Ocak ayında Steve Jobs tarafından tanıtılan İphone, sonunda satışa çıktı. Amerika’lı meraklılar bugün iPhone’u alabilir hale geldiler ama Avrupa’lıların yıl sonuna kadar bekleyecekler. Özellikle de işletmecilerle sıkı pazarlıkların sürmesi nedeniyle. Londra Borsası’na göre, Avrupa’da iPhone haklarını Vodafone kazanacak. Bunu öngörenler nedeniyle Borsa’da Vodafone hisseleri bütün hafta boyunca ve toplamda % 2,14 kadar yükseldi.
Gerçi hisseler 3.nesil (3G) lisansları zamanındaki gibi yükselmedi ama mobil telefon sektörünün o günlerden bu yana gördüğü en büyük savaş yaşanıyor. iPhone Avrupa (exclusive) hakları için Vodafone, T-Mobile ve Orange gibi devlerle savaşıyor. Temmuz içinde açıklanması beklenen kazanan operatörün 70 milyon Euro ödeyeceği bildiriliyor.
ABD’de savaşı 5 yıllığına AT&T kazanmıştı. ABD’de bugün itibariyle 4 GB modeli 499 US$ ve 8 GB modeli 599 US$’dan satılıyor. Telefonu Apple ve AT&T perakende ile Apple online mağazalarından bulmak mümkün.
Avrupa’daki analistler, Vodafone’un dünyadaki büyüklüğü ve harcama gücü nedeniyle anlaşmayı kazanacağına inanıyorlar. Ancak Apple’ın fiyatlamayı kontrol etmek istemesi ve Vodafone’dan satış miktarı garantisi istemesi, buna karşın Vodafone’un abone paketlerinde uygulayacağı fiyatlama nedeniyle esneklik istemesi nedeniyle görüşmelerin uzadığı da not ediliyor.
Apple’ın iPod ile gelen marka ünü nedeniyle, eli bir hayli güçlü. Avrupa’da önümüzdeki 3 yılda 6 milyon satması bekleniyor. Bunun yarısının da yeni kullanıcı olacağı tahmin ediliyor.
Telefonun Avrupa’daki fiyatının 450 Euro civarı olması bekleniyor.




Kaynak : 