turk-internet.com : Bu toplantı konusundaki bir yorumumuzu ve sorularımızı 3-4 Milyar $’lık Hacime Hitap Eden Yerli Ürünü Savunan Müsteşar Yardımcısına BTK’dan Dava başlığı altında okuyabilirsiniz.
Bu haber içindeki videolar karanlık olmakla birlikte kendi seslerinden konuşulanları dinlemeniz açısından yine de yerleştirilmiştir.
Türkiye’nin yeni nesil ilk 4G Baz İstasyonu, Ulak, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın ev sahiplğinde basına ve konuklara tanıtıldı. Toplantıda GSM operatörleri Turkcell, Avea ve Vodafone ile işbirliği mutakabatı imzalandı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (MSB) ve MSB Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın destekleri ile başlatılan Yerli Dördüncü Nesil 4G Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi ULAK kapsamında ASELSAN liderliğinde, NETAŞ ve ARGELA firmalarının ortaklaşa yürüttüğü proje sonucu olarak 4G Baz İstasyonunun ilk prototipi üretildi.
Toplantıda Savunma Sanayii Müsteşarı Yardımcısı Orhan Öğe, Savunma Sanayii Müsteşarı Yetkilisi Hikmet Kangal, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Yetkilendirme Dairesi Başkanı Yavuz Şahin, Aselsan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Bayız, Netaş CEO’su Müjdat Altay, Argela Kurucusu ve CEO’su Bülent Kaytaz Ulak Projesi’yle ilgili bugüne kadar geçirilen süreçler hakkında konuşma yaptı.
Savunma Sanayii Müsteşarı Yardımcısı Orhan Öğe yaptığı konuşmada şöyle konuştu:
“İlk yerli 4G Baz İstasyonu, Ulak’ın yapımına milli duygularla başladık. Ulak, milli bir değerdir. Ulak, Devrim Arabaları gibi, Vecihi Hürkuş gibi tarihte başarısızlık olarak anılmayacaktır. Ulak, dünya standartlarında olacaktır ve biz bu teknolojimizi diğer ülkelere satacağız. Çünkü bizde bu bilgi birikimi var.
Milli Savunma Müsteşarlığı olarak bu projede neden varız? Çünkü Türkiye’nin savunma sektörü ve güvenliği açısından bu projede bizim olmamız çok önemli. Ayrıca bilgi güvenliğinden bahsediyoruz. Milli bir şebekemiz olmazsa, bilgi güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir. Şuanda başbakan dahil herkes dinleniyor ve bunun önüne geçilemiyor. Eğer haberleşmemizi kendi elimizde değil de, yabancıların elinde tutarsak herkesin güvenliği tehlike altında olmaya devam eder.”
Aselsan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Bayız Ulak hakkında şöyle konuştu:
“Kendi teknolojimizi üretebilen, kullanan ve satan bir ülke olmak istiyoruz. Bu hayalleri kurmak için haklı nedenlerimiz var. Bugüne kadar çok büyük işler yaptık. Bugün Yerli 4G Baz İstasyonu’nun üretimi için çok önemli bir adım atıldı. Biz laboratuvarlarımızda ve açık alanda test yapabilecek haldeyiz.”
Toplantıda konuşan Netaş CEO’su Müjdat Altay, 2G’de ve 3G’de dövizlerin yurtdışına akktığını ama yerli 4G teknolojisiyle bu paraların Türkiye’de kalmasını istediklerini söyledi. Altay şöyle konuştu:
“Tamamı yerli 4G Baz İstasyonu ile 100 milyar $’ı Türkiye’de tutabiliriz. Ayrıca bu teknolojinin diğer ülkelere ihracatını gerçekleştirmek en büyük hayalimiz.”
Argela Kurucusu ve CEO’su Bülent Kaytaz Türkiye’nin teknolojide ilerlemesi için 3 ana bacağın olduğunu, birincisinin eğitim, beceri, yetenek, ikincisinin fikri mülkiyet, yani patent, üçüncüsünün ise sermaye olduğunu söyledi. Ve Türkiye’nin sırf 4G ile sınırlı kalmamasını, 5G için çalışmalara başlamasının gerektiğini belirtti. Kaytaz şöyle konuştu:
“Türkiye 5G ile bu fikri mülkiyetleri çıkartarak teknoloji devrimi yapmalıdır. Ulak projesi ile üretilen ürün sahaya çıkmaya hazırdır ve bunu geliştirerek 5G teknolojisi için de Türkiye olarak dünyada önemli bir yere sahip olabiliriz.”
Daha sonra Aselsan, Netaş ve Argela’dan Ulak’ın yapımında görev alan Türk mühendisler de Ulak hakkında teknik bilgiler verdi.
Daha sonra Türkiye’de faaliyet gösteren GSM operatörleri yetkilileri Ulak projesiyle ilgili duygularını paylaştı. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Bülent Elönü Vodafone Türkiye Telekomünikasyon AŞ. Regulasyon Direktörü Yaşar Tekdemir ve Avea Erişim Şebeke Direktörü Mehmet Erkul bu proje için çok heyecanlı olduklarını, ilk yerli 4G Baz İstasyonu için tüm desteklerini vereceklerini ve Ulak’ı test etmeye hazır olduklarını belirtti. Toplantı sonunda Savunma Sanayii Müsteşarı Yardımcısı Orhan Öğe ile birlikte GSM operatör temsilcileri işbirliği mutakabatı imzaladılar.
Ulak Projesiyle İlgili Önemli Veriler
- Ulak projesi başlangıç tarihi Temmuz 2012 olup proje modeli Teknoloji Kazanımı’dır.
- Proje sözleşmesinin imza tarihi Şubat 2013’tür.
- Projenin şuandaki mevcut aşaması Kalifikasyon olup laboratuvar ve saha testleri yaz aylarında başlayacak.
- Proje için harcanan kaynak 46.8 milyon $’dır.
Yerli 4G Baz İstasyonu, Ulak Neler Getirecek?
Günümüzde mobilitenin artmasıyla akıllı telefonlardan video izleme oranı da çok büyük ölçüde arttı. 4G teknolojisi ile veri paylaşımı çok daha hızlı olacak, akıllı telefonlardan izlenen video görüntüleri HD kalitesinde olacak, videolar çok daha kolay ve görüntüler kesintisiz olarak izlenebilecek. Önce mobil iletişimde daha sonra akıllı ev teknolojilerinde hayatımıza kolaylıklar getirecek.
Yapım aşamasında hiçbir hazır yazılım ve donanım kullanılmayarak, 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamen Türk Mühendisler tarafından üretilen Ulak ile temel LTE hızının 24 katına kadar hız elde edilebilecek. Ulak’ta her biri 10 gigabit/second’a kadar çalışabilen 6 tane fiber optic bağlantı desteği bulunuyor. 1.4’ten 20 megaHerz’e kadar tüm bant genişlikleri dinamik olarak desteklenebilecek. Ulak, yüksek verimlilik özelliği ile düşük güç tüketimi sağlıyor. Uzaktan kontrolü sayesinde operatörler tarafından kapsama özellikleri ayarlanabiliyor.
Yakın gelecekte 5. Nesil teknoloji olarak adlandırılan 5G’nin önünü açacak olan Ulak sayesinde ülke ekonomisine 5 milyar $ kazandıracak. Türkiye’nin ilerleyen teknolojisi sayesinde kendi ürettiğimiz teknolojiyi başka ülkelere de satabilmek mümkün olacak. Ayrıca günümüzde çok önemli olan bilgilerin güvenliği ve gizliliği için önemli bir adım olacak. Milli duygularla tasarlanan ve geliştirilen Ulak, milli servet için de önemli bir kaynak olacak.
Ulak şimdi sahalarda test edilmeyi bekliyor…