Mobil teknolojiler ve genişbant internet erişimin yaygınlaşmasıyla birlikte tüm dünya hızlı bir gelişim sürecine girdi. Ülkemizde de bu servisler her geçen gün daha iyi hizmet verir hale geliyor. Ancak bizim gelişim hızımız, dünyanın geri kalanına kıyasla daha yavaş gözüküyor. ITU raporları [1], [2] ve IPv6 hazırlık raporundan [3] sonra World Wide Web Vakfı’nın raporu da benzer sonuçlar ortaya koymakta. World Wide Web Vakfı’nın dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan 81 ülkeyi bir dizi kriter ile inceleyerek hazırladığı Global Web Endeksi adlı çalışmada Türkiye 58. oldu. Aynı çalışmada geçen yıl 61 ülke içinde 27. sıradaydık [4].
İnternetin gelişmesinde en kritik rolü oynayan 5 isimden birisi olarak görülen ve bu yüzden de internetin kurucuları arasında gösterilen Tim Berners-Lee tarafından kurulan World Wide Web Vakfı yıllık Global Web Endeksi raporunu yayınladı. Raporun tanıtımı sırasında konuşan Tim Berners-Lee bu yılki çalışmanın en önemli bulgularından birisinin web ve sosyal medyanın toplumlar üzerindeki etkisi olduğunu söyledi. Berners-Lee, sosyal medya ve web sayesinde insanların dünyanın her yerinde yanlış uygulamalara karşı organize olup harekete geçebildiklerini söyledi.
Bu bağlamda, 23 sayfalık raporda Gezi Parkı eylemleri de atlanılmamış ve bu eylemlerde sosyal medyanın aktif kullanımına bir pasaj ayrılmış. Söz konusu pasajda, 2011’de Mısır’da yaşanan Arap Baharı gösterilerinde Mısır eylemleriyle ilgili Twitter’daki iletilerin ancak %30’unun Mısır kaynaklı olduğu ancak Gezi Eylemleri sırasında atılan tweet mesajların %90’ının Türkiye kaynaklı olduğuna dikkat çekilmekte ve ülkemizde sosyal ağların son derece aktif bir biçimde kullanıldığı vurgulanmakta. Ayrıca, sansür konusunda da Türkiye’deki kullanıcıların son derece hassas oldukları ve hükümetin internet iletişimini takip ettiği haberleri üzerine ülkedeki VPN kullanımının yalnızca 1 günde 9 kat arttığı işleniyor.
Raporun Global Web Endeksi listesindeyse Türkiye 81 ülke içinde 58. sırada. Bu listede ilk 3 sırayı İsveç, Norveç ve Birleşik Krallık alıyor. Son sıralarda ise Mali, Etopya ve Yemen bulunmakta. Raporun listeleme kısmında evrensel erişim, özgürlük ve şeffaflık, içerik ilişkisi ve siyasi/ekonomik güç başlıkları altında 4 alt kategori daha bulunuyor.
[1]-Türkiye Genişbantta 68ci, Mobil Genişbantta 78ci Sırada
[2]-Türkiye, Genişbant Raporunun Ardından ITU Gelişmişlik Endeksi Raporunda da 69.’luğa Geriledi
[3]-IPv6 Dönüşümünde Türkiye 2,2 ile Sınıfta Kalmış Durumda
[4]-World Wide Web Vakfı’nın Yayınladığı Web Endeksi’nde, 61 Ülke Arasında 27. Olduk