Geçen ay WikiLeaks, “Twitter’da bulunan tüm onaylı hesapların ve bu hesapların aile ilişkilerinin, finans durumunun, hükümetlerle ilişkisinin ve iş ilişkilerinin bulunduğu bir database1 oluşturmak istediklerini belirten bir gönderi yayımladılar. Kimisi bunun bir blöf olduğunu düşünürken, kimi siyasetçiler, gönderinin daha sonra silinmesi dolayısıyla tehdit olduğunu düşünüyordu. Gönderi silindi ama şu belli ki; WikiLeaks’in elinde yapay zekaya dayalı bir yazılım var ve internetteki sosyal platformlardaki profillerin database’lerin’ oluşturabiliyor. Bir şekilde görsele dökmemiz istenirse; Wikipedia’da nasıl oluyorsa, WikiLeaks de aynı şeyi yapacak. Tek bir fark var, tüm bilgiler PC yazılımı ile oluşacak böylece kişilerin uygulayacağı dezenformatif bilgiler yer almayacak.
WikiLeaks ise, bunun örnek gösterimini burayı tıklayarak göreceğiniz şekilde verdi. Kısacası, Twitter’daki onaylı hesabın sahibinin gerçek profil fotoğrafı, altında doğum tarihi, yaşadığı yer, doğum yeri, ailesi ve finansal durumu gibi bilgiler yer alırken tıpkı Wikipedia gibi diğer alanda da kariyeri ve özel hayatı ile ilgili detaylı bilgiler yer alacak. Eğer bu şekilde olursa ve tüm bilgiler bir insan tarafından değil, bir yapay zekaya dayalı herhangi yazılım tarafından gerçekleştirilirse, şantaj, deşifre ve sızıntılar başka bir boyut kazanıyor demektir.
Zamanlama manidar: Pizzagate’in hemen sonrasında.
Donald Trump’ın seçim sürecinde ABD’yi sallayan Pizzagate, uzun zamandır WikiLeaks’in de gündeminde. Pizzagate’in bu kadar ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkmasının en büyük kaynağı WikiLeaks olsa da, bilinmeyen nedenlerden ötürü Trump’ın seçilmesinden sonra WikiLeaks bu konunun üzerine gitmeyi bıraktı. Zira sosyal medyada da Pizzagate içerikleri neredeyse unutuldu. WikiLeaks’in Trump’ın seçilmesinden sonra bu konunun üzerine gitmemesi de, bahsedilen database’in oluşturulmasıyla alakalı olabilir. Ancak WikiLeaks’in genel davranışına bakarsak, hedefnde bu sefer siyasetçiler değil, iş insanları bulunuyor. Çünkü WikiLeaks, attığı tweetlerinde veya başka duyurularında siyasetçilerden hiçbir zaman ‘users’ olarak bahsetmedi. ‘Users’ ifadesinin altında gazeteciler, iş insanları ve popüler kişiler bulunuyor. Bunun yanısıra hedefte sadece kişiler değil LinkedIn gibi sosyal iş ağları da var. En son, ‘LinkedIn’in yaptığı bu değil mi?’ ifadesinden, hedefteki kişilerin LinkedIn hesaplarından faydalanacağının bir göstergesi.
WikiLeaks’in hedefinde LinkedIn kullanıcıları, gazeteciler ve şirket yöneticileri var. WikiLeaks için, LinkedIn’in Microsoft’a satışı her zaman tepki çekici oldu. Zira insan ilişkilerinin bu kadar haritalandığı bir ortamın, Microsoft gibi bir firmaya satılması, resmi olarak duyurulmasa da, WikiLeaks’in sandığında her zaman sandık altında kaldı.
Buraya kadar şunu anlıyoruz: WikiLeaks’in hedefinde LinkedIn kullanıcıları ve Twitter’daki onaylı hesaplar var. Hesapların tüm iş bağlantıları, kişisel ilişkiler ve aile ilişkileri, WikiLeaks’in database’inde halka açık olarak görüntülenecek. Bu database’de, kişilerin LinkedIn’deki bağlantıları, LinkedIn’deki yetenekleri, Twitter hesapları, insanlarla ilişkileri ayrıntılı olarak yer alacak. Kendi içinizden, ‘E, suç değil mi bu?’ diyebilirsiniz ancak değil. Çünkü bu bilgiler zaten sizin girmiş olduğunuz bilgiler olacak ve tüm bilgiler bir yapay zeka yazılımı tarafından derlenip yayımlanacak.
Deep Web’e göre, Pizzagate de WikiLeaks’in database’inde deşifre edilecek. Açıklamalara bakılırsa, bu database’in yönetimini ve bilgi akışını sağlayacak yazılım hazır. Deep Web’teki söylentilere göre, WikiLeaks’in oluşturacağı database’de pizzagate skandalında adı geçen kişilerin, kişisel bilgilerinde pizzagate söylentilerindeki konumu da yazacak. Eğer bu durum hayata geçirilise, pizzagate, ‘dedikodunun’ ötesi halini alabilir.
WikiLeaks’e yönelik, dünya çapında şantaj yaptığı ile ilgili suçlamalar var. WikiLeaks, bu beyanı şantaj amaçlı yapmış olabilir ancak, örgütün elinde, henüz yayımlanmamış 14 GB’lık veri olduğu da söyleniyor. Assange’ın durumu gözönünde bulundurulduğunda, WikiLeaks bu verileri yayımlamak için meşru bir platform arıyor diyebiliriz.

Kaynak : 