Salı, Nisan 13, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ Operatörler

Türk Telekom Bölge Müdürlüklerini Önce Kaldırdı, Sonra Kararı İptal Etti mi?

Fusun S.Nebil - Fusun S.Nebil
21 Mart 2021
- *İNSAN KAYNAKLARI, *ŞİRKET HABERLERİ, Günlük Haberler, Operatörler, Regülasyon
0
Türk Telekom Bölge Müdürlüklerini Önce Kaldırdı, Sonra Kararı İptal Etti mi?

Resimi tam görebilmek için üstüne tıklayınız

Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Geçen hafta başına, Türk Telekom’un bölge müdürlüklerini kapatmakta olduğu ve çok sayıda yönetici ve elemanı emekliye sevkettiği tartışmaları ile başladık. Kapatılacağı belirtilen Bölge Müdürlükleri Samsun, Bursa ve Kayseri olarak duyuldu. Geriye kalan bölgeler İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon, Diyarbakır ve Erzurum olarak belirtildi.

Bu arada bu bölge müdürleri ile birlikte Adana, Trabzon ve İzmir Bölge Müdürlerinin emekliye sevkedildiği bilgisi de ulaştı (bir kaç maaş ikramiye ile –rakamı duyduk ama belirtmiyoruz). Diğer yandan 100 kadar başka yöneticinin de emekliliğe teşvik edildiği (benzer teşviklerin beklendiği) duyuluyor.

Tabi bu haber epeyce karmaşaya yol açtı. Epeydir Türk Telekom yazısı yazmaktan bıkmıştık. Ama her zaman olduğu gibi, Türk Telekom’la ilgili bilgi düzeyimiz nedeniyle bize de sorular ulaştı. Bu arada AKP milletvekillerinin araya sokularak, kapatmaların engellenmeye çalıştığını gördük. Bir yandan “imkansız durdurulamaz” denildi.

Samsun, Bursa ve Kayseri Bölge Müdürlükleri Kapanmıyor

Ama bu akşam ne oldu?

Samsun’da üst düzey bir toplantı yapıldı. AKP Samsun milletvekili Çiğdem Karaaslan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na ulaştığı ve üst düzey toplantı istediği kaydediliyor. Nedenini ise; sadece bu nedenle AKP Samsun’da seçimi kaybeder (erken seçim yaklaşıyor mu ne?) deniliyor.

Toplantıyı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan açtı ve çok sayıda rakam sundu [1]. Bu rakamları bir alttaki bölümde aktaralım ama önce önemli haberi söyleyelim. AKP ya da Türk Telekom yönetimi (zaten ikisi aynı) bölge müdürlüklerini kapatma kararından vazgeçmiş durumda.

Bu kapatma iptalini bizzat Bakan Sayan şöyle açıkladı :

“Samsun Bölge Müdürlüğü olarak Genel Müdürlüğü bağlı müstakil bölge müdürlüğü olarak içerisinde Çorum, Amasya, Sinop, Tokat ve Ordu illeri olacak şekilde 6 il olarak devam ediyor. Samsun bir bölge müdürüne idare edilecek ve Trabzon’la bu anlamda eş değer bir bölge müdürlüğü olması dışında hiçbir şey olmayacaktır. Bizim böyle 5-6 yıl kısa vade, uzun vade bir çerçevede net olarak söylüyorum hiçbir değişiklik planımız bulunmamaktadır”

Samsun toplantısında, Bursa ve Kayseri Bölgelerinin de aynı şekilde devam edeceği, kapatılmayacağı Genel Müdür Ümit Önal tarafından belirtildi.

Ancak emeklilik yaşına gelmişleri ve emekli olabilecek çalışan ve müdür/direktör düzeyine yönelik “işten ayırma” operasyonlarının durmadığı ve çalışanlara da kayabileceği bilgisi var.

Bir not olarak iletelim; özelleştirmeye 54 bin kişi ile giren Türk Telekom’da bugün 16.143 kişi çalışıyor (ilaveten Ağırlığı call center firması Assistt olmak üzere İnnova, Argela, Sebit, Türk Telekom International (TTI) gibi firmalarda da 18.605 kişi çalışıyor)

Telekom Sektöründe Gerileme Var

Bu akşamki toplantıdan sonra yapılan konuşmaların büyük bölümü, bölge müdürlükleri kapatmalarının şimdilik durduğu ama aslında ertelendiği, seçim sonrasında uygulanacağı şeklinde.

Çünkü aşağıdaki tabloya bakın. Bu gece acil olduğu için elimdekini vereceğim;

Türk Telekom (ve diğer telekom firmaları) TL bazında rekor adını verdikleri cirolar ve karlılıklar sunuyor gözükse de, $ bazında gerilemekteler. Bu nedenle de tasarrufa gitmeleri kaçınılmaz. Bunu daha detaylı olarak bir başka yazıda (devletin kestiği katkı payları, aldığı vergiler ve yatırım ile karşılıklı olacak şekilde) inceleyelim. Şimdilik burada bırakalım.

Türkiye’de 24 Milyon hane Var ama bakan Yardımcısı Sayan’a Göre 26,8 Milyon haneye Fiber kapsaması Sağlamışlar

Dediğimiz gibi toplantıyı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan açtı ve çok sayıda rakam sundu. Bu rakamları biz de aktaralım;

Doğrusu Sayan’ın şu cümlesi bizi düşündürttü. Sanıyoruz yanlışlıkla söyledi :

”Fiber hane kapsamamızı son 1 yılda yaklaşık 5 milyon artırarak 26,8 milyona çıkardık. Toplam fiber ağ uzunluğumuz 330 bin kilometreyi aştı”.

Fiber rakamı doğru ama 5 yılda övünülecek bir miktarın 5’de biri bile değil. Ama asıl şaşırtıcı olan ulaşılan hane sayısı ile ilgili rakam TÜİK raporlarına göre, Türkiye’de 2020 yılında raporlanan hane sayısı 24 milyon. Yani nasıl 26,8 milyon haneye ulaşılmış oluyor, anlayamadık.

26,8 milyon haneye fiber gitmişse bravo, hem de 330 bin km ile çifte bravo diyelim. Ama bir yandan da soralım, madem öyle neden bu kadar insan yıllardır fiber isteyip, alamadığını söylüyor. Hem de İstanbul’un ortasında (mesela Gaziosmanpaşa’da).

Diğer yandan Türk Telekom yetkililerinin bir bahane olarak öne sürdükleri, “biz götürdük ama talep yok” ifadesine de şöyle cevap verelim; “eğer öyleyse bile.. demek ki fiyatlarınızda sorun var, insanlar neden daha iyi internet istemesin”. Eğer Türk Telekom “ama bizden alınan vergi ve katkı payı” diyorsa da, o zaman Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda bu ülkenin vatandaşlarının daha iyi, daha ucuz, daha kaliteli internet kullanmasından sorumlu olan bakan yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan acaba bu sorunu neden çözmüyor?

Türk Telekom Rekor Büyüdü mü?

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşmasında  Türk Telekom’un rekor büyüme kaydettiğini belirtmiş ama hangi “rekor” ve hangi “büyüme” olduğu yukarıdaki grafikten görülüyor.. Değil mi?

Ama Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan bu rekoru şöyle tanımlıyor :

“Cumhurbaşkanımızın Ekonomi Reform Paketi Toplantısı’nda altını çizdiği, stratejik sektörlerde yerliliği artırmanın ne nedenli önemli olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Yerli ve milli ekosistemin geliştirilmesine yaptığımız katkılarla, 2020 sonu itibariyle son 15 yılda ülkemizin dijital dönüşümü için 17,6 milyar dolar yatırım yaptık.

Bu olağanüstü koşullar altında dahi, kesintisiz ve güvenli iletişimi sağlamaya devam eden Türk Telekom, gösterdiği üstün gayret ve performans sonucunda 2008’deki halka arzdan bu yana en yüksek yıllık abone artışını gerçekleştirdi ve yüzde 20 de büyüdü. Bu adeta son 12 yılın rekoru oldu.

Özellikle sabit genişbant tarafında yılı yüksek performans ile kapatarak çeşitli alanlarda hizmet verdiğimiz toplam abone sayımızı 50 milyonun üzerine çıkardık. Fiber hane kapsamamızı son 1 yılda yaklaşık 5 milyon artırarak 26,8 milyona çıkardık. Toplam fiber ağ uzunluğumuz 330 bin kilometreyi aştı”

Dr.Sayan, Samsun Bölge Müdürlüğü bünyesinde yapılan çalışmaları da ayrıca anlattı :

“Bölge Müdürlüğümüze Samsun dahil Çorum, Amasya, Sinop, Tokat ve Ordu ile 6 ilimiz bağlı. Türkiye’deki yatırım vizyonumuzu Samsun’da ve Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerde de sürdürdük ve sadece 2020 yılında 76 milyon TL erişim yatırımı bu bölgeye yapıldı. 2020’de bölgede 29 önemli projeye imza attık. Bölgemizde, 565 bine yakın genişbant, 755 binden fazla mobil abonemize, 1.069 çalışma arkadaşımızla hizmet veriyoruz.

Bu sadece Türk Telekom bünyesinde AssisTT ve diğer şirketleri ortaya koyduğumuz zaman yaklaşık 3 bine yakın çalışan Türk Telekom ve grup şirketlerinde Samsun Bölge Müdürlüğü ve bağlı illerde çalışmaktadır.

Fiberleşme oranımızı bu bölge için, 2020’de bir önceki yıla oranla yüzde 9’un üzerinde artışla yüzde 78’e taşırken, bu oranı 2021 de yüzde 90’a ulaştırmayı hedefliyoruz. Bununla beraber Samsun ve bağlı illerimizde her mahallemizde fiber altyapı bulunacak. 2020 yılında 175 bin haneye fiber bağlantı ulaştırdık.

Yeni yatırımlarımızı da çağımızın ve 5G’nin en önemli unsuru olan fiber üzerinden gerçekleştiriyoruz. Samsun’un şöyle bir özelliği de var. 2017’den bu yana Samsun’daki internet kullanımı yüzde 835 artmış durumda”

Yani sonuç olarak 3 bölge müdürlüğünün kapatılma kararı 1 hafta kadar sallandıktan sonra, AKP’li milletvekillerinin araya girmesi ile iptal edilmiş oldu [2][3][4]. Ama dediğimiz gibi işten çıkarmaların süreceği gibi bir bilgi var. Bunları yarın Türk Telekom yönetimine de sorup bilgi isteyeceğiz.

 

[1] Türk Telekom Samsun Bölge Müdürlüğü Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan açıklama yapıyor  (yorumlar da hayli ilginç)

[2] Bursa Türk Telekom’un kapanma konusu hakkında..

[3] Samsun başardı, peki Kayseri ne yapacak?

[4] Türk Telekom Kayseri Bölge Müdürlüğü de Kapatılıyor

Etiketler: Bölge MüdürlükleriBursaKayseriManşetÖmer Fatih SayanSamsunTürk Telekom

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Fusun S.Nebil

Fusun S.Nebil

Detaylı bilgi için aşağıdaki dünya işaretini tıklayınız.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Can Erginkurban / ESET Ürün ve Pazarlama Müdürü
  • Eavesdropping (Telekulak) Nedir? Nasıl Tespit Edilir? Önlenebilir mi?
Fusun S.Nebil
  • Facebook, Geri Kalmış Ülkelerdeki Liderlerin Manipülasyon Yapmasına İzin mi Veriyor?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • ABD İnternet Vergisi Uygulayan 6 Ülkeye Yaklaşık 1 milyar $/Yıl Misilleme Tarifeleri Uygulamaya Hazırlanıyor
Melike Beykoz
  • Koronaya İnat Teknolojiyle Ömür Uzuyor

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • YemekSepeti Hacklemesi Ne Anlama Geliyor?
  • 20 Milyonu Türkiye’den Toplam 533 milyon Facebook Kullanıcısının Kişisel Verileri Online Yayınlandı
  • Salgın, Mynmar Darbesi, Süveyş Kanalı Kazası : Tedarik Zincirine Etkileri Ne Oldu?
  • Facebook ve Google Kendi Denizaltı Kablolarını Döşüyor
  • Google Haritalar’da Büyük Güncelleme Var

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

HAFTANIN KELİMESİ

YAZILIM

(İng. Software, Fra. Logiciel)

Bir bilgi işlem dizgesinin işleyişi ile ilgili bilgisayar izlencelerinin, yordamların, kuralların ve gerektiğinde belgelemenin tümü.

İngilizce “Software” sözcüğü “hardware” sözcüğünün karşıtı olarak türetilmiştir. “Hardware” yani hırdavat ya da donanım olarak bilinen fiziksel cisimlerin değişmezliğinin aksine yazılım değişkenlik gösteren esnek yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

1950’lerin sonundaki ilk bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar bilgisayarın komut, veri ve işlem panellerindeki yuvalara takılıp çıkarılan kablolarla hazırlanmaktaydı. Lehimlenmeden, yani sabitlenmeden yapılan programlardan (izlencelerden) dolayı “software” olarak adlandırılmıştır. 1966 yılında “software” karşılığında Aydın Köksal tarafından Türkçe “yazılım” sözcüğü kullanılmıştır. Bu sözcük dünyada “software” karşılığında İngilizce dışında kendi ana dilinde (Türkçe’de) kullanılan ilk sözcüktür. Türkçe’den 8 yıl sonra 1974 yılında Fransızlar da kendi dillerinde “logiciel” karşılığını kullanan ikinci ulus olmuştur.

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.3k Takipçis
  • 390.5M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT