Pazartesi, Mart 1, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ TEKNOLOJİK MEVZUAT - HUKUK Vergi

Vergi Cennetlerinin Üzerini Örten Karanlıkları Etik Hackerlar Kaldırıyor

Mehmet Taşnikli - Mehmet Taşnikli
6 Kasım 2017
- Hacker - Siber Saldırı, Vergi
0
Vergi Cennetlerinin Üzerini Örten Karanlıkları Etik Hackerlar Kaldırıyor
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Hackerlar bazen para çalıyorlar, bazen de halktan gizlenen bazı bilgilerin ortaya dökülmesini sağlıyorlar. Yine bu tür bir sızıntı yaşandı ve “Paradise Papers” ortaya çıktı.

İnternet üzerinde hiç bir şey gizli kalamıyor. Yani ironiktir, devletler tutup vatandaşlarını en ince ayrıntısına kadar (mailleri, girdikleri siteler vsvs) incelemeye çalışırken, hackerlar da devletleri yöneten ya da iş yapanların gizli bilgilerini alabiliyor ve ortaya dökebiliyorlar. Wikileaks, Snowden, Panama Kağıtları derken şimdi de ortaya “Paradise Papers” döküldü. Bunlar gizli ortaklıkları ve vergi ödemekten kaçınanları gösteren bilgiler.

Bu kağıtlar, “Vergi Cenneti” olarak bilinen bazı adalarda işlem yapan firmalara ait belgeler. Dolayısıyla da “Paradise” yani “Cennet” adıyla anılıyor.

Bu “vergi kaçırma” konusu, Google, Apple, Microsoft, Uber ve Tesla’nın da aralarında bulunduğu çeşitli dev internet şirketleri için son 10 yıldan bu yana sürekli konuşuluyor. Özellikle Avrupalı yetkililer, vergi mükellefliklerini milyarlarca dolar azaltmak için karmaşık offshore stratejileri kullanan bu firmaları yıllardan beri uyarıyor ve cezalar veriyor.

Paradise kağıtları sızıntısının, 1,5 yıl önceki “Panama Kağıtları”ndan bile büyük olduğu iddia ediliyor [1]. 13,4 milyon belgenin olduğu belirtilen bu yeni sızıntıda, 67 ülkenin yönetici, siyasetçi ve işadamlarına ait bilgiler olduğu belirtiliyor. Başka bir deyişle, dünyanın en zengin insanlarını gösteren belgeler bunlar. Belgeler kendilerine “Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu” diyen 96 uluslararası medya kuruluşunda çalışan 382 gazeteci tarafından oluşturulan bir grup tarafından 1 yıllık çalışma sonucunda yayınlanıyor.

İncelenen belgelerdeki rakamlar, gölge ekonomi olarak adlandırılan oluşumun, bu vergi cennetlerinde trilyon $’lık işlemler yaptığını gösteriyor. Bunlar dünyada vergi ödemeden iş yapmak isteyenlerin ya da paralarını saklamaya uğraşanların kullandığı bazı adalardaki işlemler. Kayıtlarda 2 büyük hukuk firmasına ve 19 kayıt şirketine ait bilgiler olduğu belirtiliyor.

1,4 Terabyte boyutundaki sızıntı içinde, Singapur merkezli Asiaciti Trust, Bermuda’da kurulmuş olan Appleby isimli hukuk şirketi ve geçen yıla kadar Appleby’ın kurumsal servisler hizmet sağlayıcısı olan Estera firmasına ait e-postalar, notlar, e-tablolar, yazışmalar ve toplantı tutanakları gibi belgeler yer alıyor.

Appleby’ın dünya çapında 127 politikacıyı ve en büyük kişisel servetleri temsil eden bir firma olduğu belirtiliyor. 2010’da yılın offshore hukuk firması ödülü almış. Panama Kağıtlarının merkezindeki Mossack Fonseca firması gibi Appleby’ın dosyaları da, bazı şirket ve kişilerin, milyarlarca vergi gelirini nasıl kaçırabildiklerini gösteriyor. Appleby direktörünün sızan bir sunumunda söylediği gibi “her zaman altta kalan birileri olacak ve zenginler her zaman tepede kalacak”.

Trump’ın Bakanı, Rus Şirketine Ortakmış

Kağıtlardan şu ana kadar yayınlanan önemli bilgilerden birisinde, Amerikan Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un, ABD yaptırım listesinde bulunan Navigator Holdings isimli Rus gemicilik şirketinde 68 milyon $’lık hisse sahibi olduğu ortaya çıktı. Şirkette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in damadının da hissesi olması ilginç bulundu. Bilgi ortaya çıktıktan sonra açıklama yapan Amerikan Ticaret Bakanlığı sözcüsü James Rockas, Ross’un denizaşırı nakliyat işiyle bağlantılı konulardan çekildiğini ve en yüksek etik standartları karşıladığını da iddia etti.

Ama Cennet kağıtlarında Ruslar da var. Kremlin’in iki önemli kamu şirketi aracılığıyla Twitter ve Facebook’a milyonlarca yatırım yaptığı ortaya çıktı. Para, Jared Kushner’la ilişkili bir Rus-Amerikalı milyarder teknoloji yatırımcısı Yuri Milner aracılığıyla yatırılmış.

Diğer yandan Kanada’da 2 kuşak Trudeau’ların destekleyicisi olan Leo Kolber ve Stephen Bronfman’ın da Cayman Adalarında 60 milyon $’lık bir varlığı Kanada vergi sisteminden kaçırdığı bilgisi ortaya çıktı. Ama ilginçtir Kolber ve Bronfman, yürürlükteki tüm kanunlara tam uyma da dahil olmak üzere “her zaman doğru ve etik” davrandıklarını açıkladılar.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun internet sitesinden paylaşılan Paradise Papers belgelerinde Türkiye’den yalnızca Binali Yıldırım ve iki oğlu, Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım’ın isimleri geçiyor. Belgelere göre Yıldırım’ın 2 oğlu, Malta’da kayıtlı olan ve denizyolu gemileri işletmeciliği yaptığı bildirilen iki şirketin tek hissedarları olarak görülüyor. Bu şirketlerden biri Hawke Bay Marine Ltd. Şti., ikincisi ise Black Eagle Marine Co. Ltd, Ocak 2007’de kurulmuşlar ve ekim 2017 itibariyle halen aktif olarak listelenmiş. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Erkam ve Bülent Yıldırım’ın Türkiye’deki yayın ortağı Cumhuriyet gazetesi ile birlikte yaptıkları yanıt talebine karşılık vermediğiniaçıklarken, söz konusu şirketlerle ilgili yeni belgelerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını duyurdu.

Tuhaftır, Kraliçe Elizabeth’in de İngiltere’de bulunan kiralık mobilya ve ev eşyaları şirketine bir dolaylı yatırımı gözüküyor. Kraliçenin bir temsilcisi, yatırımın farkında olmadığını açıkladı!

Sanatçılar arasında Keira Knightley’in Jersey merkezli bir emlak firmasına yaptığı yatırım, pop sanatçısı Madonna’nın bir medikal şirkete ve yine sanatçı Bono’nun Litvanya alışveriş merkezindeki yatırımları hep bu dökümanlar arasında çıkan bilgiler. Knightley’nin avukatı tüm vergileri ödediklerini söylerken, Madonna yorum yapmaktan kaçınmış, Bono’nun sözcüsü ise şarkıcının “pasif, azınlık bir yatırımcı” olduğunu kaydetmiş.

Kamuoyuna Paradise Papers adıyla yansıyan 13.4 milyon belge arasında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in yanısıra, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya yakın işadamının gizli ticari ilişkileri ve 100’ü aşkın ülkeden siyasilerin off-shore hesapları bulunuyor.

[1] Panama Kağıtları Vergiden Kaçan; Kara Para Aklayan ya da Saklanan Zenginleri ve Devlet Başkanlarını Ortaya Çıkarıyor

Etiketler: ApplebyAsiaciti TrustBinali YıldırımBlack Eagle Marine Co. LtdBonoBülent YıldırımCayman AdalarıErkam YıldırımEsteraHawke Bay Marine Ltd. Şti.James RockasJared KushnerJustin TrudeauKeira KnightleyKraliçe ElizabethLeo KolberMadonnaMossack FonsecaNavigator HoldingsParadise PapersStephen BronfmanUluslararası Araştırmacı Gazeteciler KonsorsiyumuVergiVergi CennetiVladimir PutinWilbur RossYuri Milner

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Mehmet Taşnikli

Mehmet Taşnikli

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Fusun S.Nebil
  • ABD, Sayısal (Dijital) Vergi Konusunu Engellemekten Vazgeçmiş Gözüküyor
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • Akamai, Komuta/Kontrol Sunucusuna Blok Zincirden Ulaşan bir Botnet Buldu
Melike Beykoz
  • Nesnelerin İnterneti 5G’siz Olmuyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • ABD’de Federal Rezerv’in Sistemleri Çöktü
  • Facebook Engelledi, Avustralya Haber Siteleri Rekor Sayıda Yüklendi
  • Hint Telekom Şirketi Jio Nasıl 72 Milyar $’lık Değere Ulaştı?
  • IBM, Watson Health’i Satmayı Düşünüyor
  • Biden Ekibine Katacağı Teknoloji Uzmanlarını Gizli Kaynak Kodu ile Seçiyor

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

HAFTANIN KELİMESİ

YAZILIM

(İng. Software, Fra. Logiciel)

Bir bilgi işlem dizgesinin işleyişi ile ilgili bilgisayar izlencelerinin, yordamların, kuralların ve gerektiğinde belgelemenin tümü.

İngilizce “Software” sözcüğü “hardware” sözcüğünün karşıtı olarak türetilmiştir. “Hardware” yani hırdavat ya da donanım olarak bilinen fiziksel cisimlerin değişmezliğinin aksine yazılım değişkenlik gösteren esnek yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

1950’lerin sonundaki ilk bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar bilgisayarın komut, veri ve işlem panellerindeki yuvalara takılıp çıkarılan kablolarla hazırlanmaktaydı. Lehimlenmeden, yani sabitlenmeden yapılan programlardan (izlencelerden) dolayı “software” olarak adlandırılmıştır. 1966 yılında “software” karşılığında Aydın Köksal tarafından Türkçe “yazılım” sözcüğü kullanılmıştır. Bu sözcük dünyada “software” karşılığında İngilizce dışında kendi ana dilinde (Türkçe’de) kullanılan ilk sözcüktür. Türkçe’den 8 yıl sonra 1974 yılında Fransızlar da kendi dillerinde “logiciel” karşılığını kullanan ikinci ulus olmuştur.

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 387.4M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.