Özelleşmenin eşiğindeki Türk Telekom, rekabet kurallarına aykırı uygulamaları nedeniyle, Rekabet Kurulu tarafından inceleme altına alındı.
Türkiye İnternet Servis Sağlayıcıları Derneği (TİSSAD), yüzde 33.5’i blok olarak satılacak olan Türk Telekom’u (TT), Rekabet Kurulu’na şikayet etti. Şikayet gerekçeleri arasında, kurumun “tekel” olma özelliğini kötüye kullanması ve internet sektöründe sadece alt yapı hizmeti vermek yerine çok düşük fiyattan erişim hizmetleri sunarak, damping yapması yer alıyor.
ESC Danışmanlık Prof. Dr. Arif Esin’in temsilciliğinde Rekabet Kurulu’na sunulan raporda, TT’nin 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’a aykırı nitelikteki uygulamaları bulunduğu belirtildi.
Prof. Dr Arif Esin, TT’nin şimdiye kadar tesbit edilmiş 27 ihlal konusunun bulunduğunu söyledi. TT’nin tekel olma özelliğini, kötüye kullanması nedeniyle bu şikayeti gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Esin, İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) kuruluşların bu haksız rekabet nedeniyle zor durumda kaldıkları, hatta kapanma tehlikesi içine girdiklerini, bu gidişle piyasada ancak 2 – 3 ISS şirketi ile TT’nin kalacağını söyledi.
Rekabet Kurulu’na sunulan raporu hazırlayan yine ESC Danışmanlıktan Dr. Fevzi Toksoy ise, TT’nin bir internet servis sağlayıcısı olarak 2003 yılı sonrasında piyasadaki yerini korumak için bugünkü tekel gücünü kullanarak çalışmalara girdiğini belirterek, şu bilgiyi verdi:
“TT kendini 2003 yılı rekabet ortamına hazırlamak için, tekelci gücünü kullanarak şimdiden kendisine santral kurdurmak şartı getirdi. Diğer ISS’lerin faaliyetlerini ise zorlaştırıyor. Yatırım şartları getirerek, bunun maliyetini yine ISS’lere ödetiyor. Vermeyi taahhüt ettiği hatların parasını alıp, sonra da, ‘hatlar dolu’ gibi gerekçeler ileri sürerek, oyalama içine giriyor. ISS şirketleri bu durumda, iflas ediyor. Piyasa sürekli daralıyor. Şimdiden, birkaç yıl sonra piyasada sadece 2 – 3 ISS firmasının kalacağını söylemek, yanlış olmaz.”
Türk Telekom’a yöneltilen ve çok ciddi olarak görülen diğer şikayetler ise şöyle:
1. Yeni teknolojilerin kullanılmasına fırsat vermemek ve bu suretle servis sağlayıcıların hizmet kalitesini düşürmek.
2. Servis sağlayıcıları kendi altyapısını kullanmaya mecbur etmek.
3. Sektör içi işbírliklerini sözleşmeler yoluyla engellemek.
4. Ayrımcılık yapmak.
5. Kendi gösterdiği firmalardan mal tedarik edilmesini şart koşmak.
6. Kendi kurmuş olduğu şirkete avantaj sağlamak.
7. Servis sağlayıcılarla yaptığı sözleşmeleri koşulsuz olarak değiştirebilmek.