter Kit” kullanılarak üretilecek tüm çalışmalara açık XML’01 Proje Yarışma’sını, 25 Nisan 2001 tarihinde EL TORİTO’da verdiği basın yemeğiyle duyurdu.
Açıklamada, bu yarışmaya, profesyonellerden bilgisayar mühendisliği öğrencilerine kadar ilgilenen herkesin katılabileceği belirtildi.
Basın yemeğinde söz alan Software AG Genel Müdürü Ahmet M. Betil, XML’01 Proje Yarışması’nın farklı misyonlara hizmet edeceğini belirtti. “Bu yarışmayla, Software AG’nin XML uzmanlığını kullanıcılarla paylaşma fırsatını bulacağız,” diyen Betil, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Elektronik İş uygulamalarında bugünün anahtar teknolojisi XML. Kuruluşlar, onbinlerce dolarlık BT yatırımlarıyla derledikleri bilgi hazinelerini, ticari ortaklarına veya tüketicilerine ancak doğru XML ürünleriyle hatasız aktarabilirler. XML’in yarınına bugünden hazır olmak isteyen tüm kullanıcıları yarışmamıza davet ediyoruz.” dedi.
Yarışmanın Ana Başlıkları
XML’i daha iyi tanımak ve teorik bilgilerinin ötesinde pratik anlamda XML uygulamaları geliştirmek isteyenler için önemli bir şans olan yarışma, Software AG tarafından ana başlıkları ile belirlenen e-pazaryeri, e-portal, mobil internet, içerik yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi proje konularının yanı sıra yarışmacılar tarafından kendi yaratıcılıkları doğrultusunda belirlenecek elektronik iş senaryolarını da kapsayacak şekilde yapılacak.
6 Ağustos 2001 tarihine dek sürecek yarışma sonucunda, konularında uzman olan jüri üyeleri tarafından entegre yapı, güçlü tasarım, esneklik, performans, içerik, katma değer, teknolojinin etkin kullanımı kriterlerine göre seçilerek ödül almaya hak kazanacak projelerin, değerlendirilerek geliştirilmesi ve proje sahiplerine yepyeni fırsat kapılarınının açılması sağlanacak.
Yarışmaya Katılmak İsteyenler Neler Yapacak?
XML’01 Proje Yarışması’na katılmak isteyenlerin, www.softwareag.com.tr internet adresini ziyaret ederek, yarışma sayfasından ilgili “Başvuru Formu”nu doldurmaları yeterli. “Tamino XML Starter Kit”’in kuruluşu ile ilgili tüm teknik destek, Software AG tarafından yarışmacı adaylarına verilecek. Bu desteğin dışında, adaylara “Tamino XML Starter Kit” CD’sinin gönderilmesi, üniversite laboratuvarlarında çalışmak isteyecek öğrenciler için yerinde kurulum ve CREA WORLD’de yarışma boyunca, mekan kullanımı, ücretsiz donanım ve yazılım desteği yer alıyor. Bu yarışmanın sonucunda katılanlara verilecek sürpriz hediyelerin dışında yarışmayı kazanan projelere verilecek ödüller ise ;
Birinci’ye : Toshiba Notebook Tecra 8200-SL 30a
İkinci’ye : Toshiba Notebook Satellite 2800/ 900/ 15
Üçüncü’ye : Ericsson R380 Smart Phone
Dördüncü’ye : Psion Mobile Computer / Series7
Beşinci’ye : Klassis Hotel – Silivri 2 Kişilik Exclusive Hafta Sonu Tatili
Yarışmayı Değerlendirecek Jüri Üyeleri:
Dr. Ayşe Bener (Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği – Öğretim Üyesi), Prof.Dr.Eşref Adalı (İ.T.Ü Bilgisayar Mühendisliği – Bölüm Başkanı), Cengiz Ultav (Vestel A.Ş. – İcra Kurulu Üyesi), Haktan Akın (İstanbul Sanayi Odası – Genel Sekreter Yardımcısı), Cem Uğur (Ericsson Crea-World – Teknik Müdür), Orkun Akay (Software AG Türkiye – Sistem Destek Mühendisi / Tamino), Ahmet Betil (Software AG Türkiye – Murahhas Aza).
Software AG ve XML
Software AG, XML’in hem Web hem de bilgi sistemleri için bir devrim olduğu görüşünde. XML, kendinden tanımlı dökümanlar için bir çerçeve belirleyip bunu aynı ailedeki diğer standartlar XSL, XQL/Xpath ile destekleyerek Internet’i bir bilgi şebekesi olmaktan çıkarıp bir global bilgisayar platformuna, sınırsız bilgi kaynağına, ve elektronik iş için güçlü bir altyapı’ya dönüştürüyor. En büyük avantajı, veriyi tanımlarken gerçekleştirilebilen esneklik ve genişletilebilirliktir. Bu da, XML’i evrensel olarak kullanılabilen bir standart haline getiriyor. Bu yüzden sadece döküman yönetimi ile kısıtlı kalmıyor ve her tür internet objesi XML ile tanımlanıp entegre edilebiliyor.
Temino XML Starter KİT’in ’01 Proje Yarışmasındaki Rolü
“Tamino XML Starter Kit”, Tamino XML Platform’unu (Tamino XML Database, Tamino X-Studio, Tamino X-Bridge) içeren 3 adet CD’den oluşmaktadır. “Tamino XML Starter Kit” ile yarışmacılar komple bir XML uygulaması geliştirmek için ihtiyaç duyabilecekleri tüm ürünlere sahip olacaklardır. “Tamino XML Starter Kit” içinde ayrıca yarışmacılara yol gösterecek örnek programlar ve uygulama geliştirme sihirbazları bulunmaktadır.
Tamino XML Platform
Tamino XML Platformu kurumsal ölçekte XML tabanlı uygulamalar geliştirmeye yönelik Software AG’nin sunduğu ürün ailesidir. XML verisi ve uygulamaları için depolama, geliştirme ve entegrasyon bileşenlerini içermektedir. Platform; adını dünyanın ilk ve tek yalın XML veritabanı yönetim sistemi olan Tamino’dan almaktadır.
Platformun esnek yapısı, hızlı ve yüksek performansta görev-kritik iş uygulamalarının geliştirilebilmesine olanak tanır.
Tedarik Zinciri Yönetimi (Supply Chain Management), Doküman Yönetimi (Document Management), Elektronik Yayımcılık (Electronic Information Publishing), Elektronik Satış Sistemleri (Electronic Sales System) gibi pek çok B2B uygulamalarında kullanılmaktadır.
Tamino XML Platform üç ürün grubundan oluşur:
Elektronik İş için XML Veritabanı Yönetim Sistemi
Elektronik İş için XML Uygulama Geliştirme Araçları
Elektronik İş için XML Mesajlaşma ve Entegrasyon Teknolojisi.
Elektronik İş için XML Veritabanı Yönetim Sistemi
Tamino XML veritabanı,Software AG XML platformunun en önemli bileşenidir. Yüksek miktarda verinin depolanması, XML dökümanlarının saklanması ve sunulması alanlarında güçlü ve güvenilir bir sistem bileşeni olarak göze çarpmaktadır. Veriyi “Yalın” XML formatında saklayan ilk ve tek veritabanı yönetim sistemi olmakla birlikte heterojen sistemlerdeki veriye de entegre olabilme gibi önemli bir işlevi de yerine getirebilmektedir.
Tamino’nun Avantajları: XML ve dolayısı ile Tamino, tüm veri tiplerine erişim ve yönetim olanağı sağlar ve böylece her türlü veri gerçek zamanda entegre vaziyette bulundurulur.
XML desteği sağlayan diğer veri tabanları, ilişkisel ve benzeri, XML verisini kendi yapılarına dönüştürerek saklamak zorunda olduklarından dolayı bu dekompozisyon sırasında veri entegrasyonunu kaybederler. XML verisini herhangi bir dönüşüme gerek kalmadan olduğu gibi saklayan ve indeksleyerek sorgulanmasına izin veren Tamino hem yüksek bir performans hem de verinin gerçek şeklini her an ve her yerde hazır bulundurma avantajını sağlar.
Diğer teknolojilerde sadece Web erişimi sağlanabilirken, Tamino XML’i “Yalın“ olarak saklaması ile hem sözkonusu Web erişimini yüksek performans ile sağlamakta hem de aynı uygulamaya erişim, hiçbir modifikasyona gerek kalmadan ve direkt olarak birçok diğer teknoloji ile de erişime açık hale gelmektedir – Web Browser, WAP, Digital TV v.b. Çünkü XML sadece HTML desteği sağlamakla kalmamakta, HTML, WML (WAP altyapısı) ve tüm yeni teknolojilerin, şimdi ve gelecekteki , altyapısını oluşturmaktadır.
Elektronik İş için XML Uygulama Geliştirme Araçları
Tamino X-Studio, programcıların XML tabanlı uygulamalar geliştirebilmeleri amacıyla tasarlanmış olup Software AG Tamino XML platformunun uygulama geliştirme ortamıdır. Tamino X-Studio yapısında bulunan bir dizi araçlar yardımıyla, uygulama,class gibi nesne yönelimli programlama mantığının bileşenlerini oluşturmak mümkündür.
Tamino X-Studio’nun başlıca özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Tamino Class oluşturulması
DTD Class’larının oluşturulması
XML’e olan temel destek
Uygulama Geliştirme Sihirbazı (application generation wizard)
XML döküman oluşturma araçları
Elektronik İş için XML Mesajlaşma ve Entegrasyon Teknolojisi
Tamino X-Bridge, XML tabanlı bilginin alışverişinde entegrasyonu sağlayacak olan güçlü bir XML entegrasyon broker’dır. Internet üzerinden XML dökümanlarını alarak, bu dokümanları içeriklerine göre belirlenen kurallar çerçevesinde yorumlayarak ve eğer gerekliyse bu dökümanların formatları üzerinde değişiklikler yaparak alıcı taraftaki uygulamaların anlayabileceği bir formatta teslim işlemini gerçekleştirir. Tamino X-Bridge, Tamino XML platformun entegrasyon bileşenidir ve kurumsal ölçekte XML tabanlı uygulamalar için geliştirilmiştir.
30 yılı aşkın sistem yazılımı tecrübesini bu platforma yansıtan Software AG, ilk ve en yüksek performanslı XML veritabanı olan Tamino ile teknoloji lideri olmanın gururunu taşımaktadır.
Tamino XML Platform’un Avantajları
Her tür veri’ye anında ulaşım
En yüksek performans
Mevcut veritabanları ile entegrasyon
Bilgi teknolojilere yapılan yatırımın korunması
Ölçeklenebilirlik
Düşük maliyetli kullanım
Elektronik İş, bizleri iş hayatının kurallarını yeniden gözden geçirmeye ve gerekiyorsa yeniden yazmaya zorluyor. Internet uygulamalarında, kullanıcı sayısının değişken ve bilinmez olması, bizleri ölçeklenebilir, yüksek performanslı ve yüksek işlem hacimli sistemler aramaya ve kullanmaya itiyor. Bu uygulamalardaki bilgi, hem heterojen hem de dağıtık bir yapıya sahip. Bu sebeple, yeni bilişim döneminin gelişmesi ancak HTTP, TCP/IP, HTML, ve XML (eXtensible Markup Language)gibi açık iletişim standartları ile mümkün.
XML Nedir?
Çoğu zaman bir metadil olarak adlandırılan XML, veriyi tanımlamakta kullanılacak markup dilini geliştirmekte kullanılır. Kullanıcıların her tür veriyi tanımlamak için kendi etiketlerini yaratmasına olanak sağlar. Bu yüzden de ‘metadil’ olarak adlandırılır, yani veriyi etiketler vasıtasıyla kodlayarak her tür uygulama tarafından aranabilir ve yorumlanabilir hale getirir. Bilginin bulunması çok daha kolay ve doğru olur, çünkü XML, text’e yapı ve anlam kazandırır.
XML ile, zengin endeksler, veritabanları ve içerik yönetim sistemleri yaratmak mümkündür. ‘Geçiş maliyetleri’ düşüktür ve mevcut yazılım sistemlerinin birbirleri ile konuşmasını sağlar.
XML – HTML
XML’i farklı kılan, değişik kullanıcılar ve makineler için, veriyi tanımlaması yani etiketlemesidir. Örneğin sanal mağazanızdaki bir eşyanın ürün etiketi, o ürünle ilgili açıklama, fiyat, boyut, stok bilgisi içerebilirken, HTML etiketi sadece format ile ilgili bilgi içermektedir.
HTML, browser’da dökümanın nasıl görüntüleneceğinin tanımlanmasına uygundur. XML veri alışverişi ve döküman yönetiminde çok kullanışlıdır. XML, HTML’in yerine gelmemektedir, fakat gerekirse XSL (Extensible Style Language) sayesinde HTML’e dönüştürülebilir. HTML ve XML arasındaki farkı göstermek için şu örneğe bakmak yeterlidir.
HTML
12.50
XML
Yukarıda da gösterildiği gibi, HTML, içeriğin anlamı ile ilgili bilgi vermez. Buradaki 12.50, sıcaklık, fiyat, veya herhangi bir başka anlamdaki sayı olabilir. XML ise veriyi tanımlayarak anlamının açık olarak ifade edilmesini sağlar.
XML yeni bir standart ama çok da yeni değil…
Standardın geliştirilmesine 1996 yılında başlandı ve Şubat 1998 itibariyle W3C (World Wide Web Consortium) standardı haline geldi. Çok da yeni bir teknoloji değil diyoruz, çünkü, XML’den önce 80’lerin başında geliştirilmeye başlanan ve 1986’dan beri ISO standartlı SGML vardı. SGML daha çok büyük çaplı dökümantasyon projelerinde kullanıldı. Ve tabii ki, 90’ların başında HTML geliştirilmeye başlandı. XML tasarımcıları, SGML’in en iyi yanlarını alıp bunu HTML tecrübesiyle yoğurdular ve sonuçta SGML kadar güçlü fakat kullanımı çok daha kolay ve yaygın olan bir standart yarattılar. SGML çoğunlukla teknik dökümantasyon için kullanılmışken XML tersine her tür veri için kullanılmakta. Bazen evrimleri devrimlerden ayırmak güçtür… XML buna iyi bir örnek teşkil ediyor.
Uygulama Alanları
XML’in kökleri doküman yönetimine dayansa da, birçok farklı alanda uygulamalar mevcuttur. Birçok kurum halihazırda değişik amaçlar için XML’i kullanmaya ve avantajlarını görmeye başladı.
Tedarikçiler, müşteriler, iş ortakları, ve B2B zincirindeki diğer kurumlar arasında bilgi paylaşmak isteyen şirketlere XML büyük avantaj sağlar.
XML uygulamalarından biri de WAP (Wireless Application Protocol), daha spesifik olarak da WML’dir (Wireless Markup Language). WAP, telsiz iletişim cihazları (PDA, cep telefonu) için uygulama ve haberleşme mimarisini tanımlar. Bu cihazlarda verinin prezantasyonu için ise WML kullanılır.
XML ayrıca yayıncılık sektöründe de kullanışlıdır. Yayıncılıkta, bilgi değişik formatlar üzerinden dağıtılır, mesela baskı, CD-ROM, Web gibi. XML olarak saklanan bilgi, her tür yayıncılık formatına kolaylıkla dönüştürülebilir.
XML’in halihazırdaki bir çok uygulaması Internet için ama XML sadece internet ile kısıtlı değildir. XML’in asıl güçlü olduğu alan – bilginin yapılandırılması – farklı sistemler arasında bilgi alışverişini mümkün kılar. XML text-bazlı’dır ve binary marker yerine syntax kullanır, bu yüzden de her tür platformda kullanılabilir ve birbiriyle uyumsuz sistemler üzerinde bile bilgi alışverişi sağlar.
XML dökümanı yaratmak için editör programları kullanılabileceği gibi, XML text olduğu için herhangi bir editör de kullanılabilir.
Özetle
XML bilgi alışverişi için ‘tek’ açık standarttır
XML teknolojisinin öncülüğü son kullanıcılar tarafından yapılmakta, ve bilişim sektöründeki büyük firmaların tamamı tarafından desteklenmektedir
XML her tür bilgiyi tanımlamak için tasarlanmıştır
XML dökümanları, uygulamalar, makineler ve insanlar tarafından kolaylıkla anlaşılabilir
XML programlama dili ve platform bağımsızdır
XML sektörel uzantılar ve şablonlar sağlar
XML tanımlamaları baz alınarak işletme sınırları aşılıp bilgi alış verişi sağlanır.