Amerikan başkanlık seçimi yaklaşırken, anlaşılan Trump elindeki tüm kozları ortaya koymaya çalışıyor. ABD’de son 5-6 yıldır yükselen bir göçmen/yabancı işçi/çalışan alerjisi var. Üstüne de malum dünyanın her yerinde olduğu gibi ABD’de de korona krizine bağlı işsizlik artışı var. İşte bu nedenle olsa gerek, Trump bugün yaptığı açıklamada, Amerikalı çalışanları korumak için, yabancı çalışanların istihdama dayalı bazı vizelerinin askıya alınacağını açıkladı.
Yıl sonuna kadar yürürlükte kalacak olan askıya alma işlemi, halihazırda ABD’de bulunan çalışanları, hemen etkilemeyecek.
Askıya alınacak vizeler şunlar;
- Yüksek vasıflı uzman çalışanlar için H-1B vizeleri,
- Tarım dışı mevsimlik işçiler için H-2B vizesi,
- Değişim ziyaretçileri için çoğu J-1 vizesi
- Şirketlerin yabancı çalışanları şirkete dahili olarak aktarmak için kullandıkları L-1 vizeleri
Trump ayrıca ABD dışındaki yeşil kartları geçici olarak yasaklamak için 22 Nisan emrini de uzatacak.
Askıya alma kararı, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik de dahil olmak üzere yüksek vasıflı yabancı profesyoneller için H-1B geçici vizesini hedefliyor. Bazı H-1B vizeleri için 85.000 sınırı var, ancak çoğu sınırdan muaf. 2019 yılında ABD, 139.000 yeni H-1B vize dilekçesini onaylamış[1].
İstihdama dayalı çeşitli vize gruplarını askıya alma kararı, yönetimin salgın sırasında ülkeye göçü kısıtlamaya yönelik önceki çabalarının devamı. Çoğu insanı güney sınırında geri çevirme ve dünya genelindeki elçiliklerde verilen vizeleri sınırlama çabaları da bunun diğer boyutu. Göçmen savunucuları ve uzmanlar, yönetimin uzun süredir almak istediği aşırı önlemler için salgını “halk sağlığı acil durumu” kisvesi altında kullandığına inanıyor.
H-1B Uzun Zamandır Eleştiriliyor
H-1B programı uzun süredir ABD şirketleri tarafından istismar edildiği için iddiası ile eleştiriliyor. Eleştirenler, H-1B vizelerinin aslında en iyi eğitimli çalışanlar yerine, ucuz işgücü ithal etmek için kullanıldığını söylüyorlar.
Vize almanın gerekliliklerinden biri, bir işverenin bir H-1B işçisinin işe alınmasının ABD meslektaşlarının ücretlerini ve çalışma koşullarını olumsuz etkilemeyeceğini kanıtlaması zorunluğu.
Ancak herkes böyle düşünmüyor, Liberter Cato Enstitüsü’nde göçmenlik çalışmaları direktörü Alex Nowrasteh, Mayıs ayında Trump’ın H-1B vizelerini askıya alma dürtüsüne direnmesi gerektiğini de söyledi.
“H-1B işçilerinin özellikle Amerikan yeniliği üzerinde büyük etkisi var. Yeni teknoloji ve bilgi, ülke çapında üretkenliği artıran daha verimli makineler ve üretim süreçleri sağlıyor. H-1B vizesi, diğer vizeler ve yeşil kartlar üzerindeki yetenekli göçmenler, patentler, yenilikçilik ve girişimcilik yoluyla bilgi üretimini doğrudan artırıyor.”