Telekom sektörünün alt yapı lisans bedellerine ait karar, Telekomünikasyon ruhsatı ve genel izinlerin asgari değerlerinin belirlenmesine ilişkin 30/10/2001 tarihli ve 2001/3359 sayılı Kararname eki listenin “I. Telekomünikasyon Ruhsatlarına İlişkin Asgari Değer Listesi” başlığı altında yayınlandı.
Bugün Resmi Gazetede yayınlanan karara göre bir defalık bölgesel lisans bedelleri şu şekilde;
- Marmara Bölgesi 175 Milyar TL
- İç Anadolu Bölgesi 78 Milyar TL
- Ege Bölgesi 75 Milyar TL
- Akdeniz Bölgesi 58 Milyar TL
- Karadeniz Bölgesi 46 Milyar TL
- Gündeydoğu Anadolu Bölgesi 26 Milyar TL
- Doğu Anadolu Bölgesi 20 Milyar TL
Bir defalık ücretin ödenmesinden sonra 2.ci ve devam eden yıllarda, yıllık satışların % 0.5’i baz alınarak bir kerelik ücretin 25’de birinden büyük olup olmadığına bakılıyor. Buna göre
- Yıllık satışların binde 5’i bir kerelik ücretin 25’de birinden küçükse yıllık lisans bedeli olarak bir defalık ücretin 25’de birisi tahsil ediliyor
- Yıllık satışların binde 5’i bir kerelik ücretin % 25’ine eşit ya da büyükse, yıllık net satışın binde 5’i alınıyor
Altyapı lisansları sektör tarafından beklenen bir gelişme olmasına karşın, hala tam anlamıyla beklentileri karşılamıyor. Serbestleşmenin başlamasından 22 ay sonra yayınlanan bu lisansların eksik yönü sabit ses trafiği için kullanılamayışı. Telekomünikasyon Kurumu bu konuda hala Türk Telekom’a zaman tanıyor gibi gözüküyor.
Alternatif Operatörlere Numara tahsisi yapılmadan ahlaki olarak telefon tekelinin ortadan kalktığını söylemek mümkün değil. Aslında bakıldığında bugün Saudi Oger grubuna satılan TT hisseleri hala fiili tekel hakkına da sahip. Yani serbestleşme “yalancı dolma” olarak yorumlanabilir.

Kaynak : 