Norveçli Telekom devi Telenor’un, Ukranya’daki GSM firması Kyivstar’daki ortağı Alfa Group’un alt şirketi Storm hakkında New York tahkim mahkemesinde açtığı davayı dün kazandığı açıklandı. Dava, Storm’un Ortaklık anlaşmasına uygun davranmadığı iddiası ile açılmıştı.
Tahkim Kurulu Alfa’ya, Kyivstar hisselerini 120 gün içinde kendi grubuna ait olmayan bir şirkete satmasını ya da Ukranya’daki rakip GSM şirketleri olan Turkcell ve Ukrainian High Technologies’deki % 5’in üstünde olan hisselerini dağıtmasını istedi.
Halen Kyivstar’ın % 56,5’u Telenor’a ve % 43,5’u Storm’a ait.
Tahkim’in verdiği kararın nedenleri, Storm’un, Kyivstar’ın hissedarlar toplantılarına katılmayışı, Ukranya’daki rakip diğer GSM firmalar olan Turkcell ve Ukrainian High Technologies firmalarında, doğrudan ya da alt şirketler yoluyla % 5’in üstünde hisse sahibi olması, Kyivstar Yönetim Kurulu’na aday göstermeyişi olarak verildi.
Telenor ve Alfa, ortaklık anlaşmasında, sorun çıkması durumunda tahkime başvurulacağının kabul edilmesi nedeniyle, problem çıkınca, Telenor şubat 2006’da UNCITRAL’e (United Nations Commission on International Trade Law) uygun başvuru yapmıştı.




Kaynak : 