Türkiye’deki yeşil teknoloji startup’larıyla ve bu startup’ların ürün ve hizmetleriyle ilgilenen kurumsal aktörleri bir araya getiren ve işbirliklerini hızlandıran GreenTech İzmir 2019 final buluşma etkinliği gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in katılımı ile yapılan etkinlik, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ndeydi.
Etkinlik, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Endeavor Türkiye, RedisInnovation, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ),GCIP-Türkiye, HelloTomorrow Türkiye ve İzmir’deki tüm Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknoloji Transfer Ofisleri ve Kuluçka Merkezleri işbirliğiyle yapıldı.
Değişime daha hızlı uyum sağlamak, yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlardan erkenden faydalanmak ve sürdürülebilir değer yaratmak için, büyük şirket, kamu kurumu, belediye, organize sanayi bölgesi, serbest bölge gibikurumsal aktörlerle yeşil teknoloji startup’larını İzmir’de bir araya getiren ve bu yıl ikincisi düzenlenen program kapsamında gerçekleşen etkinlikte, tüm Türkiye’den belli kriterler çerçevesinde seçilen 18startupkurumsal aktörler ile birebir görüşmeler yaptı.Etkinlikte KOSGEB ve TÜBİTAK yetkilileri de yer alarak, startuplara yönelik destekleri hakkında bilgiler aktardılar.
Türkiye’de bir ilk olma niteliğindeki bu çalışma, geçen yıl sadece İzmir’deki startup’ları kapsadı. Bu yıl, etki alanı genişletilerek tüm Türkiye’den katılan startup’lara yönelik olarak düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer yaptı.
‘Girişimcilik’ ve ‘teknoloji’ artık İzmir’le birlikte anılacak
Yavuz, İZKA’nın kurulduğu yıldan bu yana, sürdürülebilir yerel kalkınmada öncü ve etkin bir ajans olma vizyonuyla hareket ettiğini söyledi ve şöyle devam etti :
“GreenTech İzmir 2019, odaklanmış olduğumuz iki tema, ‘Temiz Enerji ve Temiz Teknoloji’ teması ile ilgili. ‘Yenilik, Girişimcilik ve Teknolojik Üretim’ temalarının kesişme notasında yer alıyor. Özellikle girişimcilerin tespitine yönelik mekanizmaların geliştirmesi hedefleniyor. Girişimcilik etkinlikleri, girişimcilik eğitiminin, ortaokuldan liseye kadar erken aşamalara yayılması için uyguladığımız programlarımız, girişimlerin ticarileşme süreçlerini hızlandırıcı GreenTech İzmir programımız,temel faaliyetlerimiz arasında.”
Yavuz, Türkiye’de son 10 yılda hareketlenen girişimcilik ekosistemini, ülke ekonomisinin geneline yayılan bir değere dönüştürmek istediklerini belirtti. Bunun için aktörler arası etkileşim ve iş birliklerinin çok önemli olduğunu söyledi. Yavuz sözlerine şöyle devam etti;
“Teknoloji startup’ları için kurumsal aktörler, bir fon kaynağı ve yatırım potansiyeli taşımalarının yanı sıra önemli bir tecrübe kaynağı, pazar bilinci, müşteri ve tedarikçi ağı ve deneyimi barındırmakta. Kurumsal aktörler için de teknoloji startup’ları, dünyada olduğu gibi ülkemizde de inovasyona hızlı erişme aracı fonksiyonu görmekte. Bu iş birlikleri aynı zamanda tüm dünyada yeni teşvik mekanizmalarının da gündeminde.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ise konuşmasında şunları söyledi :
“Tüketime olan talebin büyük hızla arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu artan tüketimi karşılamak için teknolojiye olan ihtiyacımız da her geçen gün artıyor. Ancak teknoloji her ne kadar toplumumuzun taleplerini karşılayan bir ihtiyaç olarak düşünülse de aynı zamanda çevre ile de uyumlu olması gerekiyor. Yeşil teknoloji işte tam burada devreye giriyor. Bize ihtiyacımız olan teknolojiyi çevre ile uyumlu hale getirerek sürdürülebilir yeni teknolojiler sunuyor. Sadece enerji alanında değil; ulaşımdan endüstriye, tarımdan sağlığa hayatımızın her alanında geliştirilmesi gereken yeşil teknolojilerle gelecek nesillere temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakacağız.
İzmir tarih boyunca ticaretin, farklı kültürlerin ortak paydada buluştuğu bir liman kenti olmuştur. Günümüzde bu özellikleri sürdüren İzmir bundan sonra girişimciliğin ve inovasyonun ilham kaynağı olacaktır.”
GreenTech İzmir’de yeşil teknoloji ürünlerini tanıtan startuplar Car4Future, IWROBOTX, Enio Çevre Teknolojileri, Toplio, Lucida Solar, Nanomattr, PhotothermaHybrid Solar Panel, Talyum Sistem, DermodaDeri, Smart Garden, Loggma, AqualgBiyoteknoloji, Aqua Vizyon Enerji, Icywave, Magic Tap Pump, Pointek Elektrik-Elektronik, PranaGEO ve Biolive oldu.
OpetFuchs, Solarbaba, Yaşar Holding, DYO, İnci Holding, TÜPRAŞ, Koç Holding, EGİAD, Petkim, Shura, Gürses Otomotiv, Arçelik, Yıldız Holding ve Enerjisa kurumsal aktörlerinden temsilciler etkinliğe katılarak girişimcilerle görüşmeler gerçekleştirdi.