Başlığa bakıp, Google’un suya ilgisi nereden diye sorabilirsiniz. Google sunduğu hizmetlerin verildiği sunucuları nedeniyle çok büyük veri merkezleri işletiyor. Veri merkezlerinin sorunlarından birisi, sunucuların yarattığı ısıyı yok etmektir. Isı artışı, sunucuları ve dolayısıyla sistemleri yorar ve zarar verebilir.
Günümüzde iklim değişikliği, kuraklık artık göz ardı edilemez sorunlar haline gelirken, veri merkezleri de aynen çip üreticileri gibi bu sorundan payını alıyor. Bu nedenle büyük veri merkezi işleten kurumlar epeyce sıkıntılı. Bu kapsamda Google’un dün blog üzerinden yayınlandığı kendi “su hedefleri”ne bakalım[1].
Kuraklığın Amerikanın batısını etkilediği günümüzde Google, hayati su kaynaklarını korumaya yönelik yeni planlarını duyurdu. Çünkü batı’da bulunan veri merkezlerini soğutmak için suya ihtiyacı var. Şirket dediğimiz gibi suyla bir hayli ilgili.
Hedeflerinde Google şu 3 stratejiyi tanımlıyor;
- Suyu daha verimli kullanmak,
- Su havzalarını daha sağlıklı hale getirmek için yerel topluluklarla ortaklık kurmak
- Su sıkıntısını önceden tahmin etmek ve önlemek için teknolojik araçlar sunmak
ABD’de Kuraklık Özellikle Batıda Yoğun
Ancak bölgesel çiftçiler Google’un çok su kullandığı düşüncesinde. Google, Güney Carolina’daki veri merkezinin ve Arizona’da kurulacak yeni bir merkezin yakınındaki toplulukların protestosu ile karşılaşmış. Arizona çiftçileri, tarihsel olarak korkunç bir kuraklık nedeniyle şimdiden su kesintileriyle karşı karşıya kalmış.
Google kullandığından daha fazla su yenilemeyi planlıyor. Bu, Facebook ve Microsoft dahil olmak üzere şirketlerin çevresel taahhütlerinde son trend olarak duruyor. Hepsi, ABD’nin Kaliforniya, Arizona ve Nevada gbi kuraklık yaşayan bölgelerinde, kuraklığın arttığı bu dönemde iklim değişikliğine karşı projeler peşinde.
Yukarıda haritasını gördüğünüz ABD Kuraklık Monitörüne göre[2], Google’ın iki veri merkezine sahip olduğu Nevada’nın yüzde doksan beşi “şiddetli” bir kuraklık içinde. Ve “şiddetli” kuraklık, Google’ın genel merkezine ev sahipliği yapan Kaliforniya’da % 93.
En son sürdürülebilirlik raporuna göre, Google’ın veri merkezleri ve diğer operasyonları için çektiği su, 2016’dan 2019’a kadar 2,5 milyar galondan 5 milyar galona yani iki kattan fazla arttı. Bu süre zarfında şirket, arama motorunun, bulut bilişimin ve YouTube’un sunulduğu veri merkezlerine daha fazla yatırım yaptı. Şu anda dünyanın dört bir yanına dağılmış iki düzine veri merkezine sahip.
Veri Merkezinde Suyla Soğutmak
Veri merkezlerinde enerji ve su kullanımını yönetmek söz konusu olduğunda hassas bir denge var. Sunucuları soğutmak için su kullanmak, klima ile soğutmaya çalışmaya nazaran daha az elektrik tüketiyor. Google ayrıca iklim değişikliğiyle mücadele sözü verdiğinden, sera gazı emisyonlarını azaltmak için elektrik kullanımını kısmak zorunda kalacak. Google, veri merkezleri için su ihtiyacını en aza indirmek için suyu soğutma sistemleri kanalıyla yeniden dolaştırıyor. Ayrıca, bazı yerlerde işi yapmak için deniz suyu ve geri kazanılmış atık su kullanmayı denedi.
Google, kullandığından daha fazla suyu “yenilemek” için faaliyet gösterdiği su havzalarındaki kaynakları yenileyen veya koruyan projelere yatırım yapmayı planlıyor. Havza, suyun nehir veya göl gibi paylaşılan bir gövdeye aktığı bir alandır. Google’ın ilerlemeyi destekleyebileceği girişimler arasında sulak alanların ve ormanların eski haline getirilmesi veya yağmur suyunun toplanması yer alabilir. En büyük etkiyi elde etmek için Google’ın çabalarını en çok mücadele eden havzalara odaklaması gerekecek.
Google ayrıca Global Water Watch adlı yeni bir uygulama geliştirmek için çevre ve araştırma gruplarıyla birlikte çalışıyor. Sonunda toplulukların kaynaklarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olmak için “ dünya çapında, yüksek çözünürlüklü, neredeyse gerçek zamanlı ” su verileri sağlaması bekleniyor. Google’ın yaptığı açıklamada, diğer su ve koruma projelerine fon sağlamaya devam edeceği belirtildi.