Trump’ın 20 ocaktaki yemin töreni öncesinde, Washington D.C. polisi şehirdeki CCTV kameraların (Mobese eşdeğeri) bir fidye yazılımı kullanılarak hacklendiğini farketmiş ve düzeltmiş. Ama fidye yazılımının içeriye nasıl bulaştığı, saldırının amacı ve etkilerinin ne olduğu, o günden bu yana hala bilinmiyor.
İnternet üzerinde “Fidye (Ransomware)” saldırıları 2005’den beri biliniyor (aslında ilk fidye yazılımı için 1989 tarihi veriliyor) ama 2012’den bu yana yaygınlaştı. Geçtiğimiz yıllarda daha çok verilerin kilitlenmesi ile karşılaştığımız bu saldırılar, artık servisi engellemek türüne de dönüştü. İşte Washington D.C.’deki hackleme olayı bu tür bir saldırı gibi gözüküyor.
Washington D.C. polisi ilk olarak, yemin töreninden 8 gün önce 12 Ocak’ta 4 kamerayla ilgili sorun olduğunu fark etmiş ve ilgili bölüme raporlamış. Daha sonra şehirde bulunan 187 kameralık sistemin 123’ünün kilitlendiği görülmüş ve bu kameralar 15 Ocak’a kadar da kullanılamamış.
Washington D.C. polisinin, hackerlara fidye ödemediği, onun yerine hacklenen herbir kamerayı tek tek tamir ettiği, yazılımları silip, yeniden kurduğu ve sorunu böyle çözdüğü kaydediliyor.
Ancak Washington D.C. polisi bu fidye saldırısının amacını tespit edememiş durumda. Hacklenen kameraların genellikle halkın yoğun olduğu bölgelerde yer aldığı görülmüş. Ama trafiği gözlemek için mi ya da başka bir şeyleri gözetlemek için mi hacklendikleri belli değil. Ayrıca bu kameraların hacklendiği süre boyunca kaydedilmiş görüntüler olup olmadığı bilinmiyor. Fidye yazılımının kameraların olduğu sisteme nasıl girdiği ve nasıl kontrol edebildiğine dair teknik bilgiler de açıklanmadı.



Kaynak : 