Avrupa Birliği’nin geçen yaz yayınladığı Dijital Hizmetler Yasası (DSA) resmi olarak bugün yürürlüğe girdi. 25 Ağustos 2023’ten itibaren internet devlerinin, çevrimiçi platformları kendilerine gönderilen içerikten yasal olarak sorumlu tutan yasaya uyması gerekiyor.
DSA’nın genel amacı online ortamların daha güvenli olmasını sağlamak. Yeni kurallara göre çevrimiçi platformlar, yasa dışı ürün, hizmet veya içerik içeren gönderileri önleme ve kaldırma yollarını uygulamalı ve aynı zamanda kullanıcılara bu tür içerikleri bildirme olanağı sağlamalıdır.
Ayrıca DSA, kişinin cinsel yönelimine, dinine, etnik kökenine veya siyasi inancına dayalı hedefli reklamları yasaklar ve reklamların çocukları hedeflemesine kısıtlamalar getirir. Ayrıca çevrimiçi platformların, algoritmalarının nasıl çalıştığı konusunda daha fazla şeffaflık sağlamasını da gerektirir.
DSA, “çok büyük çevrimiçi platformlar” olarak kabul ettiği internet devleri için ek kurallar oluşturarak, bu platformları kullanıcılara öneri sistemlerinden ve profil oluşturmadan vazgeçme, önemli verileri araştırmacılar ve yetkililerle paylaşma, kriz müdahale gereklilikleri konusunda işbirliği yapma ve harici performans gösterme hakkı vermeye zorluyor.
Hangi çevrimiçi platformlar etkilendi?
AB, henüz küçük şirketlerin DSA’ya uymasını zorunlu kılmadı. 45 milyondan fazla aylık kullanıcısı olan platformlar, çok büyük çevrimiçi platformlar olarak tanımlanıyor. AB şu ana kadar bu kategoriye giren 19 platform ve arama motoru tespit etti. Bunlar şöyle sıralanıyor :
AliExpress
Amazon Mağazası
Apple Uygulama Mağazası
Bing
Booking.com
Facebook
Google Oyun
Google Haritalar
Google Alışveriş
Google Arama Motoru
instagram
LinkedIn
Pinterest
Snapchat
Tiktok
Twitter
Vikipedi
Youtube
Zalando
AB, bu platformların her birinin kullanıcı numaralarını en az altı ayda bir güncellemesini istiyor. Bir platformun tüm yıl boyunca aylık kullanıcısı 45 milyonun altındaysa bu platform listeden kaldırılacak.
Bu yeni yasa AB’de kabul edilmiş olsa da, şirketlerin politikalarını buna uyacak şekilde ayarlaması nedeniyle muhtemelen geniş kapsamlı küresel etkiler göreceğiz.