Kuzey Kore’nin güçlü bir füze programı var ve sürekli gelişiyor. ABD bu gelişmenin arkasındaki faktörün kripto para ile kara para aklama olduğu düşüncesinde. Bu nedenle de yani füze programını engellemek için kripto para trafiğini izliyor ve durdurmayı planlıyor. Ne kadar başarılı olabilir, bilemiyoruz. Kripto para, güçlü gizlilik özellikleri ve bir tıklamayla sınırların ötesine gönderilebilmesi nedeniyle, yaptırımları atlatmak için de güçlü bir araç sunuyor.
Amerikalı yetkililer, Kuzey Kore füze programının en az yarısının siber saldırılardan gelen para ile yapıldığını tahmin ediyorlar. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 100 balistik füze testi gerçekleştiren Kuzey Kore, beş ay aradan sonra ilk kıtalararası balistik füze testini Pazartesi günü gerçekleştirdi. Güney Kore istihbarat servislerine göre Kasım ve Ağustos ayları arasında Rusya’ya bir milyondan fazla top mermisi ihraç edildi.
Kuzey Kore’nin bilgisayar korsanlarını, Kim Jong Un rejimine para aktarmanın bir yolu olarak gördüğüne inanan Beyaz Saray, ülkenin siber saldırılar yoluyla çaldığı kripto para aklama yeteneğini engellemeye odaklandı ve geçen yıl Kuzey Koreli bilgisayar korsanlığı gruplarına, paravan şirketlere ve BT çalışanlarına karşı bir dizi yaptırımı açıkladı ve bunların çalıntı fonları aklamak için kullandıklarını düşündüğü birden fazla kripto para birimi hizmetini kara listeye aldı.
Bu ayın başlarında, ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Japonya ve Güney Kore ile Kuzey Kore’nin kripto zenginliğini çökertmeyi ve böylece nükleer ve konvansiyonel silah programlarına giden parayı durdurmayı amaçlayan yeni bir ortaklık yaptıklarını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel ise, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının Kuzey Kore’nin kitle imha silahları ve balistik füze programlarına “doğrudan fon sağladığını” söyledi.
Kuzey Kore’nin siber operasyonlarını inceleyenler, kripto para birimini çalma konusundaki yeterliliklerinin bugün Batı için büyük problem olduğunu düşünüyor. Tahminlere göre, Kuzey Kore geçen yıl bir düzineden fazla tedarik zinciri saldırısı gerçekleştirdi. Nisan ayında, siber güvenlik firması Mandiant’taki araştırmacılar, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının , bir yazılım üreticisinden ikinciye ve oradan şirketin müşterilerine sıçrayarak, halka açık olarak bilinen ilk “çift” yazılım tedarik zinciri hackleme örneğini gerçekleştirdiklerini ortaya çıkardı. Mandiant, bilgisayar korsanlarının kripto paranın peşinde olduğunu söylüyor.
Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının artan teknik yeterliliğine ek olarak, son zamanlarda faaliyetlerinin hacmi ve çeşitliliğinin arttığına dikkat çekiliyor. Son 18 ayda ABD istihbarat teşkilatları, Kuzey Kore’nin istihbarat toplamak için düşünce kuruluşlarını ve akademisyenleri hedef aldığı ve ABD sağlık şirketlerine karşı fidye yazılımı saldırıları düzenlediği konusunda uyardı.
Daha yakın zamanlarda Amerikan Adalet Bakanlığı, FBI ve Hazine Bakanlığı da Kuzey Kore’nin binlerce teknoloji çalışanını Rusya ve Çin’e gönderdiğini açıkladı. Buralarda sahte kimlikle küresel şirketlerde uzaktan BT işleri sağladılar ve ardından maaşlarını rejime geri aktardılar.