Perşembe, Ocak 21, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa İNTERNET TEKNOLOJİLERİ İnternet Gelişimi & Sosyolojisi Sosyal Medya

Twitter, Google, Facebook vs Şeffaflık Raporlarına Artık Nasıl İnanalım?

Fusun S.Nebil - Fusun S.Nebil
8 Kasım 2019
- Günlük Haberler, Kişisel Verilerin Korunması, Sosyal Medya, Telefon Dinleme / Takip, Veri Sızıntıları
0
Twitter, Google, Facebook vs Şeffaflık Raporlarına Artık Nasıl İnanalım?

Turki Bin Abdul Aziz Al-Jasser'in kendi Twitter hesabı

Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Dünyada Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, Prens Bin Salman’ın emriyle öldürülmesi büyük gündem oldu ama onun kadar gündem olamayan başka bir gazeteci ve hatta başka muhalifler de var gibi gözüküyor.

Turki Bin Abdul Aziz Al-Jasser, Suudi Arabistan’da yaşayan ve muhalif olan bir gazeteciydi. Muhalif söylemleri için, Twitter üzerinde “Kaskool” isimli bir hesap kullanıyordu. Sonra 15 mart 2018’de tutuklandığı ve cezaevinde işkence altında öldürüldüğü kaydedildi [1].

Bu konuda TheNewKhalij.News isimli haber portalinden yayınlanan haberde, Twitter’in Dubai ofisinden gazetecinin yakalanmasına yol açan bilgilerin verildiği yazıldı [2]. Arkasından haber batı basınında yayıldı. Al-Jasser’in bu şekilde öldüğüne dair haberilerin ardından, #TwitterKilledTurkiAlJasser hashtagi kullanılmaya başlandı. Twitter Suudi Arabistan gibi insan hakları konusunda sabıkası olan bir ülkeye kullanıcı bilgilerini verdiği iddialarıyla protesto edildi [3].

2 Twitter Çalışanı Hakkında 5 Kasımda Dava Açıldı

Biri Amerikan vatandaşı olan 2 eski Twitter çalışanı Suudi Arabistanlı hakkında 5 kasımda Kaliforniya’da dava açıldı [4]. Davanın konusu “Suudi Arabistan hükümeti lehine casusluk”. Ahmed Abouammo ve Ali Alzabarah adındaki 2 Twitter çalışanının, 2014 itibariyle Suudi Arabistan hesabına çalışmaya başladıkları kaydediliyor.

Suudi Arabistan Kraliyet Mahkemesinin eski danışmanı Suud El-Qahtani’nin bir ‘siber casusluk çemberi’ kurduğu  ve Dubai Twitter bürosunun içinde bir bağlantısı olduğu ortaya çıkmıştı. O dönem “Twitter köstebeği” olarak adlandırılan bağlantının Al-Jasser hakkında bilgi verdiği ve bu yılın başlarında tutuklanmasına yol açtığı iddia ediliyordu [1].

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümündeki rolünden ötürü görevden alınan Saud al-Qahtani, 2017’de –zaten az sayıda olan– tweetinde, sahte isimlerin muhalifleri korumayacağı konusunda uyarmış ve sosyal medyada aktivistlerin maskesini kaldırmak için kullandığı ‘üç yöntem’ olduğunu söylemişti. Saud al-Qahtani ‘Takma adınız #blacklist’ten sizi koruyor mu?’ sorduktan sonra,

‘Yok hayır.

  1. Devletlerin ismin sahibini bilme yolu vardır
  2. IP birçok teknik yolla tanımlanabilir
  3. Ne olduğunu söylemeyeceğim

demişti. Saud al-Qahtani dolayısıyla bu 2 kişinin de, Prens Mohammed bin Salman ile yakın ilişkiler içinde olduğu not ediliyor.

Haklarında dava açılan Amerikan vatandaşı olan Ahmed Abouammo ve Suudi vatandaşı olan Ali Alzabarah binlerce Suudi muhalif Twitter kullanıcısının gizledikleri kimlikleri ortaya çıkarmakla suçlanıyor.  İddianamede Alzabarah’ın 6.000’den fazla Twitter hesabına ait özel verilere eriştiği notu var. Bu hesaplar arasında, Suudi Arabistan kolluk kuvvetlerinin Twitter’a acil durum açıklaması talep ettiği en az 33 kullanıcının bulunduğu kaydediliyor [5].

Abouammo ve Alzabarah’ın Twitter kullanıcıları hakkında yasa dışı olarak eriştikleri bilgiler arasında pek çok kişisel bilgi var. e-Posta adresleri, kullanılan cihazlar, tarayıcı bilgileri bunların başında geliyor. Ayrıca kullanıcı tarafından sağlanan biyografik bilgiler, doğum günleri ve hesaplarla ilişkilendirilen IP adresleri gibi bir kullanıcının yerini bilmek için kullanılabilecek diğer bilgiler ve telefon numaraları bulunuyor.

Abouammo Tutuklandı, Diğer 2 Şüphelinin S.Arabistan’da Olduğu Düşünülüyor

İddianamede, Amerikan vatandaşı olan Abouammo yabancı bir ajan olarak hareket etmekle suçlanıyor. Abouammo’nun federal soruşturmayı engellemek için Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) sahte kayıtlar verdiği belirtiliyor. Twitter kullanıcıları hakkında casusluk yapmanın yanı sıra Abouammo, sosyal medya platformundan bazı bilgileri silmek, bazı kullanıcıların kimliklerini kaldırmak ve Suudi hükümet yetkililerinin talebi üzerine Twitter hesaplarını kapatmakla suçlanıyor.

FBI’dan yapılan açıklamaya göre, Suudi yetkililer şahsi ihtiyaçları için sahte faturalarla örtbas etmeye çalıştığı çalışmaları için Abouammo’ya 300.000 $ ‘ı ödedi. Ayrıca 20.000 $ değerinde lüks bir Hublot saat hediye etti.

Bu iki eski Twitter çalışanıyla birlikte, ABD Adalet Bakanlığı, Suudi sosyal medya şirketi başkanı olan Suudi vatandaşı Ahmed al Mutairi’yi davaya dahil etti. Kraliyet ailesine bağları ile suçladı. Mutairi, iki Twitter çalışanı ile Suudi hükümet yetkilileri arasında aracı olmakla suçlanıyor.

Abouammo, FBI tarafından Seattle’da Salı günü Seattle’da tutuklanmasından sonra ABD’de gözaltında tutuluyor. Diğer iki şüphelinin ise Suudi Arabistan’da olduğuna inanılıyor.

Twitter Eleman Alımına Özen mi Göstermiyor?

Dava açılan 2 eski Twitter çalışanından Ahmed Abouammo’nun mayıs 2015 ve Suudi vatandaşı olan Ali Alzabarah aralık 2015’te Twitter’dan ayrıldığı bildiriliyor.  Abouammo Twitter’da Ağustos 2013’te “güvenlik mühendisi” olarak işe alınmış.

Twitter, şirketin bu soruşturmada işbirliği yaptığını ve hassas hesap bilgilerine “sınırlı sayıda eğitimli ve denetimli çalışan grubuyla” erişimi sınırladığını belirtmiş. Ama geçen yıl aynı konudaki tartışmalara cevaben, çalışanların kullanıcı bilgilerine ulaşmadığını iddia ediyordu.  Twitter Kamu Politikası sözcüsü  yaptığı açıklamada şöyle diyordu [5] :

“Dünyanın dört bir yanındaki halkın konuşmasının sağlığını geliştirmek için çalışan ekiplerimiz var. Son suçlamalar yanlıştır. Hassas hesap bilgisine erişimi, kapsamlı güvenlik ve gizlilik eğitimi alan küçük bir grup çalışanla ciddi şekilde sınırlıyoruz. Başka hiçbir personel, nerede çalıştıklarına bakılmaksızın bu bilgiye erişme yetkisine sahip değildir. Hizmetimizi kullananları eşitlik, bireysel özgürlükler ve insan haklarını savunmak için korumayı taahhüt ediyoruz. Gizlilik korumalarını ve genel güvenliği güçlendirmek için adımlar atmaya devam edeceğiz.”

Twitter’ın Şeffaflık Raporuna Artık Nasıl İnanalım?

Yani anlayacağınız Twitter’ın o cafcaflı “Şeffaflık raporları” o kadar gerçek değil. “Filan hükümet şu kadar talepte bulunuyor, biz bu kadarını veriyoruz” diyen o raporlar sadece ALGI’ya yönelik. Biz de eskiden bakardık ama artık ciddiye almıyoruz [6].

Zaten ilk dikkati çeken nokta, şeffaflık raporunda Amerikan hükümetine de az bilgi verildiği şeklindeydi. Ama Snowden bize bunun böyle olmadığını, NSA’in elinin büyük internet firmalarının sunucularının içine heran istediği gibi daldırıldığını göstermişti [7].

Bu olayın gösterdiği özetle şu; Twitter bir kişiyi işe alırken acaba gerekli özeni gösteriyor mu? Hadi bu konuda dikkatliydi ve adam düzgün gözüküyordu diyelim. Peki bu adam 6.000 tane Suudi’nin hesabını altüst ederken farketmemişler mi? Sunucularında yeterli önlem yok muydu?

Bugün dünyadaki çok sayıda kullanıcı, özellikle de demokrasinin zayıf olduğu bölgelerde,  takma isimli hesaplarla, kişisel bilgilerinin verilmediğini düşünerek özgür mesajlar yazıyor. Twitter işlettiği bilgilerin ciddiyetinden habersiz mi? Özensiz mi? Ya da daha kötü bir sual; Twitter aslında “tuzak mı kuruyor?” Akla hemen gelen sorular bunlar.

Çünkü eğer Al-Jasser gerçekten Twitter mesajları nedeniyle işkence ile öldürülmüşse, o zaman sadece 2 eski çalışan değil, Twitter dolaylı da olsa burada sorumlu durumunda.

Google başta olmak üzere, Twitter, Facebook, Whatsapp gibi sosyal medya araçları, kullanıcılarının “muhalif” mesajlarını yayınlayabildikleri, içlerini dökebildikleri ortamlar. Ama gördüğünüz gibi bu ortamlar bilinçli ya da beceriksizlik sonucunda tehlike saçıyor. her zaman söylediğimiz bir cümle ile bitirelim; “İnternette gizlilik diye bir şey yok!!!”

Bu firmalar da size “özgür dünya”, “özgür fikirler” vsvs gibi bazı duyulması güzel sözler söyleseler de, hepsinin asıl amacı sizin özgürlüğünüzden önce kendi kazanacakları para. Bunu unutmayın !!!! [8]

 


[1] Suudilerin öldürdüğü gazetecinin bilgilerini Twitter mı verdi?
[2] وفاة صحافي سعودي تحت التعذيب خلال احتجازه
[3] Turki al-Jasser
[4] ABD’deki Dava Dosyası
[5] 2 Eski Twitter Çalışanı Suudi Arabistan Hükümeti İçin Casusluk Yapmış
[6] Twitter 11ci Şeffaflık Raporunu Yayınladı; 2 Yılda 1 Milyon Hesap Terör Nedeniyle Kapatılmış
[7] ABD’de FBI ve NSA, 9 İnternet Firmalarının Sunucularından İnsanlar Hakkında Bilgi Topluyormuş
[8] Netflix, Twitter, Google, Facebook sansüre karşı durur mu?

Etiketler: #TwitterKilledTurkiAlJasserABD (Amerika Birleşik Devletleri)Ahmed AbouammoAli AlzabarahCemal KaşıkçıÖne ÇıkanlarSaud al-QahtaniSiber CasuslukSuudi ArabistanTurki Bin Abdul Aziz Al-Jasser

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Fusun S.Nebil

Fusun S.Nebil

Detaylı bilgi için aşağıdaki dünya işaretini tıklayınız.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Fusun S.Nebil
  • Sosyal Medya Şirketleri, Hayalet Temsilcilikler mi Açtı?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • AB, İnternetin Kurallarını Yeniden Şekillendirmeye Çalışıyor
Melike Beykoz
  • 5G, Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Whatsapp’ı Siliyor Muyuz? Peki Silersek Ne Kullanacağız?
  • WhatsApp Açıklama Yayınladı
  • Instagram, Twitter, Facebook, Tiktok gibi Sosyal Ağlara Reklam Yasağı Geliyor!
  • Elon Musk WhatsApp Gizlilik Politikası Değişikliğine Karşı “Signal’e Geçin” Dedi
  • Whatsapp Yeni Şart Koşuyor ; Facebook Anlaşılan Rekabet Davalarına Karşı Önlem Alıyor

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 383.7M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.