Başbakan Bülent Ecevit, Türk Telekom’un özelleştirilmesinden vazgeçilmediğini açıklasa da, ihaleye katılan firmalar, “Özelleştirme şartları öyle hazırlanmış ki, sanki satmaya niyetleri yok” eleştirisinde bulunuyorlar.
Türk Telekom GSM 1800 şebekesinin altyapı ve pazarlaması için açılan ihalenin iptal edilmesi ve satış aleyhine açılan davalar, ihaleye katılan firmalar arasında tedirginlik yaratıyor. Telekomünikasyon alanındaki gelişmeler nedeniyle de, dünya telekom devleri, Türk Telekom’un özelleştirmesine eskisi gibi ilgi göstermiyor.
İhaleye katılmak için şartname alan firmaların arasında, Koç Holding, Sabancı Holding, Global Menkul Değerler, Doğuş Grubu, Doğan Holding, Rumeli Holding, Oyak Holding yer alıyor. Çukurova Holding – Ericsson Ortaklığı’nın ise şartnameyi incelediği belirtildi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri, Telekom ihalesine ilgi gösterenler arasında, Alman Siemens firması ile Deustche Telekom’un da bulunduğu ifade ediliyor.
İhale çalışmaları içindeki firmaların yetkilileri, şartnameyi almalarına, gizlilik anlaşmaları yapmalarına rağmen, tedirginliklerinin devam ettiğini belirtiyorlar. İhalenin firmalara 300 bin dolarlık bir maliyet getirdiğini, ayrıca zaman ve istihdam harcadıklarını belirten firma yetkilileri, ihale şartnamesinin de çok fazla cazip olmadığını söyleyerek, “Umarız bir oyalanma içinde değiliz” diyorlar.
Türk Telekom’dan GSM İhalesi
Öte yandan, Türk Telekom, GSM 1800 şebekesinin altyapı ve pazarlaması için açılan ihalenin iptal edilmesinin ardından, yeni bir ihale açtı. Türk Telekom yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Nokia, Ericcson, Siemens ve Netaş’ın teklifleri, 800 milyon doları altyapı, 1.7 milyar doları da pazarlama olmak üzere ihalenin maliyeti 2.5 milyar dolar olarak saptanmıştı. Ancak, altyapı için belirlenen rakkamın tekliflerde en fazla 350 milyon dolar olduğu anlaşıldı. Bu gelişmeler üzerine Türk Telekom ihaleyi iptal ederek, yeni bir ihale açtı. İptal edilen ihaleye katılan 4 firmaya, yeni ihale şartlarını içeren teklif mektubu gönderildi.
T.Telekom: Tedirginliğe Gerek Yok
Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Vedat Karaaslan, özelleştirme nedeniyle tedirginliğe gerek olmadığını söyledi. Türk Telekom’un özelleştirilmesi konusunda, İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS) ve TT ihalesine katılacak şirketlerde huzursuzluk sürerken, bunun kaynağının TT olmadığı belirtildi.
Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Vedat Karaaslan, internet alanında özel sektörle birlikte Türk Telekom’un da faaliyet göstereceğini, bundan kimsenin rahatsızlık duymaması gerektiğini vurguladı.
İnternet hizmetlerinin fiyatlandırılmasındaki haksız rekabet konusunda ise, Vedat Karaaslan, şöyle konuştu:
“Fiyat konusunda da endişelenmeye gerek yok. Çünkü Türk Telekom yasasına göre, hizmet gitmeyen bölgelerde, örneğin Hakkari’de, Van’da, aylık 1 milyon liradan erişim sağlayabiliriz. Bu bölgelere ISS’ler gitmiyorlar zaten. Rekabet Kurulu’na da giderek birşey sağlamaları mümkün değil. Almanya’da da devlet ISS’lik yapıyor. ISS’lerin çok düşük karlarla çalıştıkları belirtiliyor. Bugün Türkiye’de 100’e yakın ISS şirketi var. Bunlardan sadece 2 tanesi büyük. Oysa internet abone sayısı 1.5 milyona gelip dayandı. Ne yapılsa, bu rakam artmıyor. Yani 1.5 milyonluk bir pazarda, bu kadar çok ISS’in olması yanlış. Bugün marketlerde, gazete bayilerinde satılan birçok ürünün yanında internet erişimi verilmeye çalışılıyor. Bu yöntemle abone sayısını artırmak mümkün değil. Kısacası, bu sorunların nedeni Türk Telekom değil.”