• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa BİLİŞİM Donanım ve Dağıtım Sektör Haberleri Yarı İletken ve Endüstrisi (Semi-Conductor)

Tayvan 100 Çinli Şirkete Çip Casusluğu Soruşturması Açtı

Fusun S.Nebil-Fusun S.Nebil
10 Nisan 2022
-Günlük Haberler
0
Tayvan 100 Çinli Şirkete Çip Casusluğu Soruşturması Açtı
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Batının (özellikle ABD’nin) Rusya-Ukrayna sorunu ile ilgilenip, Çin’in teknolojik ilerlemesini engellemeyi unuttuğunu sanıyorsanız, pek öyle değil. Reuters’ın cumartesi yayınladığı habere göre Tayvan (Çin Cumhuriyeti), ülkedeki 100 kadar Çinli (Çin Halk Cumhuriyeti) firmaya soruşturma açtı. Bu firmaların Tayvanlı yarı iletken mühendislerini ve diğer teknoloji yeteneklerini yasadışı yollarla avladıkları iddiası var.

Dünya üretiminin % 40+ yapan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) dahil, dünyanın en gelişmiş çip üretim kapasitesinin yüzde 92’sini oluşturan Tayvan, Çin’in ihtiyaç duyduğu uzmanlığa sahip.

blank
85,13 milyar $’lık 2020 Yarı İletken Üreticilerinin Pazar Payları (Trendforce mart – 2021)

Trump 2020 mayısında üretiminde Amerikan teknolojisi kullanan malların Çin’e satışını yasakladı

Otomobilden, buzdolabına, çamaşır makinasına kadar ama en başta bilgisayar, akıllı telefonlar, savunma sanayi, uzay sektörü gibi yüksek teknolojilere hayat veren çipler konusunda zaten Covid-19 salgını ile başlayan ve hala sürmekte olan büyük bir kriz var.

Ama Çin’in çip sıkıntısı birkaç sene eskiye yani eski ABD başkanı Donald Trump’a kadar uzanıyor. Trump 2018’in aralık başında Huawei’in CFO’sunun (ve kurucunun kızı) Kanada’da gözaltına alınması ile başlattığı Çin’i sıkıştırma harekatını, mayıs 2019’da yayınladığı başkanlık direktifi ile sürdürmüştü. Bu direktif, Çin’in ABD’den mal almasını ya da satmasını engelliyordu. Özellikle de 5G üreticilerinin (Huawei-ZTE) ekipman satması yasaklandı. Hatta Avrupalı servis sağlayıcılara da Çinlilerden alım yapmaması için baskı yapıldı.

1 sene sonra Trump bu sefer işi daha ileriye götürdü ve Amerikan teknolojisini kullanarak mal üreten firmaların satışına da yasak getirdi (Türkiye’nin Pakistan’a motoru Amerikan olan Atak helikopterlerini satamaması gibi). Bunlar özellikle “çip üreticisi” olan firmalardı. Önceleri fason için üretilen Huawei’in cep telefonları artık Apple’ı geçip ikinciliğe ve daha sonra Samsung’u geçip birinciliğe yükselmişti ki, dünyanın en iyi firmalarından çip alımı yapamaz hale geldi.

Ama endüstriler içiçe girmiş durumda ve ABD’li şirketler bir takım muafiyetler aldılar ve alışveriş kısıtlı bir şekilde de olsa sürüyor. Sadece çip gibi en temel parçalarda büyük bir gözaltı var.

Çinlilerin Yarı İletken Sektöründeki Hareketleri Engellendi

Çin’in çip sıkıntısı sürerken 2020 yılında üzerine Covid-19 geldi. Salgınla birlikte hayatımıza giren en önemli sorunlardan birisi “Çip Kıtlığı” oldu. Önce çip üreten Uzakdoğu’daki karantina dolayısıyla düşen üretim, sonra tedarik zincirinin hem ulaşım, hem de üretim tarafından kaynaklanan sorunlar, en sonra ise stoğa çalışma eğilimi nedeniyle taleplerdeki artışlar 2020’nin kışından itibaren “Çip kıtlığı”nın öncelikli gündem olmasını sağladı.

Talep artışı için örnek vermek gerekirse, araba satışlarının arttığı görülüyor. Zaten elektrikli ve akıllı olmaya başlayan arabalarda kullanılan çip sayısı artarken, salgın nedeniyle toplu taşıma yerine kendi arabasını kullanmak isteyen sayısı da artınca çip ihtiyacı katlandı. Karşılanamayınca da, araba endüstrisi çok milyar $’lı zararlar yaptı. Üreticilerin üretim hattı kapattıklarını gördük.

Salgın öncesi “ölçek ekonomisi” stratejisi geçerliydi. Yani çip tasarımları batıda (Apple’ın M1 çipleri, Qualcomm çipleri vs gibi) gerçekleştirilirken, bunların üretimi doğuda gerçekleştiriliyordu. Ama salgın bu iş modelinin pek de güvenilir olmadığını gösterdi. Şimdi çok çeşitli ülkeler kendi ülkesinde çip üretimi yapmak ya da kapasiteyi arttırmak konusuna eğildi. Güney Kore’nin 450 milyar $’a varan planları gibi çok milyar $’lı ve bir vadeye yayılan yatırım projeleri gündeme geldi. Hollanda ve Almanya’daki (Dresden) mevcut tesislerin büyütülmesi planları yanında mesela İspanya gibi aslında bu alana çok yakın olmayan ülkeler bile 11 milyar $’lık yatırımlardan bahsetmeye başladılar. ABD zaten yarı iletken üretim tesislerini kendi topraklarında istiyor ve teşvik ediyor.

Çin ise, son 10 yılda batıdan robot, yapay zeka gibi teknoloji şirketlerine yönelik rekor satın alımlar yaparken, çip şirketlerine de özellikle eğilmişti. Ama Trump’ın kolu oraya da uzandı, 2017’de ABD’de Lattice Semiconductor ve 2016’da Alman Aixtron firmalarının Çin tarafından satın alınması engellendi. Karşılığında Çin boş duruyor sanmayın. Kendi şirketlerinin yabancılara satışı konusunda 38 sektör için yasak koymuş durumda.

Tayvan’ın Başlattığı Soruşturma

İşte böyle bir ortamda Çin’in en büyük hedefi, Tayvan adasındaki muazzam çip üretiminden yararlanmak. Komünist olmayan Çin (Tayvan) ile Komunist Çin arasında tarihi olarak gergin olan ilişkiler son zamanlarda –herkes Rusya-Ukrayna ile ilgilenirken– daha da hassas durumda. Çin’in artan askeri baskısının, Tayvan’ın yarı iletken endüstrisini koruma içgüdüsünü güçlendirdiği kaydediliyor. Kullandığı çiplerinin büyük kısmının adada üretilmesi nedeniyle ABD’nin de adaya stratejik ilgisi ve desteği var.

Cumartesi günü Reuters’da yayınlanan haber ise bunun bir başka boyutunu ortaya koydu. Tayvan’ın casus avcıları, yarı iletken mühendislerini ve diğer teknoloji yeteneklerini, “yasa dışı olarak avladıklarından şüphelenilen” yaklaşık 100 Çinli şirkete soruşturma başlattı.

Tayvan Adalet Bakanlığı 2020 yılında, Trump’ın baskısı ve salgın nedenli çip krizi sonrasında Çin’in bu konuda artan çabaları paralelinde, tek görevi “çip casusu yakalamak” olan bir görev gücü oluşturdu. Çip casus avcılarının ilk olarak geçen yıl 7 şirkete dava açtığı, 27’sine baskın yaptığı ya da sahiplerini sorgulanmak üzere davet ettiği ve bu baskın ve sorgulamaların, “buzdağının görünen kısmı” olduğu kaydı var.

Geçen ay ise “Çin Komünist Partisinin yasadışı yetenek avlama ve gizli çalma faaliyetleri” olarak tanımlanan suçlama ile 8 firmaya yapılan baskının bugüne kadarki en büyük operasyon olduğu bildiriliyor.

Çinli çip firmalarının Tayvanlı yarı iletken sektöründeki mühendisleri iki ila üç katı maaş teklifleriyle cezbettiklerini kaydediliyor. En çok arananlar arasında uzaktan çalışabilen entegre devre tasarımcıları var.

Ancak Çinli firmalar için çalışmayı kabul edenler, daha sonra Tayvan’da bir daha iş bulamama riskinin yanı sıra kamuoyunda aşağılanma riskiyle karşı karşıya. Çin’in Semiconductor Manufacturing International Co. için çalışmaya giden birkaç üst düzey TSMC yöneticisinin, Tayvan medyasında hain olarak damgalandığı görüldü.

Çinli firmaların Tayvanlı mühendisleri işe alması yasa dışı değil. Ama Tayvan yasaları, çip tasarımı da dahil olmak üzere yarı iletken tedarik zincirinin bazı bölümlerine Çin yatırımı yapılmasını yasaklamış durumda. Yine de Çinli firmaların bazı hilelere başvurduğu kaydediliyor. Örneğin Cayman Adaları gibi vergi cennetleri kullanılarak Çin’den gelen para girişlerinin tespit edilmesini zorlaştırdıkları iddia ediliyor.

Anlayacağınız, salgın ile birlikte herkesin gündemine giren “çip”ler daha konuşulmaya devam edecek. Umarız ülkemiz de bu konuda bir planlama yapmayı düşünür.

 

Etiketler: Çin Halk CumhuriyetiÇip KriziİşlemciManşetSiber CasuslukTaiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)TayvanYarı İletken ve Endüstrisi (Semi-Conductor)

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

SEÇİM/SANDIK GÜVENLİĞİ

14 Mayıs 2023 Seçimi için - Seçim ve Sandık Güvenliği

DEPREMDE HABERLEŞME SIKINTISI

6 Şubat 2023 - Kahramanmaraş Merkezli Deprem Sırasında Yaşanan Haberleşme Sıkıntısına Dair Bilgiler

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Nokia: Hedefimiz 5 ila 10 yıl arasında Türkiye’ yi bir Üretim Üssü Haline Getirmektir
blank
Fusun S.Nebil
  • Fatih Güner : Komünite Gücünü Topluluğuna Üye olan Girişimci ve Yaratıcılardan Alır
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • İrlanda, AB’de GDPR Uygulamasının Zayıf Halkası
blank
Mehmet Taşnikli
  • Nvidia Beklentilerin Üzerinde Gelir ve Kâr Açıkladı
blank
Niyazi Saral
  • Geleceğin Teknoloji Sektöründe Parlayan Bir Yıldız Olmak:
Bilişimde Mezun Olduğunda Hızlı İş Bulma Rehberi
blank
Soykan Özçelik
  • Telegram 10.Yılına Hikayeler ile Girdi 🎂
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • AFAD Beklenen İstanbul Depreminde Haberleşme ile İlgileniyor mu?
  • Robot Süpürgeler Sadece Tozları Mı Topluyor?
  • Fatih Güner : Komünite Gücünü Topluluğuna Üye olan Girişimci ve Yaratıcılardan Alır
  • Twitter, 2011-2014 Arasındaki Kullanıcı Fotoğraflarını ve Bağlantılarını Sildi
  • Twitter’ı Bırakacaksanız, Tweetlerinizi Nasıl Saklarsınız?

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.