Uluslar arası Telekomünikasyon Birliği (ITU), 5. Gelişmişlik Endeksi Raporu’nu dün yayınladı[1]. Türkiye’nin bu rapordaki yerini bir başka haberimizde bulabilirsiniz[2]. ITU’nun raporunda, 15 – 24 yaş aralığında olan ve en az 5 yıldır internet deneyimi bulunan ve bu nedenle “internetin yerlisi” olarak tanımlanan genç kuşak kategorisinde yer alan gençlerin dünya nüfusuna oranı %5,2 ve toplam genç nesle oranı %30 düzeyinde. Yani bir yandan artık her çocuk tablet ve smartphone cihazlarla bezeli internet dünyasına doğuyor diyoruz ama gençlerin 2/3’ü hala interneti ya hiç bilmiyor ya da yeni yeni alışıyor.
ITU raporunda digital native yani yerli internet kullanıcısı olarak tanımlanan grup, 15 – 24 yaş aralığında olan ve en az 5 yıldır internet deneyimi olan kişilerden oluşuyor. ITU, 2012’de 363 milyon gencin bu kategoriye girdiğini tespit etmiş. Tüm bu gençler bir araya gelip bir ülke kurmuş olsalar, ABD nüfusundan büyük bir toplumun tamamen dijital yeterliliklere ve deneyime sahip olduğuna şahit olacaktık. Bu oldukça etkileyici bir rakam. Ama öte yandan, bu grup yine de 15 -24 yaş aralığındaki toplam genç sayısının ancak %30’unu temsil edebiliyor.
ITU raporu, dijital genç neslin toplam nüfusa ve genç nüfusa oranlarıyla birlikte bir tablo da oluşturmuş. Bu tabloya göz attığımızda, dijital genç neslin toplam ülke nüfusuna oranla en yüksek olduğu ilk 3 ülke sırasıyla İzlanda (%13,9), Yeni Zelanda (1%13,6) ve Güney Kore (%13,5) olarak raporlanıyor. Son sıralardaysa Timor, Myanmar ve Siera Leone yer alıyor. Türkiye’nin bu alandaki yeriyse %9,3 ile toplam 180 ülke içinde 49. sıra. Bir de aynı tablo içerisinde dijital genç neslin toplam genç nesle oranı verilmiş. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’nin %53,7’lik oranla listede 58. sıraya gerilediğini görüyoruz.
Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kullanımında dünya 2cisi, 3cüsü olduğu ilan edilen ülkemizin sanıldığının aksine pek de iyi bir yerde olmadığını gösteriyor bu veriler.
ITU’nun genç nesil için bir tablo hazırlaması ve 5 yıllık internet deneyimi olan genç nesil hakkında istatistiksel bilgi vermesi önemli. Bu rakamlar, internetnet penetrasyonu için tüm dünyada kat edilmesi gereken daha çok yol olduğunu gösteriyor. FATİH projesi benzeri projelerse, dijital genç nesle dahil birey sayısını artırması ve Türkiye’nin bu konuda geri kalmaması açısından son derece önemli projeler.
[1]-ITU Gelişmişlik Endeksi Raporu
[2] Türkiye, Genişbant Raporunun Ardından ITU Gelişmişlik Endeksi Raporunda da 69.’luğa Geriledi