Yeni bir araştırmaya göre, yapay zeka ve bilgisayar teknolojileri son 40 yılda ABD’nin gelir eşitsizliğini yarattı. Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından yayınlanan ve Daron Acemoglu ile Pascual Restreporapor tarafından hazırlanan rapor, 1980’den bu yana ABD mavi yakalı ücretlerinde meydana gelen düşüşün %50 ila %70 düzeyinde olduğu kaydedildi[1].
Orta direk ve işçi düzeyindeki Amerikalıların kazançlarının son 40 yılda devamlı düşüş gösterdiği ve bunun nedenleri arasında, imalat sektörünün başka ülkelere kaydırılması (outsource) ya da imalattaki mavi yakalı işlerin yerini robotların alması, hizmet ekonomisine yönelmek ve sendikaların zayıflaması gibi gelişmeler gösterildi.
Rapora göre, yapay zeka, robotik ve yeni gelişmiş teknolojiler, ABD’de servet ve gelir eşitsizliğinde geniş bir uçuruma neden oldu. Amerikalı üniversite eğitimli beyaz yakalı profesyoneller şimdilik bu durumdan muaf. Yüksek lisans derecesine sahip kişiler maaşlarının artarken, düşük eğitimli işçilerin gelirlerinin önemli ölçüde düştüğü kaydediliyor.
Yeni teknolojilerin, iş kayıplarına neden olacağı endişesi 30-40 yıldır konuşuluyor. Gerçi her yeni teknolojiyle yeni iş alanları da doğuyor ama fiziksel emek ihtiyacı yani kalifiye olmayan işlere gereksinim yok oluyor. Bu da hayli yüksek sayılar anlamına geliyor.
Salgın öneminde, şirketler maliyetleri düşürmek, üretkenliği artırmak ve gerçek hayattaki insanlara daha az bağımlı olmak için yüzlerini yeni teknolojilere daha hızlı kabul etmeye başladılar. Bunun verimliğe katkısı olmakla birlikte, daha önce tahmin edilenden çok daha hızlı ve sayıda iş kaybına neden olacağı görülüyor. Bu da yakın gelecekte önemli bir insan maliyeti oluşturacağı anlaşılıyor.
Kamyon ve taksi şoförleri, kasiyerler, perakende satış ortakları ve üretim tesislerinde ve fabrikalarda çalışan kişilerin yerini robotik ve teknoloji aldı ve almaya devam edecek. Sürücüsüz araçlar, fast-food restoranlarındaki büfeler ve mağazalarda kendi kendine yardım, hızlı telefon taramaları yakında çoğu asgari ücretli ve düşük vasıflı işleri ortadan kaldıracak.
Yapay zekanın yükselişi, yazılım mühendislerini bile daha az aranır hale getirecek. Twitter ve Square’in teknoloji milyarderi patronu Jack Dorsey’e göre, yapay zeka yakında kendi yazılımını yazacak. Bu, bazı başlangıç seviyesindeki yazılım mühendislerini işsiz bırakacak.
Yani robotik ve yapay zeka, tüm çalışan sınıflarını olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip. Bunu düşünmek için geç kalıyoruz.